Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   A fost adoptată o Declarației…

A fost adoptată o Declarației comună privind colaborarea dintre Consiliile Superioare ale Magistraturii din R. Moldova și România

Sursa: Consiliul Superior al Magistraturii

O declarație comună dintre R. Moldova și Română ce va marca un nou pas în colaboarea în domeniul justiției a fost adoptată vineri, 24 ianuarie. Declarația a fost semnată de membrii Consiliului Superior al Magistraturii din R. Moldova și România, alături de directorul Institutului Național al Magistraturii din România, Simona-Camelia Marcu, se arată într-un comunicat.

Conform comunicatului, declarația subliniază punctele esențiale discutate în cadrul vizitei și reflectă angajamentele celor două consilii de a coopera pentru îmbunătățirea actului de justiție. Punctele-cheie ale Declarației comune sunt:

  • Consolidarea statutului judecătorilor din R. Moldova: Participanții au subliniat necesitatea îmbunătățirii drepturilor salariale ale judecătorilor pentru a atrage și păstra profesioniștii în domeniu. Au fost discutate propuneri precum aplicarea Deciziei Curții Constituționale privind ajustarea salariilor conform ratei inflației și crearea unui mecanism independent pentru stabilirea acestora.
  • Normarea volumului de muncă al judecătorilor: S-a discutat despre importanța echilibrării volumului de muncă cu calitatea actului de justiție. S-a propus dezvoltarea unui instrument pentru măsurarea activității judecătorilor în raport cu complexitatea dosarelor și suplimentarea personalului auxiliar pentru a sprijini judecătorii în activitatea lor.
  • Schimbul de experiență între cele două țări: Reprezentanții consiliilor au subliniat importanța armonizării legislației din R. Moldova cu standardele europene și au discutat despre sprijinul României în acest proces, bazându-se pe experiența sa în domeniu.

„Declarația a evidențiat diferențele dintre cele două sisteme judiciare, dar și potențialul de învățare reciprocă. Dacă în România, Institutul Național al Magistraturii continuă să atragă un număr semnificativ de candidați pe posturile de magistrat, în R. Moldova, condițiile financiare mai puțin competitive descurajează intrarea în profesie a tinerilor absolvenți”, se precizează în comunicat.

De asemenea, Declarația reafirmă angajamentul celor două consilii de a continua colaborarea și dialogul pentru reformarea sistemului judiciar al R. Moldova și pentru accelerarea alinierii acestuia la standardele europene.

Sursa: Consiliul Superior al Magistraturii

Declarația comună a fost adoptată în contextul vizitei efectuate la Chișinău, în perioada 22-25 ianuarie, de către delegația compusă din membrii Consiliului Superior al Magistraturii din România și directorul Institutului Național al Magistraturii din România, cu scopul consolidării cooperării bilaterale în domeniul justiției.