„Ajutor la contor” din partea fugarului Șor: „Câte 1000 de lei lunar pentru locuitorii din Orhei, UTA Găgăuzia și Taraclia”
Aflat la Moscova și restricționat pe platformele sociale, penalul Ilan Șor promite locuitorilor din orașul Orhei, din UTA Găgăuzia și din Taraclia o compensație lunară de 1000 de lei, pentru sezonul rece. Nominalizând aceste regiuni, fostul deputat, condamnat la 15 ani de închisoare, spune că „nu-i poate abandona în frig pe oamenii din regiunile care au luptat pentru victoria reprezentanților săi”.
Așa cum contul său de Facebook și Telegram este blocat, fugarul Ilan Șor apare, astăzi, 17 decembrie, într-o înregistrare video pe pagina de Telegram a primăriei municipiului Orhei. Recunoscând că „nu a reușit să-și apere victoria și să-și îndeplinească promisiunea ca cetățenii să aibă gaz gratuit”, penalul Ilan Șor anunță compensații pentru sezonul rece, pentru locuitorii din Orhei.
Descoperă cele mai bune oferte de Crăciun pentru tine și cei dragi (P.)
„Aș dori să vă împărtășesc o veste importantă din partea primarului de onoare al orașului nostru și lider al blocului „Victorie”, Ilan Șor. Începând cu această lună și pe tot parcursul iernii, în Orhei, pensionarii și categoriile de cetățeni cu venituri mici vor primi o compensație de 1000 de lei pentru gaz”, se arată pe pagina de Telegram.
Totodată, Șor anunță aceeași compensație și pentru locuitorii din UTA Găgăuzia și Taraclia.
„Începând chiar din decembrie, pensionarii, familiile numeroase, persoanele cu necesități speciale, din autonomia găgăuză, orașul Orhei și orașul Taraclia vor primi o compensație de 1000 de lei, în fiecare lună”, spune Șor în mesajul video.
ZdG a solicitat o reacție din partea autorităților la anunțul fugarului Șor, dar reprezentantul Guvernului ne-a spus că va veni mâine cu o reacție în acest sens.
Decizia de condamnare a fugarului Ilan Șor, la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a fost menținută de magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ). La 13 decembrie, instanța supremă a respins, după aproape doi ani, recursurile avocaților Iulian Balan, Denis Calaida, Aurel Colenco și Shaul Brazil, în numele lui Ilan Șor, declarate împotriva deciziei Curţii de Apel Chișinău din 13 aprilie 2023.
Ilan Șor a fost învinuit pe 27 de episoade de escrocherie și spălare de bani. Învinuirea în această cauză are la bază „Frauda bancară”, un nume generic oferit acțiunilor din 2012-2014, în urma cărora din Banca de Economii SA (BEM), BC Banca Socială SA și Unibank au fost sustrase circa 13 milioane de lei, echivalentul pe atunci a 12% din Produsul Intern Brut anual al Republicii Moldova, a notat CSJ.
Ilan Șor a fost găsit vinovat de comiterea infracțiunii prevăzute de art. 190 alin. (5) Cod penal și condamnat la închisoare pe un termen de 15 ani, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții în sistemul bancar pe un termen de cinci ani. Instanța de apel a admis acțiunea civilă și a dispus încasarea prejudiciului material din contul lui Ilan Șor în beneficiul BEM, în mărime de 5 291 708.829 de lei. Pronunțarea deciziei motivate a avut loc la 30 mai 2023.
La 6 iunie, compania americană Meta a declarat pentru Ziarul de Gardă că pagina de Facebook a oligarhului fugar Ilan Șor, precum și a acoliților săi, au fost blocate. Compania a menționat că aceștia au fost atribuiți la „organizații și persoane periculoase”. A doua zi, „echipa lui Ilan Șor” a anunțat „că dă în judecată Meta pentru cenzură”.
În luna octombrie a acestui an, canalele de Telegram ale oligarhului fugar Ilan Șor, ale deputatei Marina Tauber și ale bașcanei Găgăuziei Evghenia Guțul au fost dezactivate.