Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Ajustări la Codul Educației, cu…

Ajustări la Codul Educației, cu scopul dezvoltării învățământului artistic. Proiectul de lege, supus consultărilor publice

Foto: MEC/ Facebook

Codul Educației va fi ajustat cu scopul includerii prevederilor clare referitoare la organizarea învățământului artistic. Proiectul de lege privind modificarea codului a fost discutat în cadrul unor consultări publice organizate la Parlament pe 19 iunie, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației și Cercetării (MEC).

La ședință au participat reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării, Ministerului Culturii, deputați, directori ai școlilor de muzică, artă și arte plastice, dar și părinți ai elevilor care studiază în aceste instituții.

Potrivit deputatului Vitali Gavrouc, domeniul învățământului artistic se confruntă cu un șir de probleme funcționale care nu au fost adresate niciodată de un cadru de experți din domeniu, și nici nu au fost reflectate în actele legislative.

„În primul rând vorbim despre existența unei percepții publice greșite sau stereotipizate a specificului parcursului educațional al unui artist/unei artiste, al reprezentanților și reprezentantelor domeniului artistic, atât pe filiera de activitate propriu zisă, cât și pe cea pedagogică. Iar percepția publică este reflectată și în abordările pe care le are statul”, consideră deputatul.

Marcelina Baleca, șefă de direcție la Ministerul Educației și Cercetării, a menționat că proiectul de lege va asigura dezvoltarea școlilor de arte, astfel încât până în anul 2025 numărul de participanți la educație artistică să crească cu 3-5% anual.

„O altă dimensiune abordată în proiectul de lege este educația nonformală din domeniul artistic, asigurarea accesului la educație de calitate pe tot parcursul vieții fiind una dintre prioritățile MEC. Respectiv, proiectul de lege vizează și creșterea numărului de copii și adulți care au acces la educație nonformală în școli de arte și centre de creații”, a punctat Marcelina Baleca.