Administratoarea Parcului IT cere excluderea call centerelor, după ce Guvernul a decis extinderea genurilor de activitate eligibile în parc
Natalia Donțu, administratoarea Moldova Innovation Technology Park (MITP), a venit cu o reacție, după ce miercuri, 8 decembrie, executivul a aprobat o hotărâre care prevede desfășurarea activității centrelor de intermediere telefonică (call center) și ale altor servicii de furnizare a forţei de muncă în parc. Mai exact, aceasta crede că modificările sunt nefondate și cere excluderea lor.
Într-un aviz al MITP, reprezentanții companiei susțin că „modificările ce țin de extinderea genurilor de activitate eligibile desfășurării în parc sunt contrare și nefundamentate”, propunând excluderea acestora.
Totodată, administratoarea MITP cere Guvernului R. Moldova majorarea venitului asigurat angajaților de la 68% la 90% din salariul mediu lunar prognozat pe economie.
„Astfel, baza lunară de calcul a prestațiilor de asigurări sociale (maternitate, concediu medical, pensie) pentru 20 700+ oameni va crește de la 7956 lei 10530 lei. Sunt sigură că impactul bugetar va fi mult mai mic decât introducerea call centrelor în parcul IT la pachet cu alte servicii de furnizare a forţei de muncă (de la ospătari la programatori), iar efectul de sporire a bunăstării oamenilor – mai mare”, a scris Natalia Donțu pe Facebook.
Aceasta mai precizează că, pentru ca extinderea Parcului IT până în anul 2035 să devină realitate, Guvernul trebuie să modifice Hotărârea Guvernului 1144/2017 cu privire la crearea MITP.
„Altfel, termenul extins de funcționare nu va avea niciun impact real asupra MITP și celor 1600+ rezidenți. Așadar, așteptăm ducerea la bun sfârșit a acestui angajament cât de curând posibil astfel încât să vedem MITP funcțional până la finele 2037”, susține administratoarea MITP.
Termenul de funcționare a Parcului IT din Republica Moldova va fi extins până în 2035, cu păstrarea impozitului unic de 7% din venitul din vânzări. O decizie în acest sens a fost aprobată de Executiv miercuri, 6 decembrie, „în scopul oferirii previzibilității și a unei perspective clare rezidenților și potențialilor investitori în domeniul tehnologiilor informaționale”, conform unui comunicat al Guvernului.
De asemenea, urmează a fi extinsă lista genurilor de activitate eligibile. Astfel, în cadrul Parcului, vor putea fi desfășurate activități ale centrelor de intermediere telefonică (call center) și alte servicii de furnizare a forţei de muncă, activități prevăzute exclusiv pentru export. În același timp, va fi instituit un Consiliu care va coordona activitatea Parcului IT. Acesta va fi format din reprezentanții Guvernului, sectorului asociativ, rezidenților Parcului, precum și ai partenerilor de dezvoltare.
În prezent, în cadrul Moldova Innovation Technology Park activează peste 1,600 de rezidenți la care sunt sunt angajate aproximativ 21 de mii de persoane, mai mult de 230 fiind companii fondate de investitori străini din 39 de țări. Cifra totală de afaceri pentru anul 2023 se estimează a fi în creștere cu 33% față de 2022 și va trece de 13 miliarde de lei. Rezidenții Parcului IT produc 5% din PIB și 11% din exporturile Republicii Moldova, exporturile IT ajungând la 9,2 miliarde de lei.