Principală  —  IMPORTANTE   —   Amenzi de circa 1 MILION…

Amenzi de circa 1 MILION de lei, aplicate de CNA pentru corupere electorală

Sursa foto: CNA

Centrul Național Anticorupție (CNA) informează miercuri, 23 octombrie, despre recepționarea de la Poliție a peste 350 de procese-verbale de constatare a contravenției cu privire la coruperea electorală pasivă.

CNA menționează într-un comunicat că până acum a aplicat amenzi în valoare aproximativ 1 milion de lei, suma amenzii pentru acest gen de contravenție variind între 25 de mii de lei și 37 500 de lei.

„Precizăm că coruperea electorală pasivă prevede constatarea faptelor de pretindere, acceptare sau primire, personal sau prin mijlocitor, de către un alegător a bunurilor, serviciilor, privilegiilor sau avantajelor sub orice formă, care nu i se cuvin, pentru sine sau pentru o altă persoană, în scopul exercitării sau al neexercitării unor drepturi electorale în cadrul alegerilor.

În prezent, CNA examinează procesele-verbale recepționate, urmând să ia decizii pe marginea acestora. De notat că, persoana care a săvârşit fapta contravențională este liberată de răspundere contravenţională dacă s-a autodenunţat şi/sau a contribuit activ la descoperirea ori la contracararea săvârşirii faptei de corupere electorală”, menționează CNA.

Pe 3 octombrie 2024, Viorel Cernăuțeanușeful Inspectoratului General al Poliției, și Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție, au susținut un briefing de presă în care anunțau că peste 130 de mii de cetățeni au primit bani din Federația Rusă prin intermediul schemelor de corupere a alegătorilor puse la cale de Ilan Șor și că doar în luna septembrie, poliția a documentat transferuri de peste 15 milioane de dolari de la Moscova către rețeaua lui Șor din R. Moldova. Refugiat la Moscova, Șor a reacționat în aceeași zi, declarând că în realitate, amploarea transferurilor de bani și a numărului de oameni implicați este mult mai mare decât cea anunțată de poliție și procurori.

Timp de trei luni, Ziarul de Gardă a documentat din interior cu ajutorul unei camere ascunse cum circulă banii și cum sunt racolați și ademeniți oamenii care lucrează pentru Ilan Șor, în slujba Moscovei. Miza – deturnarea cursului european al țării prin compromiterea referendumului din 20 octombrie și votul pentru un candidat susținut de Șor.

Totul a funcționat chiar și în ziua în care poliția și procuratura anunțau că au descoperit schema prin care circa 130 de mii de cetățeni ai R. Moldova au fost mituiți pentru votul lor din 20 octombrie, dar și după anunțul organelor de drept.