Principală  —  IMPORTANTE   —   Accidentul de la Aeroport, soldat…

Accidentul de la Aeroport, soldat cu două decese: După trei luni, polițistul este în arest, dar avocatul său acuză: „Viteza reală a motociclistului era de 149 de km la oră”

Colaj: ZdG

Polițistului Valentin Ciochină, implicat în accidentul de lângă aeroport soldat cu moartea unui motociclist și a pasagerei sale, i-a fost prelungit arestul în penitenciar luni, 5 februarie, pentru încă 30 de zile. Avocatul acestuia semnalează că procurorii ar tergiversa cauza penală. Mihail Cebotari, procurorul pe caz, nu a răspuns la apelurile reporterilor ZdG, fiind telefonat pe parcursul a două săptămâni.

Pe 21 octombrie 2023, la intersecția bulevardului Dacia din capitală cu drumul de ieșire de pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău, o mașină de patrulare care aparținea Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP) s-a ciocnit cu o motocicletă. „În urma impactului, motociclistul și pasagera sa au decedat pe loc”, se arăta într-un comunicat al poliției.

La comunicatul Inspectoratul General al Poliției (IGP) a fost atașat un video care a trezit mai multe comentarii din partea internauților. Aceștia considerau că imaginile au fost trucate și că mașina INSP nu ar fi avut semnalul sonor inclus. Ulterior, șeful IGP Viorel Cernăuțeanu a afirmat că Poliția desfășoară o anchetă internă pentru a afla cum a ajuns sunetul sirenei în secvențele video cu accidentul.

Pe 5 februarie curent, lui Valentin Ciochină, polițistul care se afla la volanul mașinii de poliție, i-a fost prelungită măsura preventivă de arest în Penitenciarul nr. 13 pentru a patra oară. Dosarul deschis în urma accidentului soldat cu decesul a două persoane este la faza de urmărire penală. Potrivit anchetei, în momentul impactului, Valentin Ciohină se afla la volanul mașinii de patrulare a Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP), iar motocicleta de marca BMW era condusă de Vitalie Vrabie.

Totuși, potrivit apărătorului Igor Hlopețchi, la mai bine de trei luni de la producerea accidentului, nu a fost ordonată expertiza autotehnică „și procurorul nici nu se grăbește”.

Această expertiză ar urma să demonstreze viteza cu care se deplasau ambele mijloace de transport. E clar că nu se dorește efectuarea ei, pentru că viteza reală a motociclistului era de 149 de km la oră. Era imposibil de evitat impactul. Pe 2 ianuarie am avut o ședință la Curtea de Apel legată de măsura preventivă, iar unul dintre magistrați a făcut o opinie separată și a menționat despre viteza excesivă a motociclistului”, relatează Hlopețchi.

Potrivit unei cereri de revocare a măsurii preventive, la fața locului a fost depistat dispozitivul de măsurare a vitezei și sistemul GPS al motocicletei, însă acestea nu ar fi fost sigilate și conservate, „cu scopul de a ascunde viteza reală cu care se deplasa motocicleta”. 

Totodată, avocatul susține că procurorul de caz, Mihail Cebotari, ar fi operat cu o „probă falsă” în dosar, declarând că Valentin Ciochină ar fi eșuat proba de conducere defensivă. Falsitatea probei respective ar fi fost confirmată pentru avocatul lui Valentin Ciochină de către INSP. 

Avocatul Hlopețchi se arată convins: „Speranța lor (a părții acuzării n. red.) sunt declarațiile unor martori decăzuți din dreptul de a conduce mijloace de transport pe motive că au fost depistați în stare de ebrietate, se încearcă orchestrarea acestei cauze penale. Este o răfuială și probabil legăturile de rudenie ale defunctului își lasă amprente. În realitate, nu există motive pentru detenția sa, cu atât mai mult că Ciochină are un copil minor, de șase luni, cu probleme de sănătate de la naștere”, punctează avocatul.

Hlopețchi a făcut referire la faptul că Vitalie Vrabie a fost cumnatul avocatului Gheorghe Avornic, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii. În 2017, ZdG a scris despre „Clanul” Avornic din Justiție, în cadrul investigației „Arborele genealogic al justiției”. Avocatul Gheorghe Avornic, pe atunci membru al CSM, se poate lăuda cu zeci de relații în sistem.

„Nu vreau să vorbesc”, ne-a transmis Gheorghe Avornic, contactat de ZdG. 

Gheorghe Avornic este președintele Senatului Universității de Studii Politice Economice Europene „Constantin Stere”. În 2022, Academia de Științe l-a desemnat în funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din rândul societății civile, dar a renunțat la funcție după 10 zile.