A sabotat Ministerul Justiției procedura de extrădare a lui Șor? Cum răspunde instituția la acuzațiile Veronicăi Dragalin
Șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, acuză Ministerul Justiției (MJ) că a sabotat procedura de extrădare a fostului deputat fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, care până acum se ascundea de justiție în Israel. Declarațiile au fost făcute marți seară, 11 februarie, în cadrul emisiunii Rezoomat de la portalul Realitatea Moldova. Dragalin a făcut referire la o scrisoare pe care a expediat-o conducerii țării în iunie 2023 și a calificat drept „nefondate” acuzațiile precum că „Procuratura Anticorupție nu luptă suficient de bine în privința lui Ilan Șor”.
Într-o reacție oficială, reprezentanții MJ resping acuzațiile șefei PA privind „presupusa tergiversare a procedurii de solicitare a extrădării lui Ilan Șor”, susținând că „au fost întreprinse toate acțiunile necesare conform competențelor legale și în termenele stabilite, în interesul statului nostru”.
Veronica Dragalin susține că a pregătit textul pentru cererea de extrădare a lui Ilan Șor din Israel, conform unui formular al Comisiei Europene, agreând conținutul solicitării și cu unii procurori israelieni, însă MJ l-ar fi refuzat.
„(…) Procuratura Anticorupție este instituția care a obținut o sentință definitivă în privința lui Ilan Șor în aprilie 2023 – 15 ani de închisoare. Apoi tot în vara anului 2023 am atenționat conducerea țării despre lucrurile pe care le vedeam din interior în legătură cu Ilan Șor. Vreau să vă citesc o propoziție scurtă (din scrisoare, n.red.).
«În opinia mea, în prezent, Ministerul Justiției și Comisia juridică, numiri și imunități din R. Moldova promovează și apără interesele avocaților și nu a statului, prin promovarea Legii cu privire la amnistie, imunitatea avocaților și altele. Ministerul Justiției sabotează procedura de extrădare a lui Ilan Șor. Eu am pregătit textul pentru cererea de extrădare conform formularului de pe pagina Comisiei Europene, am agreat conținutul cu procurorii israelieni, iar Ministerul Justiției refuză să trimită versiunea necesară, care ar asigura succes în acest caz».
Eu am trimis acest mesaj în iunie 2023 și consider că relația rece dintre mine și conducerea țării s-a început cu mult timp înainte, doar că acum a devenit publică pentru toată lumea”, a spus Dragalin.
Întrebată dacă Ministerul Justiției a întocmit o cerere de extrădare a lui Șor greșită, șefa PA a răspuns că nu înțelege de ce „persoanele din instituțiile statului refuzau să promoveze lucrurile care sunt în interesul țării noastre și în interesul de a-l aduce acasă” pe oligarhul Ilan Șor.
„Competența de a trimite această cerere de extrădare aparține Ministerului Justiției, dar nu a Procuraturii, așa prevede legea. Noi când lucram la cum ar trebui să arate această cerere, s-a refuzat mult timp, până când a trebuit să mă adresez președintei țării, prim-ministrului și președintelui Parlamentului, ca să insist că totuși versiunea pe care noi o promovam este conformă Comisiei Europene, conformă cu ceea ce spuneau procurorii din Israel cu care eu discutam direct. Până la urmă am reușit să trimitem versiunea noastră, dar nu înțeleg de ce persoanele din instituțiile statului refuzau să promoveze lucrurile care sunt în interesul țării noastre și în interesul de a-l aduce acasă (pe Ilan Șor, n.red.), pentru a-și executa pedeapsa cu închisoare. Și atunci acuzațiile că Procuratura Anticorupție nu luptă suficient de bine în privința lui Ilan Șor sunt nefondate. Relația mea cu alte instituții ale statului sunt reci de foarte mult timp, inclusiv din iunie 2023, chiar și mai devreme (…). Presupun că versiunea care a fost expediată în Federația Rusă este aceea care a fost trimisă și în Israel. Nu-mi aduc aminte dacă am văzut versiunea trimisă în Rusia, dar cred că e ușor de înțeles că relația R. Moldova cu Federația Rusă este alta decât cea cu Israel”, a subliniat Dragalin.
Miercuri, 12 februarie, reprezentanții PA au publicat câteva e-mail-uri la care a făcut referire Veronica Dragalin în timpul emisiunii, inclusiv scrisoarea despre procedura de extrădare a lui Șor.
![](https://www.zdg.md/wp-content/uploads/2025/02/dragalin-doc-615x740.png)
Poziția Ministerului Justiției
Ziarul de Gardă a solicitat un comentariu din partea reprezentanților MJ în legătură cu acuzațiile șefei PA. Într-o reacție oficială, MJ susține că instituția a transmis cererea de extrădare a lui Șor către Israel „în termeni legali și a urmărit constant evoluția acesteia”.
Reprezentanții MJ resping acuzațiile șefei PA.
