Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Admiterea 2024: ofertele universităților și…

Admiterea 2024: ofertele universităților și taxele pentru studii

Sursă foto: ZdG

Procesul de admitere în instituțiile de învățământ superior din R. Moldova a început pe 22 iulie 2024. În acest an, în premieră, admiterea are loc exclusiv on-line pe platforma „e-Admitere”, lansată de Ministerul Educației și Cercetării (MEC). Scopul acestui mecanism este de a simplifica procesul de admitere. 

ZdG a verificat ofertele universităților din R. Moldova și vă oferă tot ce trebuie să știți  în calitate de candidați despre utilizarea sistemului, universitățile din R. Moldova și taxele de studii din acest an.

Pentru a depune dosarul, candidații se vor înregistra pe platforma on-line, utilizând semnătura electronică sau creând un cont cu ajutorul adresei de e-mail. Ulterior, vor selecta universitățile dorite și vor încărca actele solicitate de instituția de învățământ. Pentru ca procesul să poată continua, candidații vor trebuie să achite, tot on-line, o taxă de admitere, care este diferită  pentru fiecare universitate, iar apoi vor expedia solicitarea. 

Tinerii au dreptul să se înscrie la cel mult trei instituții de învățământ superior. Pentru fiecare dintre instituțiile selectate pot alege maximum trei specialități/programe de studii, în ordinea priorităților personale. Candidații urmează să fie înmatriculați la un singur program de studii în cadrul unei singure instituții de învățământ superior din cele pentru care au optat, indiferent de sursa de finanțare (buget sau taxă). Pe e-Admitere sunt disponibile 16 instituții de învățământ superior, dintre care 12 sunt publice:

  • Universitatea de Stat din Moldova;
  • Universitatea Tehnică a Moldovei;
  • Academia de Studii Economice din Moldova;
  • Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău;
  • Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți;
  • Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul;
  • Universitatea de Stat din Comrat;
  • Universitatea de Stat din Taraclia;
  • Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”;
  • Academia Militară „Alexandru cel Bun”;
  • Academia „Ștefan cel Mare”;
  • Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

Alte patru instituții sunt private:

  • Universitatea Liberă Internațională din Moldova;
  • Universitatea de Studii Europene din Moldova;
  • Universitatea de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere”;
  • Universitatea Cooperatist-Comercială din Moldova.

În baza ordinului emis de Ministerul Educației și Cercetării, graficul desfășurării admiterii  arată astfel în urma ultimelor modificări:

Sesiunea de bază

22-31 iulie – depunerea dosarelor on-line;

2 august – anunțarea rezultatelor intermediare;

3-6 august – depunerea dosarelor candidaților în original;

9 august – afișarea rezultatelor finale.

Sesiunea suplimentară 

10-14 august – depunerea dosarelor on-line;

16 august – anunțarea rezultatelor intermediare;

16 august – 19 august –  depunerea dosarelor candidaților în original;

20 august – afișarea rezultatelor finale.

Cât costă contractele de studii ale universităților din Republica Moldova pentru anul universitar 2024-2025?

Fiecare universitate are o taxă de înscriere diferită, la fel și taxele de studii sunt variate.

