Principală  —  IMPORTANTE   —   Abuz fizic, psihologic sau sexual:…

Abuz fizic, psihologic sau sexual: Aproape 3 900 de copii au suferit din cauza violenței în primul semestru al anului de studii 2023-2024

Imagine-simbol

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a publicat datele generalizate privind cazurile de violență asupra copilului înregistrate în primul semestru al anului de studii 2023-2024. Astfel, în această perioadă au fost raportate 3 821 de cazuri suspecte de violență asupra minorilor, care au avut loc în familie, în școală, în stradă sau în alte locuri din comunitate.

Potrivit datelor prezentate de MEC, în cele mai multe cazuri, ținta violenței au fost băieții, fiind înregistrate 2 701 de cazuri de acest fel. În alte 1120 de cazuri au fost afectate fetele.

Raportat la tipul de abuz, au fost semnalate 1 657 de situații de violență fizică, cele mai multe fiind înregistrate în capitală, și 782 de cazuri de violență psihologică. De asemenea, au fost semnalate 15 situații de abuz sexual, 488 de cazuri de bullying și 858 de situații de neglijare a copilului.

Raport Mec (Sem I 2023-2024) by Ziarul de Gardă on Scribd


Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Educației și Cercetării, angajații din sistemul educațional sunt implicați în proiecte de prevenire a violenței față de copii și participă la programe de formare continuă pentru consolidarea capacităților de intervenție pentru eliminarea oricăror forme de violență.

„În anul 2024 MEC își propune consolidarea rețelei naționale de formatori anti-bullying, în acest scop urmând să fie instruiți 40 de formatori naționali și 1000 de cadre didactice. De asemenea, va fi desfășurată o amplă campanie de informare în rândul elevilor și a părinților cu privire la prevenirea bullying-ului și vor fi operate mai multe modificări la Codul Educației, încât și cadrele didactice să fie mai protejate în instituțiile de învățământ”, spun cei de la MEC.

Anterior, ZdG a scris despre câteva dintre mărturiile unor părinți care au reclamat faptul că, în timp ce se aflau la școală sau împreună cu cadrele didactice, copiii lor au fost agresați fizic sau verbal de către colegi sau chiar de către profesori.