Redăm mai jos poziția oficială a MJ:
„Ministerul Justiției a transmis cererea de extrădare către Israel în termeni legali și a urmărit constant evoluția acesteia. Contrar afirmațiilor apărute în spațiul public, Ministerul Justiției a întreprins toate demersurile necesare pentru extrădarea cetățeanului Ilan Șor, astfel:
14 februarie 2020 – A fost transmisă cererea oficială de extrădare către autoritățile israeliene, după confirmarea intrării acestuia pe teritoriul Israelului.
August 2021 – Ministerul Justiției a răspuns solicitărilor părții israeliene, furnizând informațiile și documentele suplimentare necesare.
Noiembrie 2021 – noiembrie 2022 – Au fost transmise două solicitări suplimentare către Israel privind stadiul examinării cererii de extrădare.
19 aprilie 2023 – După pronunțarea deciziei definitive a Curții de Apel Chișinău privind condamnarea lui Ilan Șor, Ministerul Justiției a informat autoritățile israeliene și a solicitat urgentarea desfășurării procedurii.
3 iulie 2023 – Odată cu recepționarea deciziei motivate a Curți de Apel, Ministerul Justiției a asigurat traducerea ei în limba engleză. Decizia motivată a fost expediată oficial către autoritățile israeliene, iar cererea de extrădare inițială a fost actualizată și completată cu noile circumstanțe, inclusiv cu unele recomandări primite de la Procuratura Anticorupție.
Decembrie 2023 – Ministerul Justiției a transmis încă o solicitare către autoritățile israeliene pentru clarificarea stadiului examinării cererii.
Ministerul Justiției a transmis cererea de extrădare și către Federația Rusă.
Ulterior, Ministerul Justiției a fost informat despre intrarea lui Ilan Șor pe teritoriul Federației Ruse. Astfel, la 16 februarie 2024, a fost transmisă cererea oficială de extrădare către Procuratura Generală a Federației Ruse. Totodată, Ministerul Justiției și-a exprimat disponibilitatea de a furniza orice documente suplimentare necesare pentru facilitarea procesului de extrădare.
Ministerul Justiției respectă toate procedurile internaționale privind extrădarea.
Ministerul Justiției este singura instituție competentă în transmiterea cererilor de extrădare în privința persoanelor condamnate și gestionează acest proces în mod documentat și cu celeritate. Ministerul Justiției are o practică îndelungată, validată în timp, de întocmire a cererilor de extrădare, autoritățile competente ale statelor străine neavând obiecții în privința condițiilor de fond și de formă a cererilor menționate.
Ministerul Justiției respinge ferm acuzațiile privind presupusa tergiversare a procedurii de solicitare a extrădării cetățeanului Ilan Șor și reiterează că au fost întreprinse toate acțiunile necesare conform competențelor legale și în termenele stabilite, în interesul statului nostru. Ministerul apreciază eforturile instituțiilor de drept în asigurarea transparenței, însă subliniază că orice comunicare publică trebuie să fie obiectivă și bazată pe documente oficială”, se spune într-un comunicat al MJ.
Recean: „Nu voi comenta declarațiile politice ale unui procuror”
Miercuri, 12 februarie, înainte de ședința Guvernului, premierul Dorin Recean a numit afirmațiile Veronicăi Dragalin drept „politice”, scrie NewsMaker.
„Nu voi comenta declarațiile politice ale unui procuror. Așteptarea tututor este foarte simplă: dosare, probe, închisoare. Toți cred că s-au săturat de vedetele din justiție. Toată lumea vrea pur și simplu să se facă dreptate. Recomand tuturor să meargă la țară, să vorbească cu cetățenii și să-i întrebe ce cred ei despre cum se înfăptuiește actul justiției”, a comunicat Recean.
Întrebat dacă el este mulțumit de cum se înfăptuiește actul justiției, Recean a răspuns: „Am spus de mai multe ori că în sfârșit avem câțiva procurori, câțiva judecători care au început să se miște. Dar cu părere de rău mai avem foarte multe vedete care nu livrează”.
llan Șor, liderul fostului partid „Șor”, care a fugit din R. Moldova în iunie 2019, după căderea regimului Plahotniuc, a fost condamnat, pe 13 aprilie 2023, de magistrații Curții de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții în sistemul bancar pe termen de 5 ani. Conform Procuraturii Anticorupție, Ilan Șor urmează să restituie peste 5,2 miliarde de lei Băncii de Economii.
Ulterior, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins recursul avocaților lui Șor și a menținut sentința Curții de Apel Chișinău.
Ilan Șor s-ar afla în prezent în Federația Rusia. RISE Moldova a descoperit că în perioada campaniei electorale pentru prezidențiale și a referendumului de aderare a Moldovei la UE din 20 octombrie 2024, oligarhul a creat cinci companii la Moscova. Firmele sunt specializate în servicii financiare, credite și împrumuturi. În una dintre ele, Șor s-a asociat cu o corporație de stat deținută de guvernul rus, iar în alta, de tip holding, cu o bancă rusească de stat folosită de oligarh pentru a cumpăra alegătorii moldoveni cu 15 milioane de dolari.