  • În cadrul Universității de Stat, contractul de studii cu cea mai mică valoare financiară este cel de 7500 de lei – la Facultatea de Istorie și Filosofie (specialitățile Antropologie și Filozofie), iar cu cea mai mare valoare, de 15 mii de lei, este cel pentru realizarea studiilor la Facultatea de Drept. Taxa de înscriere este de 300 de lei.
  • La Universitatea Tehnică, cea mai mică taxă de studii este de 13 200 de lei și reprezintă costul contractului pentru mai multe facultăți: Tehnologia Alimentelor; Inginerie Mecanică, Industrială și Transporturi; Urbanism și Arhitectură (doar unele specialități); Construcții, Geodezie și Cadastru; Inginerie economică și Business; Design (unele specialități); Ştiințe Agricole, Silvice și ale Mediului. Cel mai costisitor contract este în valoare de 19 mii de lei – pentru specialitatea Design interior, Facultatea de Urbanism și Arhitectură. Taxa de înscriere este de 250 de lei.
  • Taxa de studii superioare la USMF „Nicolae Testemiţanu” începe de la 20 de mii de lei pentru specialitățile Sănătate publică, Asistență medicală generală și Tehnologii în radiologie și imagistică, ajungând până la 55 de mii de lei pentru Stomatologie. Taxa de înscriere este de 100 de lei.
  • Conform informației prezentate de Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, taxele de studii sunt direct calculate pentru trei ani de studii. Astfel, pentru specializarea Teatrologie (trei ani) trebuie să achitați 15 650 de lei, acesta fiind cel mai ieftin contract oferit de academie. Cea mai scumpă specializare este Canto academic, iar costul contractului este de 51 750 de lei (pentru trei ani). Taxa de înscriere este de 50 de lei.
  • La Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, contractele încep de la 8500 de lei pentru unele specialități ale Facultății de Litere, Facultății de Științe Reale, Economice şi ale Mediului; pentru câteva specialități ale Facultății de Drept și Științe Sociale și pentru toate specialitățile Facultății de Științe ale Educaţiei, Psihologie şi Arte. Cel mai mult vor scoate din buzunare studenții ce vor fi înmatriculați la studii cu taxă la economie și drept. Contractul constituie 11 350 de lei pentru cei de la Contabilitate, Finanțe și Bănci/Business și Administrare, iar cei înmatriculați la specialitatea Drept vor achita taxa în valoare de 11 900 de lei. Înscrierea costă 150 de lei.
  • Cei care vor alege Universitatea de Studii Europene din Moldova o să achite în acest an până la 9000 de lei pentru studii la Facultatea de Drept, acesta fiind cel mai scump contract al instituției. Cea mai mică taxă este la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării – 6000 de lei. Taxa de înscriere este de 200 de lei.
  • Taxele de studii variază și la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul. Valoarea cea mai mică a contractului constituie 9000 de lei pentru programele Limba și literatura română; Istorie și Educație civică; Pedagogie în învățământul primar și Pedagogie preșcolară. Valoarea cea mai mare a contractului  ajunge până la 11 mii de lei pentru studierea programului Drept. Taxa de înscriere este de 150 de lei.
  • Contractele de studii la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” încep de la 8000 de lei pentru Facultatea de Biologie și Chimie, Facultatea de Geografie și unele specialități din cadrul Facultății de Fizică, Matematică și Tehnologii Informaționale. Taxele însă nu depășesc suma de 13 mii de lei pentru Animație și Designul jocurilor – specialități ale Facultății de Arte Plastice şi Design. Taxa de înscriere este de 200 de lei.
  • Universitatea de Stat din Taraclia oferă contracte de studii între 6000 și 6500 de lei pentru șase programe de studii – Pedagogie în învățământul primar, Pedagogie preșcolară, Limba și literatura bulgară/engleză, Limba și literatura bulgară/română,  Muzică și Istorie.  Taxa de înscriere este de 100 de lei.
  • Pentru candidații care vor promova concursul de admitere 2024-2025 al Universității Libere Internaționale din Moldova, taxa de studii stabilită începe de la 7500 de lei pentru Psihopedagogie și Asistență Socială, iar mărimea taxei poate ajunge până la 16 mii de lei pentru specialitatea Servicii publice estetologice. Taxa de înscriere este de 200 de lei.
  • Academia de Studii Economice din Moldova are taxă de studii comună la toate programele de studii de licență  – 13 500 de lei pentru învățământul cu frecvență și 11 500 de lei – pentru toate programele învățământului cu frecvență redusă. Taxa de înscriere este de 200 de lei.
  • Pentru cei admiși la Academia Militară „Alexandru cel Bun”, studiile superioare de licență au loc fără taxă. O vor achita doar cei înscriși la programul de master (7421 de lei) și doctorat (7366 de lei). Înscrierea se face gratuit.
  • La Academia „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne taxa pentru studii superioare de licență este de 9000 de lei. Candidații la studii în academie sunt scutiți de taxa de înscriere.
  • Taxele pentru studiile de licență la Universitatea Cooperatist–Comercială din Moldova sunt de circa 11 mii de lei, iar la master – de 12 mii de lei. Taxa de înscriere este de 100 de lei.
  • Informațiile privind taxele pentru anul de studii 2024-2025 la Universitatea de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere” nu sunt încă disponibile. La fel și pentru Universitatea de Stat din Comrat, taxa de înscriere este de 130 de lei.

Potrivit Moldpres, oferta din acest an include peste 200 de specialități și programe de studii de la 16 universități, iar autoritățile speră că la studiile de licență vor fi admiși circa 15 mii de studenți. Aceștia vor putea concura pentru 8697 de locuri cu finanțare bugetară. Conform hotărârii aprobate de Guvern cu privire la planurile de admitere în învățământul superior cu finanțare de la bugetul de stat pentru anul de studii 2024-2025, prioritare vor fi domeniile:

Științe ale educației – 2104 locuri ( cca 24% din totalul locurilor bugetare);

Inginerie și activități inginerești, Tehnologii de fabricație/Arhitectură și construcții – 1641 de locuri (cca 19 %);Tehnologii ale informației și comunicațiilor – 905 locuri (cca 10%);

Sănătate – 935 de locuri pentru rezidențiat și secundariat (11%); Științe agricole, Silvicultură, Medicină veterinară și Științe ale mediului – 314 locuri (cca 4%).
Tinerii care nu au decis încă la ce specialitate să depună dosarul pot veni la Comisia de admitere a instituției, unde vor fi ajutați să aleagă specialitatea, în funcție de preferințele pe care le au. De asemenea, candidații vor putea primi ajutorul Comisiei la completarea formularului on-line pe platforma e-Admitere. Pentru orice detalii referitoare la admiterea în învățământul superior din țară, persoanele interesate vor putea apela la Call Center – 0 8000 5005, transmite Ministerul Educației și Cercetării (MEC) într-un comunicat de presă. De asemenea, vor putea contacta individual comisiile de admitere ale universităților.

Gabriela Munteanu, stagiară ZdG