Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Alegeri 2024: astăzi este ultima…

Alegeri 2024: astăzi este ultima zi de agitație electorală

Foto: Agora.md

Vineri, 18 octombrie, este ultima zi în care candidații la alegerile prezidențiale și la referendumul de duminică, 20 octombrie, pot face agitație electorală. Aceasta este strict interzisă în ziua alegerilor şi cea precedentă lor, numită și „Ziua tăcerii”.

Astfel, astăzi este ultima zi înainte de scrutinul de duminică când este permisă desfăşurarea și reflectarea activităţilor sau materialelor cu tentă de agitaţie electorală şi apariţia candidaţilor în alegeri la emisiuni televizate sau radiofonice.

Conform art. 52 din Codul contravențional nr. 218/2008, continuarea agitației electorale în zilele menționate de către mass-media, competitori electorali și cetățeni constituie contravenție administrativă și se sancționează cu amendă de la 40 la 60 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 100 la 150 de unități convenționale aplicată  persoanei juridice.

Interdicţia nu se referă la informaţiile deja plasate pe internet şi pe afişele expuse anterior.

Pe 20 octombrie 2024, în R. Moldova vor avea loc alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea țării noastre la Uniunea Europeană.