Alexandru Slusari: Agricultorii s-au săturat de promisiuni. Ei cer suplinirea compensației până la 3000 de lei per hectar și perspective pentru grupa a 2-a de cereale
Negocierile dintre autorități și agricultori au ajuns la o nouă etapă. După ce sâmbătă premierul Ion Chicu anunța despre găsirea unui consens, liderul fracțiunii Platforma DA, deputatul Alexandru Slusari acuză Guvernul că nu-și ține cuvântul, iar agricultorii așteaptă rezolvarea problemelor cât mai curând.
Slusari spune că 3 probleme majore au fost și sunt pe ordinea discuțiilor: stabilirea valorii compensațiilor, re-eșalonarea datoriilor către bănci sau instituții financiare și plățile unor impozite din contul TVA acumulat.
Deputatul Platformei DA spune că după ce Guvernul a promis că 2 dintre subiecte vor fi rezolvate în curând, ulterior, ministrul Finanțelor a dat de înțeles că soluțiile de reeșalonare a datoriilor la bănci și plățile TVA ar putea fi adoptate mai târziu sau deloc. În aceste condiții, spune Slusari, o soluție ar fi achitarea compensațiilor pe hectar de până la 3000 de lei ca agricultorii să revină și să înceapă lucrările pentru pregătirea noului sezon agricol.
Deputatul Platformei DA susține că pentru asta ar fi nevoie de încă 200 de milioane de lei și că formațiunea pe care o reprezintă a identificat sursa pentru banii necesari: 100 de milioane din fondul de subvenționare a agriculturii și încă 100 din fondul de susținere a economiei. Totodată, spune Alexandru Slusari, se propune stabilirea unui plafon prin care doar „cei care au o anumită suprafață” să poată cere compensații.
„Agricultorii au înțeles deja că aceste 2 probleme nu vor putea fi degrabă rezolvate și cer un singur lucru, să le fie compensate pierderile. Ideea inițială era de 3000 de lei la hectar, poate fi mai mică suma, 2500-2700 lei, nu știu. Agricultorii ne-au întrebat pe fiecare fracțiune dacă suntem de acord. Platforma DA susține această inițiativă. Aici nu vorbim de miliarde, de bani luați de a gura copiilor cum încearcă să facă propagandă cei de la Guverm. Fermierii înteleg ca nu putem fi comparați cu România, dar ei solicită. Dacă nu puteți rezolva cu TVA și bani, am înțeles, dați compensațiile, supliniți la aceste 300 încă 200 de milioane și să ne arătați o perspectivă pentru grupa a doua. Ei vor să plece acasă. Fără acest lucru, ei rămân aici”, spune Alexandru Slusari.
La 11 august curent, agricultorii au anunțat proteste, iar la 13 august aceștia s-au deplasat cu tehnica agricolă la Chișinău. Aceștia au cerut declararea Stării Excepționale în agricultură, scutirea de la plata impozitelor salariale pe venit și funciar, indenitifcarea resurselor finanicare pentru acoperirea cheltuielilor de procurare a materialului semincier, acoperirea pagubelor financiare suferite de către întreprinderile agricole în urma căderii masive a grindinii, dar și explicații publice de la ministrul Agriculturii privind inactivitatea sistemelor antigrindină.
După mai multe schimburi de replici între premier și unii agricultori, sâmbătă a avut o primă rundă de discuții cu Executivul la care s-au convenit mai multe măsuri ce țin de simplificarea procedurii de depunere a dosarelor pentru agenții economici care au înregistrat pierderi mai mari de 60 la sută și necesitatea prezentării extrasului din Registrul bunurilor imobile sau din Registrul contractelor de arendă. De asemenea, Guvernul le-a promis creșterea cu 500 de lei, până la 1500 de lei compensare pentru fiecare hectar de grâne afectat de secetă. Agricultorii s-au declarat nemulțumiți de această sumă și au cerut 3000 de lei.