Alexandr Stoianoglo, achitat ieri într-un dosar penal, urma să fie cercetat astăzi în altul
După ce miercuri, 28 februarie, a fost achitat în dosarul pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, Alexandr Stoianoglo urma să ajungă joi, 29 februarie, în fața magistraților în dosarul în care este cercetat pentru inviolabilitatea vieții personale. Ședința de judecată însă nu a avut loc.
Dosarul privind inviolabilitatea vieții personale se află pe masa magistraților de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, din iulie 2022. Cauza penală a fost inițiată după ce Stoianoglo a citit public, în cadrul unui briefing de presă, mesaje din telefonul fostului șef al Procuraturii Anticorupție (PA) Viorel Morari, care au fost obținute ca urmare a confiscării telefonului mobil al lui Morari în cadrul unei cauze penale.
Din iulie 2022, în dosarul în care Stoianoglo este cercetat pentru inviolabilitatea vieții personale au fost programate 17 ședințe de judecată, însă doar două au fost lucrative. Ultima, care urma să fie desfășurată astăzi, 29 februarie 2024, nu a avut loc, doi dintre membrii completului de judecată fiind delegați la seminar.
Ieri, 28 februarie, Alexandr Stoianoglo a fost achitat de magistrații Judecătoriei Buiucani, în dosarul în care era acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu, acesta însă rămâne a fi cercetat în alte două dosare, abuzul de putere și inviolabilitatea vieții private.
Dosarele penale în care acesta figurează Stoianoglo
Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general la începutul lunii octombrie 2021, fiind cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Pe 26 septembrie 2023, Alexandr Stoianoglo a fost eliberat din funcția de procuror general.
Conform unui comunicat emis de Președinție, „având în vedere că pronunțarea unei decizii de către instanțele judecătorești pe constatarea legalității eliberării din funcție a lui Alexandr Stoianoglo de către CSP este tergiversată, semnarea decretului vine în contextul recomandărilor Uniunii Europene de a asigura suplinirea funcției de procuror general și a obligațiilor Republicii Moldova de a îndeplini condiționalitățile din sistemul justiției”.
Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut pe 5 octombrie 2021.
Pe 8 octombrie 2021 a fost plasat în arest la domiciliu, iar ulterior sub control judiciar. În prezent, în privința lui Stoianoglo nu este aplicată nicio măsură preventivă.
R. Moldova, condamnată la CtEDO în cazul lui Stoianoglo
R. Moldova va trebui să-i achite fostului procuror general Alexandr Stoianoglo 3 600 de euro drept prejudiciu moral. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis pe 24 octombrie 2023 că țara noastră a încălcat articolul 6 § 1 din Convenție, care prevede dreptul de acces la o instanță. Cauza se referea la imposibilitatea procurorului general de a face apel împotriva suspendării sale, care a fost declanșată de procedurile penale inițiate împotriva sa.
Curtea a atras atenția asupra faptului că ar trebui să fie implementate garanțiile procedurale pentru a se asigura că mecanismul de suspendare nu a fost utilizat în mod arbitrar.
„În acest sens, Curtea a remarcat, de asemenea, importanța crescândă acordată echității procedurale în cazurile care implică revocarea procurorilor, inclusiv intervenția unei autorități independente în deciziile care afectează numirea și revocarea procurorilor. Curtea a constatat că reclamantului nu i s-a acordat nicio formă de protecție judiciară în legătură cu suspendarea sa, care l-a împiedicat să își exercite atribuțiile și l-a privat de salariul corespunzător timp de mai mult de doi ani”, potrivit instituției europene.