Ambasadorul UE la Chișinău critică proiectul de lege privind „agenții străini”, înregistrat de comuniști

Ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova, Janis Mazeiks, consideră că proiectul de lege privind „statutul agenților străini în R. Moldova”, pe care Partidului Comuniștilor din R. Moldova (PCRM) l-a înregistrat în Parlament, este incompatibil cu valorile UE. Mazeiks a declarat acest lucru pe rețelele de socializare, joi, 3 aprilie.
„Asemenea acțiuni sunt fundamental incompatibile cu valorile UE – democrație, statul de drept și pluralismul mass-media – și departe de orice ne-am aștepta de la o țară candidată. (…) Aderarea la aceste valori UE nu este negociabilă. A fi pro-european înseamnă a acționa pro-european”, a subliniat ambasadorul UE la Chișinău.
Șase deputați comuniști au înregistrat în Parlament, pe 28 martie, un proiect de lege privind „statutul agenților străini în R. Moldova”. Printre sancțiuni, autorii propun amenzi de până la 200 de mii de lei pentru entitățile și persoanele care nu se vor înregistra în „Registrul Agenților Străini”.
Reprezentanții Partidului Comuniștilor din R. Moldova (PCRM) spun că adoptarea legii este „imperativă”, odată cu „creșterea implicării organizațiilor internaționale în viața social-politică din R. Moldova”. Anterior, experții au declarat pentru ZdG că asemenea legislație „încalcă dreptul la libertatea de exprimare, dreptul la libertatea de asociere”.
În Rusia legea privind „agenții străini” a fost adoptată în 2012, aceasta este deja cunoscută dincolo de granițele Rusiei. Oferă autorităților dreptul de a include ONG-urile și persoanele care primesc sprijin din străinătate și sunt angajate în activități politice în lista „agenților străini”. Odată ajunși în listă, aceștia riscă să primească o pedeapsă cu închisoarea de până la cinci ani dacă nu își raportează activitățile în strictă conformitate cu cerințele legii.
Odată cu invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, Kremlinul a declarat mai mulți cetățeni ruși care s-au exprimat public împotriva războiului drept „agenți străini”.
De asemenea, în Georgia, proiectul de lege, care ar cere organizațiilor care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agenți de influență străină”, a declanșat o criză politică continuă în Georgia, unde mii de oameni au ieșit în stradă pentru a cere retragerea proiectului de lege.
Statele Unite, Uniunea Europeană și Marea Britanie au criticat proiectul de lege privind agenții străini din Georgia, lege adoptată într-un final. Grupurile de opoziție georgiene o numesc „legea rusă”, spunând că este modelată după legislația rusă folosită pentru a-i viza pe oponenții președintelui Vladimir Putin. Rusia neagă orice rol în susținerea proiectului de lege, pe care l-a apărat împotriva criticilor occidentale, potrivit Reuters.