Principală  —  IMPORTANTE   —   AIPA a finalizat recepționarea cererilor…

AIPA a finalizat recepționarea cererilor pentru alocarea celor 100 de milioane de lei pentru fermierii afectați de secetă

Sursa: agroexpert.md

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a finalizat recepționarea cererilor pentru alocarea de ajutoare financiare destinate fermierilor afectați de condițiile naturale extreme din acest an. Astfel, 100 de milioane de lei vor fi alocate din Fondul de intervenție al Guvernului pentru a compensa parțial pagubele suferite din cauza secetei și arșiței la culturile de grâu și porumb, informează Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

În perioada 13 septembrie – 11 octombrie, AIPA a primit 1063 de cereri de ajutor financiar, cele mai multe fiind din raioanele: Cahul: 143 cereri; Cantemir: 110 cereri; Glodeni: 68 cereri; Orhei: 67 cereri.

Sprijinul financiar este acordat fermierilor care au înregistrat pierderi de cel puțin 60% la porumb sau 70% la grâu, conform documentelor de constatare.

În context, în luna august Guvernul a identificat 100 de milioane de lei pentru compensarea parțială a pierderilor agricultorilor din cauza secetei. Reprezentanții sectorului agricol, care au participat la discuții marți, 20 august, cu prim-ministrul Dorin Recean, s-au arătat însă nemulțumiți de soluția autorităților și au spus că acești bani nu vor stopa „procesul de executare silită, mai ales a agricultorilor din sudul țării”.

După discuțiile cu fermierii, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că urmează să elaboreze mecanismul de repartizare a resurselor financiare.

VIDEO/ Criză în agricultură: două secete, pierderi pentru fermieri și ajutoare întârziate

Anul 2024 a fost marcat de temperaturi record în toată lumea, iar Republica Moldova nu a făcut excepție. Timp de două săptămâni, temperaturile s-au menținut peste 40 de grade Celsius, afectând grav domeniul agriculturii.

Sectorul agricol este principala sursă de venit în Moldova. În acest sector este angajată aproximativ o treime din forța de muncă. Agricultorii moldoveni au organizat proteste și au cerut instituirea stării de urgență.

ZdG a realizat un reportaj despre cum fac față fermierii problemelor cauzate de secetă și ce ajutor așteaptă de la stat.