Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Adunarea Generală a ONU cere…

Adunarea Generală a ONU cere Rusiei să se retragă de la centrala nucleară Zaporojie. „Cresc riscul unui accident nuclear la toate instalaţiile nucleare ale Ucrainei”

Sursa: STRINGER / AFP

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a cerut joi Rusiei „să-şi retragă urgent personalul militar şi alt personal neautorizat” de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, cea mai mare din Europa, şi să o readucă sub controlul deplin al autorităţilor ucrainene, transmite Reuters.

Cei 193 de membri ai Adunării Generale au adoptat o rezoluţie cu 99 de voturi pentru, nouă împotrivă şi 60 de abţineri. Rezoluţia ONU „solicită încetarea imediată a atacurilor Federaţiei Ruse împotriva infrastructurii energetice critice a Ucrainei, care cresc riscul unui accident sau incident nuclear la toate instalaţiile nucleare ale Ucrainei”.

Centrala de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost capturată de Rusia la scurt timp după ce şi-a lansat invazia la scară largă în Ucraina în februarie 2022. Centrala este acum închisă, dar are nevoie de energie externă pentru a-şi menţine materialul nuclear rece şi a preveni o topire.

Vorbind înainte de vot, ambasadorul Ucrainei la ONU, Serghii Kisliţia, a îndemnat ţările să voteze în favoarea rezoluţiei, spunând: „Datorăm acest lucru generaţiilor viitoare. Trebuie să ne asigurăm că ororile dezastrelor nucleare nu se vor mai repeta”.

De-a lungul războiului, Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc că au bombardat centrala şi au distrus liniile electrice. Adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, a declarat înainte de vot că scopul rezoluţiei este „încercarea de a promova falsa poveste occidentală cu privire la sursa ameninţărilor la adresa instalaţiilor nucleare din Ucraina”. În cadrul Adunării Generale, el a arătat ceea ce susţine că a fi rămăşiţele unei drone ucrainene care ar fi fost folosită pentru a ataca centrala electrică Zaporojie la 7 aprilie. Ucraina a negat că ar fi în spatele atacurilor cu drone la care Polianski a făcut referire.

Rusia a fost izolată din punct de vedere diplomatic de mai multe ori în timpul primului an de război, când aproape trei sferturi din membrii Adunării Generale au votat în mod repetat pentru a denunţa invazia Moscovei în Ucraina şi pentru a-i cere să îşi retragă trupele. Rezoluţia adoptată joi cere din nou Rusiei „să-şi înceteze imediat agresiunea împotriva Ucrainei şi să-şi retragă necondiţionat toate forţele militare”.