Aderarea la UE, cu sau fără regiunea transnistreană? Răspunsul Maiei Sandu
Maia Sandu admite că R. Moldova ar putea adera la UE fără regiunea transnistreană, dar susține că și-ar dori rezolvarea conflictului și reîntregirea părții stângi. Declarații au fost făcute de șefa statului în cadrul podcastului „Mulțumesc pentru întrebare”.
Fiind întrebată dacă este adevărat că „R. Moldova nu poate deveni parte a Uniunii Europene, atât timp cât există conflictul din regiunea transnistreană”, șefa statului a făcut referire la răspunsurile oficialilor UE, care au afirmat că aderarea este posibilă și fără partea stângă a Nistrului.
„Noi ne dorim ca să ne integrăm în UE reîntregiți, cu conflictul transnistrean rezolvat, dar în cazul în care acest lucru nu va putea fi făcut, atunci suntem gata să ne integrăm în doi pași. Și pe de altă parte, ați auzit și răspunsurile oficialilor UE, care spun că acest conflict înghețat nu este o problemă pentru integrarea europeană a R. Moldova” a răspuns Maia Sandu.
La întrebarea „Credeți că regiunea transnistreană poate fi reîntregită?”, Sandu a făcut referire la interesele cetățenilor din regiune de a avea un trai bun și pașnic.
„Ați văzut cât de mulți oameni de acolo și-au făcut pașapoarte în ultima vreme, ce înseamnă asta? Asta înseamnă că ei au încredere în faptul că în R. Moldova sunt în siguranță. Vedem mai mulți oameni care vin de pe malul stâng ca să muncească pe malul drept. Vedem cum se schimbă structura exporturilor – dacă acum 10 ani, toate exporturile din regiunea transnistreană mergeau spre Est, astăzi mai mult decât pe malul drept, 75% merg în UE.
Deci interesele oamenilor sunt clare și atât pe malul drept, cât și pe malul stâng, oamenii își doresc să trăiască în pace, îți doresc să aibă locuri de muncă bine plătite – sunt lucruri elementare. Sigur că prezența trupelor ruse acolo creează în continuare o problemă, dar putem să avem această oportunitate geopolitică în jumătate de an, într-un an sau doi, important este să fim gata”, a răspuns președinta.
Maia Sandu a accentuat că își dorește soluționarea pașnică a situației din stânga Nistrului.
„Vreau să repet aici că noi acceptăm doar soluționarea pașnică a acestei situații și vom face tot ce putem astăzi și ne vom pregăti pentru o eventuală oportunitate. Sigur că acest conflict a fost creat de Rusia, anume pentru ca noi să nu ne putem mișca înainte, ca să ne țină aici priponiți cu o problemă, ca să nu ne putem descurca economic, pentru că știm de contrabandă, de scheme economice care s-au întâmplat acolo, probleme energetice. Deci e clar că acest conflict a fost creat artificial pentru ca Rusia să poată să controleze Moldova în continuare. Noi vrem ca moldovenii să decidă pentru Moldova și noi vrem ca moldovenii să trăiască bine în Moldova”, a declarat președinta Sandu.
În această toamnă, odată cu alegerile prezidențiale, în R. Moldova se va desfășura un referendum constituţional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană.
În acest an, s-au împlinit 32 de ani de la de la declanșarea, pe 2 martie 1992, a războiului de pe Nistru. Aproximativ 30 de mii de persoane, militari, polițiști și voluntari au luat parte la conflictul armat, circa 300 de persoane și-au pierdut viața în timpul luptelor, iar zeci de persoane sunt date dispărute până astăzi. Pe parcursul acestor ani au avut loc negocieri în diverse formate, dar conflictul transnistrean nu a fost soluționat. Pe teritoriul regiunii transnistrene continuă să staționeze trupele armatei a 14-a a Federației Ruse, iar în depozitul militar de la Cobasna, se estimează că s-ar păstra circa 20 de mii de tone de muniții, zonă controlată de Rusia, unde autoritățile R. Moldova nu au acces.
La 4 septembrie, așa-numitul Consiliu Suprem de la Tiraspol a adoptat un proiect de lege prin care se interzice utilizarea termenului „Transnistria”. Liderul separatist Vadim Krasnoselski, care a prezentat așa-zisa inițiativă legislativă, a declarat că „este timpul să clarificăm lucrurile și să echivalăm termenul „Transnistria” cu simboluri ale fascismului și nazismului”.
Astfel, persoanele fizice de la Tiraspol care vor utiliza termenul „Transnistria” în legătură cu „Republica Moldovenească Transnistreană” vor primi amenzi de la 184 la 368 de ruble transnistrene sau 15 zile de arest. Funcționarii publici vor primi amenzi de până la 736 de ruble transnistrene, iar persoanele juridice de la 1 840 la 9 200 de ruble transnistrene, conform presei din stânga Nistrului.