Alexei Navalny anunță că revine pe 17 ianuarie în Rusia: Putin a dat comandă „slugilor sale să facă tot posibilul ca eu să nu revin”
Opozantul rus Alexei Navalny care a fost otrăvit în august cu o substanță din grupul Noviciok își anunță revenirea în Rusia. Cunoscutul politician rus spune că și-a luat bilet la o cursă a low-costului rus „Pobeda” care urmează să ajungă la Moscova duminică, 17 ianuarie.
Anunțul a fost făcut de Navalny pe contul său de instagram unde a plasat și un video. Politicianul rus spune că în această dimineață, după obișnuitele exerciții de recuperare pe care le face dimineață, și-a dat seama că este „aproape sănătos” și poate să revină acasă.
„Eu nu am avut niciodată problema de a reveni sau nu acasă. Asta doar pentru că nu am plecat. Eu am ajuns în Germania într-o cutie de reanimare dintr-un singur motiv: pe mine au încercat să mă omoare”. Dar am supraviețuit. Iar acum, Putin, cel care a ordonat uciderea mea, se agită în bunkerul său și cere slugilor sale să facă tot posibilul ca eu să nu revin. Slugile fac totul ca de obicei: inventează noi dosare împotriva mea”, a scris Navalny pe Telegram.
Opozantul rus face referire la recentele dosare deschise de organele de forță ale Rusiei prin care lui Navalny. Astfel, la 26 decembrie, la câteva zile după ce a fost publicată investigația comună internațională privind otrăvirea sa, comitetul de anchetă a Rusiei i-a intentat un dosar penal privind fraude în proporții deosebite prin crearea unui grup organizat după ce organizația pe care a condus-o, FBK- Fondul de Luptă cu Corupția ar fi acumulat în ultimii 5 ani din donații peste 588 de milioane de ruble rusești (echivalentul a peste 6,5 milioane de Euro), dintre care 356 de milioane (echivalentul a aproximativ 4 milioane de Euro) ar fi fost cheltuiți de Navalny în interes personal. Un alt dosar a fost intentat chiar ieri. Departamantul instituțiilor penitenciare din Rusia (FSIN) a cerut instanței condamnarea lui Navalny pentru un termen de 3 ani de închisoare cu executare. Asta pentru că nu a respectat condamnarea condiționată din 2014 pe care a avut-o pe dosarul Yves Roche. Pe 28 decembrie, FSIN i-a cerut de urgență lui Navalny să se prezinte la sediul instituției în chiar ultima zi când urma să expire perioadei de probă a condamnării politicianului rus.
„Ceea ce fac ei, nu mă interesează. Rusia este țara mea, Moscova este orașul meu, eu le duc dorul. De asta, în această dimineață am accesat site-ul companiei „Pobeda” și am cumpărat bilete. Pe 17 ianuare, duminică, revin acasă cu o cursă „Pobeda”. Întâmpinați-mă”, a încheiat Alexei Navalny.
În dimineața zilei de joi, 20 august, Alexei Navalny a fost internat de urgență în spitalul din Omsk. Asta după ce i s-a făcut rău în avionul cu care zbura din Tomsk spre Moscova. Purtătoarea sa de cuvânt, Kira Yarmysh, care se afla cu el, spune că cel mai probabil, politicianul a fost otrăvit la îmbarcare când a băut un ceai într-un restaurant al aeroportului din Omsk.
După 48 de ore în care soția și rudele lui Navalny au cerut transportarea sa într-un spital din străinătate, Anatoly Kalinichenko, medicul șef adjunct al spitalului de urgență din Omsk, a anunțat vineri, 21 august, că medicii au fost de acord să-l transporte pe politicianul Alexei Navalny în Germania.
Germania a afirmat miercuri, 2 septembrie că Alexei Navalny a fost otrăvit de un agent neurotoxic „de tip Noviciok”. Informația a fost prezentată de purtătorul de cuvânt al Guvernului Germaniei, Steffen Seibert care a spus că rezultatele laboratoarelor militare germane au demonstrat acest lucru „fără echivoc”, lucru negat de Rusia.
Pe 7 septembrie, Clinica Charite din Berlin a anunțat că opozantul rus a ieșit din comă, a fost detubat, respiră de sinestătător și răspunde la stimuli verbali.
Ulterior, politicianul rus a urmat un amplu proces de recuperare care, după spusele lui, l-au făcut aproape sănătos și apt de a reveni acasă. Între timp, în decembrie a fost realizată o ancheta internațională de Bellingcat, The Insider, CNN, El Pais și Spiegel, care a identificat o echipa FSB, formată din 6 până la 10 agenți, care l-a urmărit pe Navalny mai mult de trei ani și care ar fi realizat operațiunea de otrăvire cu Noviciok a politicianului rus.
Pe 21 decembrie, în baza datelor și informațiilor disponibile în cadrul investigației internaționale realizate de Bellingcat, The Insider, CNN, El Pais și Spiegel, Navalny a reușit să vorbească la telefon cu unul din presupușii agenți FSB implicați în otrăvirea sa.
Opozantul rus a reușit să discute 45 de minute cu chimistul Konstantin Kudryavtsev prezentându-se ca un consilier al secretarului Consiliului Suprem de Securitate din Federația Rusă și reușind să afle detalii noi despre otrăvirea sa. De exemplu, una din concluzii a fost că otrăvirea s-a făcut prin intermediul hainelor sale, cel mai probabil agentul Noviciok fiind aplicat pe chiloți sau pantaloni.
FSB a negat acuzațiile și investigația prezentată de Navalny despre care a spus că este trucată, la fel ca și presupusa convorbire telefonică. Temutul serviciu de securitate rus declara că a inițiat o anchetă și examinează cazul, dar spune că totul este o făcătură a agențiilor de spionaj din străinătate care au drept scop discreditarea structurii rusești.