Principală  —  Ştiri   —   A început Forumul Mass-Media: președinta…

A început Forumul Mass-Media: președinta Sandu a evidențiat jurnalistele de la ZdG pentru investigația „În slujba Moscovei”

Luni, 2 decembrie, la Chișinău, a început ediția a noua a Forumului Mass-Media din Republica Moldova, cel mai reprezentativ eveniment al comunității jurnalistice autohtone, convocat anual sub egida Consiliului de Presă.

La evenimentul care va dura două zile au fost înregistrați peste 170 de jurnaliști, manageri media, reprezentanți ai asociațiilor de media, comunicatori, profesori și studenți la jurnalism. Organizatorii au invitat și reprezentanți ai instituțiilor publice și autorităților de reglementare, experți naționali și de peste hotare.

Forumul Mass-Media se convoacă anual pentru a dezbate problemele comunității jurnalistice, a identifica și a promova soluții pentru consolidarea independenței editoriale și a sustenabilității mass-mediei de calitate din țara noastră. Ediția din acest an a fost deschisă de președinta Consiliului de Presă, Viorica Zaharia, apoi au rostit discursuri Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, ambasadorul Jānis Mažeiks, șeful Delegației UE în Republica Moldova și Fern Horine, ambasadoarea britanică la Chișinău.

În timpul discursului său, președinta Maia Sandu a evidențiat curajul și dedicația jurnalistelor de investigație Natalia Zaharescu și Măriuța Nistor de la Ziarul de Gardă, autoarele investigației „În sjulba Moscovei” din perioada campaniei electorale. Sala a răspuns cu aplauze la discursul șefei statului.

Agenda Forumului include mai multe dezbateri, ateliere și prezentări la teme actuale pentru profesioniștii din domeniul media, cu impact direct asupra întregii societăți și a situației democratice din țară. Securitatea profesiei de jurnalist în Republica Moldova, modificările legislative care se impun după aprobarea Regulamentului european privind libertatea mass-mediei, metodele de extindere și menținere a audienței, cum verificăm faptele pe teren și cum putem fi mai eficienți în combaterea dezinformării – sunt temele care vor fi abordate în prima zi a Forumului. 

În calitate de experți au fost invitați Maria Ordzhonikidze, directoarea fundației Justice for Journalists din Marea Britanie, Deirdre Kevin, consultantă media din Slovenia, cunoscuții jurnaliști Lucian Mîndruță din România și Pauline Godart din Franța, expertul belarus Aleh Rubchenya.

La una din sesiuni, experții organizației Freedom House Dawid Sześciło (Polonia) și Stela Pavlov (R. Moldova) vor prezenta raportul pentru anul 2024 „Indicele accesului la informație. Măsurarea transparenței instituțiilor publice în Republica Moldova”, eveniment la care se vor conecta online reprezentanții mai multor instituții publice naționale și locale.

Tradițional, la Forumul Mass-Media va fi lansată „Cartea Neagră a risipei banilor publici”, ajunsă la ediția a șaptea, și vor fi premiați câștigătorii concursului național „Investigațiile jurnalistice ale anului”. Vor avea loc alte câteva festivități de premiere. Astfel, Consiliul de Presă va înmâna Premiul național de etică și deontologie jurnalistică 2024, iar Asociația Presei Independente va premia câștigători ediției a treia a concursului de materiale jurnalistice care promovează diversitatea și incluziunea socială.

În a doua zi la Forum se va discuta despre reanimarea pieței de publicitate media din R. Moldova și despre lecțiile reflectării mediatice a campaniei electorale 2024. La fel, va avea loc un atelier la tema diversității în mass-media, ținut de experta din Georgia Nino Danelia.

Participanții la Forumul Mass-Media urmează să aprobe un set de completări la Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, propuse de Consiliul de Presă și consultate în ultimele două luni cu reprezentanți ai colectivelor redacționale, juriști și experți în domeniul drepturilor omului. La finalul evenimentului, va fi adoptată Rezoluția Forumului Mass-Media 2024 care urmează să fie  transmisă autorităților naționale și organizațiilor internaționale care monitorizează dezvoltarea democratică a Republicii Moldova.

Forumul Mass-Media din R. Moldova este organizat anual, începând cu 2015, de Consiliul de Presă, în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociaţia Presei Electronice (APEL). Ediția 2024 a Forumului se desfășoară cu suportul Ambasadei Britanice la Chișinău, al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania), Guvernului Elveției și al Suediei prin intermediul Fundației Est-Europene, și al Fundației Soros Moldova.