Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Alegeri parlamentare în Franța. Prezență…

Alegeri parlamentare în Franța. Prezență record până la prânz, de 26,63%, cea mai mare din 1981

Europa îşi ţine, duminică, răsuflarea în faţa unor alegeri care ar putea zgudui atât viitorul politic al ţării, cât şi al Uniunii Europene. Pentru prima dată, extremiştii de dreapta din Rassemblement National (RN), formaţiunea lui Marine Le Pen, s-au impus duminica trecută în primul tur al alegerilor legislative, învingând „Nouveau Front Populaire” (NFP), alianţa stângii, precum şi tabăra prezidenţială într-un scrutin a cărui miză politică este fără precedent în istoria celei de-a cincea Republici. Necunoscuta scrutinului de duminica aceasta este dacă ei vor reuşi să ajungă la majoritatea absolută şi să se instaleze la putere, relatează Reuters.

Rata de participare la turul doi al alegerilor legislative anticipate din Franţa a crescut duminică la prânz (10:00 GMT), la 26,63%, faţă de 25,9% la aceeaşi oră în primul tur, a anunţat Ministerul de Interne. Această cifră este cea mai mare pentru alegerile legislative de la scrutinul din 1981 (28,3%), marcat de sosirea stângii la putere.

În primul tur de scrutin de duminică trecută, participarea ajunsese la 25,9% la aceeaşi oră. La alegerile din 2017, participarea la turul doi a fost de 18,99%.

Prezenţa mare la vot de până acum arată interesul deosebit pe care francezii îl acordă acestor alegeri, în care pentru prima dată extrema dreaptă a lui Marine Le Pen ar putea ajunge pe primul loc şi ar putea prelua puterea.

Primele date oficiale privind participarea la vot au venit după ce, potrivit mass media franceze, în numeroase zone din ţară s-a înregistrat o prezenţă semnificativă la urne, iar votul s-a desfăşurat în mod normal şi fără incidente.

În majoritatea comunelor, birourile de vot se vor închide la ora locală 18.00 (20.00, ora R. Moldova). Orarul s-ar putea modifica însă în anumite orașe mari, prelungindu-se votul până la orele locale 19:00 sau chiar 20:00. Este cazul Parisului, orașelor Toulouse sau Lyon, unde electoratul ar putea vota până la ora 20:00, potrivit BFMTV.