Principală  —  IMPORTANTE   —   Alexandr Tarnavschi - demis ilegal…

Alexandr Tarnavschi – demis ilegal din funcția de vicepreședinte al Adunării Populare de la Comrat. Decizia luată de Judecătoria Comrat

Sursa foto: Moldova1

Decizia privind demiterea din funcția de vicepreședinte a Adunării Populare de la Comrat a lui Alexandr Tarnavschi a fost declarată ilegală de către Judecătoria Comrat, marți, 23 iulie. Anunțul a fost făcut de Tarnavschi pe rețelele de socializare.

Acesta a fost demis din funcție în luna mai, după ce declarase că ex-deputatul fugar Ilan Șor folosește conducerea autonomiei pentru a răsturna Guvernul de la Chișinău.

„Astăzi, Judecătoria Comrat a anulat Decizia Adunării Populare a Găgăuziei privind demisia mea ca fiind ilegală. Doresc să-mi exprim recunoștința față de avocatul meu și față de toți funcționarii Femida pentru profesionalismul și obiectivitatea lor. Această decizie nu este definitivă, deoarece poate fi contestată la Curtea de Apel, însă este un pas important către justiție. Aș dori, de asemenea, să le mulțumesc tuturor celor care m-au sprijinit în această perioadă – familie, prieteni, cunoscuți și tuturor persoanelor cărora le pasă. Să continuăm lupta și să ne prețuim opinia! Găgăuzia nu este teritoriul lui Șor!”, a declarat Tarnavschi în mediul online, unde a făcut publică și decizia instanței.

Alexandr Tarnavschi a fost învinuit de către deputați din Adunare Populară de la Comrat că „elaborează proiecte, care sunt de neînțeles, și le prezintă guvernului moldovean” (deputații nu au autoritatea de a prezenta proiecte guvernului sau parlamentului, doar Adunarea Populară poate face acest lucru – notă Nokta).

La 7 mai, președintele Comisiei pentru reglementări, numiri, imunitate și etică parlamentară, Mihail Jeleznogo, s-a opus inițiativei colegilor săi și a declarat că demisia vicepreședintelui este posibilă doar în cazul în care acesta încalcă legile autonomiei sau îndeplinește în mod incompetent atribuțiile sale, „ceea ce nu s-a văzut la Tarnavschi, și este greșit să îl faci pe deputat responsabil pentru opinia sa”, declara atunci Jeleznogo.

Anterior Alexandru Tarnavski a declarat că în actul de demisie nu există nicio referire la încălcarea de către el a legislației regionale sau de stat.

Potrivit lui Tarnavschi, la toate discursurile publice și în mass-media „nu și-a permis niciodată să critice, să insulte sau să condamne colegii și nu a vorbit niciodată în numele Adunării Populare și mai ales al întregului popor găgăuz”, ci și-a exprimat doar poziția personală.

Deputatul a calificat drept „ridicole” acuzațiile de complicitate cu Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și a spus că la toate întâlnirile a susținut un singur lucru – „dialogul constructiv cu Chișinăul, pentru că fără acesta dezvoltarea autonomiei este imposibilă”.

Prin vot secret, 19 deputați au susținut demisia lui Tarnavski marți, 7 iunie.

Demisia vicepreședintelui Adunării a venit la mai puțin de o lună de la participarea sa în cadrul emisiunii „Новая неделя” de la TV8. 

Acesta declarase în cadrul emisiunii că „odată cu alegerea Evgheniei Guțul în funcția de bașcan al Găgăuziei, Ilan Șor, care i-a oferit acesteia sprijin politic, s-a ales cu puterea politică în autonomie. Scopul acestui politician este de a destabiliza situația din regiune, precum și de a răsturna puterea oficială de la Chișinău”.

Totodată, Alexandr Tarnavski s-a arătat convins că Ilan Șor se opune oricărei cooperări a autonomiei cu autoritățile de la Chișinău. 

„Se opune oricăror semințe de dialog și prezenței reprezentanților autorităților oficiale în Găgăuzia. El folosește atuul care se află în mâinile sale, în speță conducerea Găgăuziei, pentru a înrăutăți situația, astfel încât să nu existe un dialog constructiv între Comrat și Chișinău”, a mai spus Tarnavski atunci.

Vicepreședintele Adunării Populare a Găgăuziei a vorbit și despre protestele din timpul vizitei președintei Maia Sandu la Comrat, organizate de susținătorii lui Șor. În opinia lui Tarnavski, Șor apelează la acest „instrument” de fiecare dată când planurile nu îi merg conform scenariilor. 

Conform portalului MoldovaCurata.md, la alegerile din 2021, Alexandru Tarnavski, pe atunci vicepreședinte al Adunării Populare din Găgăuzia, a candidat pe circumscripția nr. 3 din Comrat pentru un nou mandat. El este de profesie este economist. La alegerile din 2016 la fel a candidat independent, fiind însă susținut de democrați. Atunci Alexandru Tarnavski era membru al Mişcării „Noua Găgăuzia”, condusă de fostul primar din Comrat, Nicolae Dudoglo. Potrivit unui comunicat emis în anul 2012 de Partidul Democrat din Moldova (PDM), Mişcarea Obştească „Noua Găgăuzia” a aderat la PDM.

Alexandru Tarnavskii a activat mai mulți ani în cadrul Primăriei municipiului Comrat, unde a deținut funcțiile de contabil adjunct, de specialist în atragerea investițiilor, iar mai apoi de viceprimar pe probleme financiar-bugetare. De asemenea, Tarnavski a condus Direcția Finanțe a raionului Comrat. Imediat după alegerile din APG din anul 2016, Tarnavski a fost ales în funcția de președinte al Adunării. Atunci, deputatul Serghei Cimpoeș a contestat această alegere, menționând că Tarnavski nu cunoaște limba găgăuză, de aceea numirea sa în calitate de președinte al APG contravine legislației autonomiei. O lună mai târziu, Tarnavski și-a dat demisia, mai notează sursa citată.