Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ala Nemerenco explică cele mai…

Ala Nemerenco explică cele mai importante modificări ale noului Program unic al asigurării obligatorii de asistență medicală

Sursa: gov.md

Din 1 ianuarie 2025 a intrat în vigoare Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală și Normele metodologice de aplicare al Programului unic aprobate prin ordinul Ministrului Sănătății și directorului general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM). Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a scris care sunt cele mai importante modificări a noii Hotărâri

Potrivit ministrei, noile prevederi „au un volum mai restrâns de informație, sunt mai puțin birocratice, mai clare, mai liberale, dar și mai stricte în aplicare. Ne dorim un parcurs liber, fără bariere birocratice, fără condiționări ale pacientului asigurat prin sistemul de sănătate”. 

  • „Medicii de familie, dar și specialiștii de profil au dreptul să refere pacienții la aceleași investigații paraclinice și diagnostice, fără nicio diferență, utilizând o singură anexă (nr.4).

Aceste servicii nu vor mai fi parte din finanțarea “per capita” destinată AMP sau AMSA, dar vor fi achitate separat de CNAM pentru a asigura o accesibilitate cât mai înaltă a populației, în special celei asigurate, la servicii de diagnostic.

  • Programarea la medicii de familie și la medicii specialiști, care în multe instituții medicale a devenit o problemă, se realizează telefonic, online sau direct la registratură (la preferința și în baza solicitării pacientului sau rudelor acestora), pe toată perioada zilei de muncă, exact la momentul solicitării și nu poate fi amânată sau transferată pentru o altă zi.

Pacienții sunt obligați să anunțe registratura/recepția instituției medicale despre anularea vizitei programate în cazul când nu se pot prezenta în ziua și ora stabilită din varii motive. E necesar a oferi posibilitatea unui alt pacient să ajungă la medic.

  • Toate consumabilele și dispozitivele de unică folosință necesare acordării asistentei medicale sunt asigurate de către instituția medico-sanitară care prestează serviciile.

Este interzis a solicita pacientului să procure tifon, seringi, medicamente, etc., pentru utilizare în procesul tratamentului. Instituțiile vor fi penalizate pentru așa acțiuni.

  • Pe perioada spitalizării, pacientului îi va fi asigurat în măsură maxim posibilă confort, intimitate, alimentație și îngrijire corespunzătoare standardelor în vigoare.
  • Orice pacient suspectat sau diagnosticat cu patologie oncologică va fi tratat cu maximă prioritate și referit pentru diagnostic, consult, tratament în cel mai scurt timp”, sunt doar câteva dintre prevederi din noul program, menționate de Ala Nemerenco.

Nemerenco a mai menționat că Ministerul a investit „enorm în ultimii doi ani și vom mai investi în infrastructură, echipamente moderne, stabilirea unor servicii noi”. 

Aceasta a mai menționat că pacienții care își plătesc disciplinat contribuția de asigurare, „iar când ajung în sistem trebuie sa plătească din nou și din nou – unor medici în buzunar, unele servicii – contra plată, pentru alte servicii sunt referiți la privat”. 

Noul Program unic al asigurării obligatorii de asistență medicală are scopul de a elimina deficiențele și de a adapta Programul la cerințele actuale ale sistemului de sănătate din R. Moldova.

Documentul urmărește asigurarea unui cadru simplificat și clar pentru asistența medicală finanțată din sursele Fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală, reducerea costurilor administrative și operaționale, îmbunătățirea accesului cetățenilor, în mod echitabil, la servicii medicale și sporirea calității acestora.

De asemenea, implementarea Programului susține introducerea noilor tehnologii, reduce neclaritățile privind interpretarea reglementărilor și îmbunătățește gestionarea circuitului pacienților în sistem.