Principală  —  IMPORTANTE   —   Ambasadorul UE despre imaginile video…

Ambasadorul UE despre imaginile video false: Se încearcă să deruteze și să inducă în eroare populația R. Moldova și să cultive frica

Janis Mazeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova, a comentat recentele imagini video false, dezmințite de autorități, în care se spune că Ministerul Educației și Cercetării (MEC) ar deschide o tabără militar-turistică pentru copii și că, începând cu 1 iunie, mai mulți elevi vor participa la activități cu caracter militar, inclusiv pentru a învăța cum să folosească armele. Mazeiks a declarat că prin distribuirea unor astfel de imagini „se încearcă să deruteze și să inducă în eroare populația R. Moldova și să cultive frica”.

Ministerul a comunicat că va solicita organelor abilitate să identifice persoanele care se fac vinovate de fabricarea și distribuirea în spațiul public a acestor falsuri, cu scopul de a dezinforma cetățenii.

Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului R. Moldova, a dezmințit și el informațiile din imaginile video apărute în mediul online și a venit cu un set de recomandări pentru cetățeni pentru a se proteja de informații false.

Ambasadorul UE a comentat imaginile video care au apărut în spațiul public:

„În legătură cu eforturile recente de dezinformare care utilizează în mod abuziv imaginile Uniunii Europene și ale mele: Deși pare oarecum amuzant să îmi văd fața în campaniile de dezinformare care vizează tinerii, acest lucru subliniază o problemă serioasă. Actorii dezinformării încearcă să dea credibilitate narațiunilor pe care le expun prin intermediul imaginii UE. Aceștia încearcă să deruteze și să inducă în eroare populația Republicii Moldova și să cultive frica. Haideți să clarificăm lucrurile. Cei care cunosc Uniunea Europeană, înțeleg angajamentul nostru față de parcursul Moldovei: pace, securitate, stabilitate și prosperitate. UE nu poartă război; noi lucrăm pentru pace. Pe măsură ce se apropie alegerile din octombrie, dragi prieteni, așteptați-vă la mai multe încercări de înșelăciune din partea actorilor care se ocupă cu dezinformarea. Nu vă lăsați păcăliți. Verificați informațiile din surse oficiale. Nu uitați, UE rămâne o forță fermă pentru pace și prosperitate. Întrucât astăzi se marchează ultima zi de școală, le doresc tuturor elevilor minunați din Republica Moldova o odihnă bine meritată”, a declarat Janis Mazeiks.