Principală  —  Ştiri   —   A existat un risc real…

A existat un risc real ca Rusia să folosească arme nucleare la începutul războiului din Ucraina, dezvăluie șeful Agenției Centrale de Informații a Statelor Unite – The Telegraph

Foto: Serviciul de presă al Ministerului rus al Apărării

Bill Burns, șeful Agenției Centrale de Informații a Statelor Unite, a declarat că a existat un „risc real” ca Rusia să folosească arme nucleare tactice în primele luni ale războiului din Ucraina, scrie The Telegraph.

Burns a mărturisit că pătrunderea bruscă a trupelor în nord-estul țării a alimentat temerile că Putin ar putea recurge la cele mai extreme măsuri, provocând o avalanșă de activitate diplomatică.

„A existat un moment în toamna anului 2022 când cred că a existat un risc real al unei potențiale utilizări a armelor nucleare tactice. (…) „Președintele m-a trimis să vorbesc cu omologul nostru rus, Serghei Narîșkin, la sfârșitul anului 2022, pentru a preciza foarte clar care ar fi consecințele unei astfel de escaladări, și am continuat să fim foarte direcți în această privință”, a spus șeful Agenției Centrale de Informații a Statelor Unite.

Totuși, Burns consideră că liderii occidentali nu trebuie să se lase intimidați.

„Nu cred că ne putem permite să ne lăsăm intimidați de acest zgomot de sabie sau de intimidare [dar] trebuie să fim conștienți de asta”, a declarat Bill Burns.

În octombrie 2022, au fost stârnite temeri cu privire la un potențial atac rusesc sub steag fals după ce ministrul apărării, Serghei Șoigu, a afirmat că Ucraina urma să utilizeze o „bombă murdară” radioactivă.

Presa de stat rusă a afirmat că Kievul adună material nuclear pentru a-l utiliza pe câmpul de luptă într-o bombă murdară sau „armă nucleară cu randament scăzut”. Afirmațiile au fost imediat respinse de Regatul Unit, în timp ce Volodimyr Zelenski, președintele ucrainean, a declarat că este clar că Rusia însăși plănuia un atac cu bombă murdară.