Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Amendamentul cu privire la amendarea…

Amendamentul cu privire la amendarea pentru dezinformarea online a fost retras

Foto: balkaninsight.com/

Amendamentul care presupunea instituirea răspunderii contravenționale pentru dezinformarea în mediul online, ce făcea parte dintr-un proiect de lege care vizează combaterea eficientă a fenomenului corupției electorale, a fost retras din Parlament.

Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Olesea Stamate a menționat în cadrul emisiunii Rezoomat de la RLive din 25 martie că colegii săi de partid au decis retragerea amendamentului.

„Un asemenea subiect trebuie tratat cu maximă atenție. (…) În cazul în care se va considera necesară intervenția pe partea de combatere a dezinformării, aceasta ar trebui să fie bine cântărită, chibzuită, consultată și, respectiv, avizată, inclusiv și de organisme internaționale care ar putea oferi o expertiză valoroasă la acest subiect”, a punctat Stamate.

Conform amendamentului, urma să fie completat Codul contravențional cu un nou articol (Articolul 70/4. Dezinformarea online) pentru a institui amenzi pentru răspândirea în mediul online a „informației false sau înșelătoare, al cărei caracter fals sau înșelător poate fi verificat”. Această faptă trebuia să fie „comisă în mod deliberat pentru a induce publicul în eroare și a provoca un prejudiciu public proceselor democratice, sănătății publice sau securității naționale”.

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a venit pe 20 martie cu o declarație prin care și-a exprimat îngrijorarea față de acest amendament. „Ingerința în libertatea de exprimare pe care ar produce-o această prevedere, dacă ar fi adoptată, nu ar fi necesară într-o societate democratică și nu ar fi proporțională cu scopurile legitime care se intenționează a fi protejate”, se arată în opinia Centrului pentru Jurnalism Independent pe marginea amendamentului propus. Declarația, însoțită de o analiză juridică extinsă, poate fi consultată AICI.