Alți trei foști angajați ANSA mărturisesc despre presupuse abuzuri admise de directorul instituției Radu Musteața și adjuncții săi. Reacția Agenției
Maxim Sîrbu, Serghei Maximenco și Grigore Porcescu, foști angajați ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), au organizat un briefing miercuri, 17 aprilie, „pentru a aduce la cunoștință despre neregulile, presiunile existente, încălcările legislației prezente în cadrul ANSA, condusă de Radu Musteața, director general, și cei doi devotați directori adjunți ai săi: Alexandr Manciu și Mihail Jereghi”.
Potrivit angajaților ANSA, mai mulți colegi ar fi „presați” de conducere să-și dea demisia. Aceștia au exemplificat: „Valeriu Echim, fostul șef direcție Ungheni, a cărui stare de sănătate s-a agravat urmare a presiunilor din partea domnului Musteața și a decedat în anul 2022. Valeriu Golban, fost șef STSA Sîngerei, de asemenea, urmare a presiunilor din partea conducerii ANSA a avut un atac cerebral din care nu sa restabilit până în prezent”.
„Oare câți angajați mai urmează să sufere din partea conducerii ANSA până vom fiu auziți?”, menționează Maxim Sîrbu.
Maxim Sîrbu: „De parcă am lucra la „Radu Musteață” SRL, dar nu la o instituție publică”
Medicul veterinar Maxim Sîrbu: „Din start, doresc să vă comunic că nu sunt membru al unui partid politic. Facem apel repetat cu rugămintea de a fi auziți, pentru a aduce la cunoștință despre neregulile, presiunile existente, încălcarea legislației – prezente în cadrul ANSA, condusă de Radu Musteața, director general, și cei doi devotați directori adjunți ai săi: Alexandr Manciu și Mihail Jereghi”.
„(…) În data de 22 februarie, am participat împreună cu alți trei colegi la o ședință cu reprezentanții Guvernului, unde am raportat despre mai multe încălcări și abuzuri admise de conducerea ANSA și am chemat la conlucrare. După care, pe 26 februarie, am fost chemat de domnul Alexandr Manciu și de Radu Musteața care mi-au ordonat să scriu cerere de eliberare precum că nu vom putea lucra împreună. El este supărat, de parcă am lucra la un SRL, «Radu Musteața» SRL. Am refuzat, iar pe data de 29 februarie 2024, în semn de răzbunare, am fost abuziv suspendat din funcție și informat despre inițierea unei anchete de serviciu pe numele meu făcută foarte operativ la comanda directorilor”, povestește Maxim Sîrbu.
Totodată, fostul angajat spune că, ANSA, sub conducerea lui Radu Musteață, este lideră în raportul Centrului Național Anticorupție (CNA) la printre intrituțiile corupte din R. Moldova.
„Ca exemplu: Directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan, și-a depus în semn de onoare demisia și s-a retras din funcție, ca rezultat al ultimului caz în care au fost documentați mai mulți inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție… Oare în calitate de conducător, domnul Radu Musteața nu este responsabil de buna administrare și ar trebui să-și asume atât reușitele cât și eșecurile? Cu atât
mai mult, dumnealui își permite să numească angajații ANSA, citez: «Sunteți niște debili!»”, subliniază Maxim Sîrbu.
ANSA: „Respingem categoric acuzațiile «regizate» în adresa Agenției și a conducerii autorității”
„Declarațiile foștilor angajați ANSA nu corespund adevărului! Ne pare rău să constatăm că persoanele date fac jocul politic a unor «cetățeni» din culise, care au drept scop denigrarea imaginii instituției și dezinformarea opiniei publice”, se arată într-un comunicat de presă al ANSA, reacție la declarațiile foștilor angajați.
Aceștia reiterează: „În cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor nu se va tolera corupția, sub nicio formă. Se va lupta, în continuare, cu această problemă care a inflamat ani la rând sistemul. ANSA pune accent major pe transparență și integritate în acțiunile sale. Agenția va acționa în consecință față de persoanele care distribuie falsuri”.
Anterior, trei foști angajați ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au organizat un briefing de presă în care au acuzat conducerea instituției publice, în special, directorul Radu Musteață, că au fost concediați ilegal. Foștii angajați au menționat că directorul ANSA „practică un management abuziv și ilegal” și că Radu Musteață ar fi favorizat unii agenți economici pentru a crea o situație de monopol. Acuzațiile, de asemenea, au fost respinse de reprezentanții ANSA.