„Am fost recent la un pas de o catastrofă morală și instituțională”: Recean, la discuții cu reprezentanții instituțiilor anticorupție

Miercuri, 16 aprilie, premierul Dorin Recean a avut discuții cu reprezentanții instituțiilor anticorupție — Procuratura Generală (PG), Procuratura Anticorupție (PA), Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Centrul Național Anticorupție (CNA), Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale (ARBI), Serviciul Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (SPCSB), Serviciul de Informații și Securitate (SIS), Agenția Națională de Integritate (ANI) — precum și ai Ministerului Justiției. În cadrul acestora, prim-ministrul a abordat inclusiv eliberarea a 7 deținuți condamnați pe viață, din cauza unor „manipulările legislative din jurul legii amnistiei”. În acest context, el a venit cu o „adresare urgentă”.
Recean a accentuat asupra faptului că fenomenul corupției nu este o problemă doar a CNA-ului, Procuraturii sau a altei instituții. „Este o responsabilitate comună a tuturor instituțiilor statului și o vulnerabilitate națională care dăunează întreagii societăți și chiar securității naționale”, a spus premierul.
„Lupta împotriva corupției nu este un exercițiu birocratic. Orice întârziere nejustificată, blocaj sau pasare de responsabilitate unul la altul înseamnă încetinirea luptei anticorupție — iar acest lucru nu mai poate fi tolerat. Fiecare trebuie să știe clar ce, cum și unde are de acționat”, a afirmat șeful cabinetului de miniștri.
Premierul a declarat că „am fost recent la un pas de o catastrofă morală și instituțională”, referindu-se la „manipulările legislative din jurul legii amnistiei”.
„Am văzut cum câteva amendamente — căci problema nu este în lege, ci în amendamente strecurate ulterior — puteau duce la eliberarea pe bandă rulantă a unor criminali periculoși.
Al doilea factor esențial a fost abuzul din sistemul judecătoresc și din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor. Aplicarea abuzivă a legii în favoarea infractorilor a fost posibilă doar datorită unor amendamente introduse abil, într-un aparent cadru legal, prin complicitate tăcută”, a declarat Dorin Recean.
Acesta a punctat că „astfel de scheme de viciere legislativă, pentru a favoriza criminali periculoși sau în detrimentul interesului public, nu trebuie să se mai repete niciodată”.
Un alt subiect abordat în cadrul întrevederii a fost corupția electorală.
„Am văzut cum în alegeri corupția poate distruge suveranitatea unui stat. Milioane de dolari au fost alocate de Federația Rusă, prin intermediul grupării criminale Șor, pentru a deturna alegerile democratice. Peste 6000 de cetățeni au fost deja sancționați contravențional pentru corupere electorală în alegerile din toamna trecută. În total, în dosarele penale sunt vizați peste 140000 de cetățeni”, a făcut un total premierul.
Dorin Recean a amintit despre alegerile parlamentare din toamnă, în cadrul cărora, potrivit lui „vor exista din nou tentative de cumpărare masivă a voturilor, iar rolul instituțiilor statului este să oprească acest fenomen grav”.
„Suntem în fața unei alegeri: ori pierdem acest moment istoric — din frică, din lene, din cinism sau oboseală — ori acționăm împreună: instituțiile statului, polițiști, judecători, procurori, ca să devenim un stat membru al Uniunii Europene, cu bunăstare, pace și dreptate”, a declarat prim-ministrul R. Moldova.