Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Afiliată lui Șor, directoarea unui…

Afiliată lui Șor, directoarea unui gimnaziu a organizat evenimentul de prezentare a candidaturii Nataliei Morari? „Eu am fost așa, s-o văd, s-o ascult”

Foto: Morari.news/ Telegram

Pe data de 6 octombrie, în incinta Casei de Cultură din localitatea Brăviceni, raionul Orhei, a fost prezentată candidatura fostei jurnaliste Natalia Morari la alegerile prezidențiale dn 20 octombrie. Potrivit surselor ZdG, de organizarea evenimentului s-a ocupat Eugenia Băleanu, directoarea gimnaziului din localitate. Băleanu a fost președinta organizației teritoriale Brăviceni a Partidului Șor, declarat neconstituțional. În vara acestui an, Băleanu, conform surselor ZdG, a fost documentată de organele de drept după ce a adus bani din Federația Rusă, într-o schemă pusă la cale de oamenii lui Șor.

Contactată de ZdG, Eugenia Băleanu a negat că s-ar fi ocupat de organizarea evenimentului în favoarea candidatei Natalia Morari. Ea apare în mai multe imagini de la eveniment, inclusiv într-o fotografie alături de Morari în timp ce ține un ziar în mână.

„Eu am fost așa, s-o văd, s-o ascult. (…) Chiar nu am organizat nimic pentru că eu fac parte din instituția de învățământ unde noi am fost preîntâmpinați că nu avem dreptul să ne implicăm”, a precizat Eugenia Băleanu.

Aceasta susține că organizatorul evenimentului de lansare a candidatei Natalia Morari ar fi fost primarul satului, Anatolie Cociorvă. Acesta a fost ales pe listele Partidului Social Democrat European (PSDE).

Primarul de Brăviceni infirmă însă, într-un comentariu pentru ZdG, că ar fi fost implicat în organizarea evenimentului. Acesta ne-a spus că a fost contactat de un bărbat pe nume Radu, care a cerut accesul la sala unde a avut loc prezentarea candidaturii Nataliei Morari.

A. Cociorvă: „Eu le-am dat sala numai. A fost de la Ciocâlteni cineva. (…) N-am organizat eu nimic, a fost cineva pe nume Radu. (…) Noi nici n-avem reprezentanți ai Nataliei Morari, nu-i nimeni în sat”.

ZdG: „Dar doamna Eugenia Băleanu?”.

A. Cociorvă: „Ea-i cu Șor.”

ZdG a vorbit și cu Radu, persoana care ar fi căutat un loc pentru desfășurarea evenimentului. Inițial acesta a confirmat că a coordonat organizarea evenimentului cu Eugenia Băleanu, ulterior însă, acesta a spus că a vorbit cu cineva de la primărie, dar nu știe exact cu cine. Într-un final, Radu a spus că a fost întâmpinat de „o doamnă” în fața primăriei, dar aceasta, potrivit lui, nu s-a prezentat.

UPDATE 8 octombrie: Natalia Morari a confirmat, pentru TV8, că Eugenia Băleanu a ajutat la organizarea evenimentului de prezentare a candidaturii sale la alegerile prezidențiale. Morari a declarat că pentru ea nu contează „preferințele politice” ale oamenilor cu care lucrează împreună.

Cine este Natalia Morari

Natalia Morari a apărut în spațiul public în anul 2007, ca urmare a publicării mai multor articole despre banii partidului de guvernământ din F. Rusă. În 2008 a plecat din Rusia și nu a mai fost lăsată să intre înapoi.

Morari s-a aflat în mijlocul acțiunilor din 2009, numite și „Revoluția Twitter”.

Natalia Morari a lucrat o vreme la posturile Publika TV, TV7, iar mai târziu, a înființat TV8. În septembrie 2021, Natalia Morari a făcut public anunțul despre relația sa cu Veaceslav Platon, menționând că ia o pauză de emisie și că iese temporar din Consiliul de Administrație al televiziunii TV8.

Canalul TV8 anunța că a fost informat „de existența conflictului de interese” și că „emisiunea de autor «Politica Nataliei Morari» a fost retrasă definitiv din grila postului”. „La fel, Natalia Morari a fost revocată imediat din structurile de administrare”, menționa în declarația sa administrația TV8.

Pe 18 octombrie, Asociația Obștească „Media Alternativă”, deținătoarea licenței de emisie a postului TV8, a anunțat despre faptul că a fost acționată în judecată de către fosta membră a Asociației, Natalia Morari.

Din martie 2023, Morari are propriul canal de YouTube, unde își desfășoară activitatea.

„Nu am urmărit o carieră politică, dar înțelegerea faptului că actualii candidați nu vor aduce schimbări m-a determinat să acționez” – astfel își argumentează Natalia Morari intenția.

Partidul Șor, neconstituțional

În noiembrie 2022, reprezentanții Executivului au depus la CC o sesizare pentru verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”. Conform demersului „prin toate activitățile de până acum, Partidul „Șor” a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența R. Moldova”.

Pe 19 iunie 2023 Curtea Constituțională a admis sesizarea Guvernului. Astfel, formațiunea politică a fost declarată neconstituțională, considerând partidul dizolvat.

La mijlocul lunii august 2024, Ziarul de Gardă a scris despre faptul că zeci de copii din R. Moldova participau chiar în acele zile la tabăra „Orlionok” din Federația Rusă, printr-un program finanțat de organizația „Eurasia”, controlată de oligarhul fugar Ilan Șor. Părinții acestora au fost abordați de către reprezentanții Congresului Comunităților Ruse, condus de Valerii Klimenko, între care și profesorul Alexandr Corinenco de la Liceul „Antioh Cantemir” din capitală.