A fost aprobată ordinea de zi a următoarelor ședințe plenare ale Parlamentului: proiectul de lege privind mecanismul de oferire a compensațiilor la energie, înregistrat cu o zi înainte, a fost inclus pe agendă
Membrii Biroului permanent al Parlament au aprobat miercuri, 6 noiembrie, ordinea de zi a ședințelor plenare care se vor desfășura în perioada 8 – 15 noiembrie 2024, după aproape două luni de la ultima dată când s-au întrunit deputații.
Cel mai recent proiect de lege care a fost înregistrat în Parlament și care va fi examinat în următoarele ședințe, conform datelor publice, este cel privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice. Au fost propuse mai multe modificări la mecanismul de oferire a compensațiilor pentru energie, printre care renunțarea la compensațiile în facturi. Proiectul de lege nu a fost publicat anterior pentru consultații publice.
- Găsiți mai multe detalii aici: De ce Guvernul nu va mai oferi compensații pentru energie în facturi, ci o plată monetară? Explicația ministrului Buzu: „Este mai simplu de administrat din perspectiva Ministerului”
Conform unui comunicat de presă, deputații vor examina mai multe proiecte de ajustare a legislației naționale la aquis-ul european. Este vorba de inițiativele legislative ce se referă la furnizarea conținutului digital și a serviciilor digitale; libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii și de furnizare a serviciilor; politica sectorului acvaculturii; modificarea cadrului normativ privind asociatul unic, precum și cel privind aspecte de redresare și rezoluție bancară.
Totodată, Parlamentul urmează să ratifice o serie de acorduri, printre care cel încheiat cu Canada privind asistența financiară în valoare de 120 milioane de dolari canadieni; acordul cu Agenția Franceză pentru Dezvoltare (AFD) privind acordarea suportului bugetar pentru finanțarea tranziției Republicii Moldova, prin reforme, la o economie verde; Protocolul de modificare a Convenției pentru evitarea dublei impuneri și prevenirii evaziunii fiscale la impozitele pe venit și capital, încheiate cu Guvernul Marelui Ducat de Luxemburg. Un alt acord care va fi propus spre ratificare vizează finanțarea, acordată de Banca Mondială, pentru renovarea energetică a 46 de școli din întreaga țară, precum și modernizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în municipiul Chișinău. De asemenea, va fi ratificat acordul privind constituirea în țara noastră unei filiale a Universității „Angel Kanchev” din Ruse, Republica Bulgaria.
Tot în această perioadă deputații vor examina, în prima lectură, modificări la mai multe acte normative: Legea insolvabilității, Legea despre semințe, Legea cu privire la statutul militarilor, Legea cu privire la organizarea și desfășurarea activității turistice, Legea muzeelor, Legea privind plata pentru poluarea aerului; Legea privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, Legea privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice. De asemenea, deputații vor dezbate proiectul de lege privind exercitarea profesiei de psiholog și vor opera modificări ale legislației care vizează sancțiuni pentru confecționarea sau comercializarea ilegală a uniformelor de serviciu ale militarilor.
Parlamentul se va întruni în ședință vineri, 8 noiembrie, începând cu ora 10:00.