Principală  —  Ştiri   —   78 de asociații de băștinași…

78 de asociații de băștinași din țară adoptă prima rezoluție pentru accelerarea dezvoltării durabile 

Prima Rezoluție a celor 78 de asociații de băștinași pentru politici mai prielnice implicării organizațiilor societății civile în dezvoltarea locală, membre ale Alianței Asociațiilor de Băștinași din Moldova, a fost adoptată la Forumul Alianței „Uniți pentru Acasă – evoluăm responsabil, ne dezvoltăm durabil”. Documentul definește prioritățile și aportul asociațiilor de băștinași prin acțiuni de politici și advocacy, în vederea accelerării dezvoltării durabile atât la nivel local, cât și național.

Evenimentul a pus accentul pe dezvoltarea sustenabilă și consolidarea inițiativelor locale, încurajând cooperarea între băștinași, autorități publice locale și membri ai Diasporei pentru a construi comunități mai reziliente, moderne și prietenoase cu mediul. Astfel, actorii locali, membrii Diasporei și partenerii de dezvoltare își unesc forțele pentru a elabora strategii comune, menite să sprijine o evoluție responsabilă și sustenabilă, prin promovarea valorilor democratice, a coeziunii sociale și a inițiativelor de dezvoltare economică locală durabilă.

Forumul, un eveniment organizat semestrial, a întrunit peste 100 de participanți, printre care președinta în exercițiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, oficiali ai Guvernului Republicii Moldova, reprezentanți ai societății civile, ai autorităților publice locale, partenerilor de dezvoltare și a fost organizat cu sprijinul PNUD Moldova și finanțat de Guvernul Elveției. 

Vreau să salut colaborarea dintre asociațiile de băștinași și administrația publică locală. Cu toții avem același obiectiv: vrem să avem condiții bune de viață în fiecare localitate din Republica Moldova, indiferent dacă este o localitate mică sau mare, indiferent dacă este de la nordul, sudul sau centrul Moldovei, toate localitățile noastre de baștină sunt frumoase. Această rețea de oameni și de asociații are un rol tot mai important prin contribuția la modernizarea satelor și orașelor, de rând cu programul „Satul European”. Vom continua să muncim cu toții, dincolo de distanțe, uniți de aceleași rădăcini și dragoste de țară, pentru un viitor mai bun în țara noastră. Împreună, am reconfirmat sprijinul cetățenilor pentru proiectul nostru de țară – să aducem Uniunea Europeană aici, acasă”, a menționat Maia Sandu, președinta Republicii Moldova.

Pentru a promova acțiuni comune care să fortifice legăturile dintre asociațiile de băștinași și autoritățile publice locale și să răspundă necesităților comunităților din țară, precum și migranților reveniți acasă, la Forum a fost semnat un acord de cooperare între Alianța Asociațiilor de Băștinași din Moldova și Congresul Autorităților Locale din Moldova. 

De asemenea, modelul de atragere a băștinașilor din diasporă în dezvoltarea locală și sporirea prezenței societății civile a fost extins de către Alianța Asociațiilor de Băștinași și în zona de securitate, cu susținerea programului UE-PNUD „Măsuri de promovare a încrederii”. Astfel, este susținută crearea și capacitarea a șase asociații de băștinași capabile să coopereze cu autoritățile locale. 

„Aceste acorduri de cooperare reprezintă o punte de legătură între diaspora și comunitățile locale, creând un cadru în care resursele și experiențele acumulate de moldoveni pot contribui activ la dezvoltarea țării. Prin sprijinul reciproc între asociațiile de băștinași și autoritățile locale, ar putea fi stimulate investițiile locale, atragerea fondurilor din diaspora și crearea de proiecte orientate spre dezvoltarea economică, socială și culturală a comunităților Moldovei. Investind în crearea unor asociații puternice de băștinași, inclusiv în zona de securitate, contribuim la o societate civilă activă și rezilientă”, a spus Guido Beltrani, directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Moldova.

„Alianța Asociațiilor de Băștinași din Moldova, înființată cu sprijinul PNUD și Elveția, și-a câștigat locul ca partener de încredere la nivel național și local și în rândul diasporei. Alianța a facilitat numeroase parteneriate, având ca scop implicarea comunității locale în luarea deciziilor, co-crearea soluțiilor pentru probleme stringente și mobilizarea fondurilor pentru dezvoltarea durabilă la nivel local. Vom continua să oferim sprijin actorilor societății civile să contribuie la consolidarea coeziunii sociale și a participării cetățenilor, având ca scop promovarea întregului potențial al fiecărei comunități pentru un viitor durabil și incluziv”, a menționat Seher Ariner, Reprezentanta rezidentă adjunctă PNUD în Republica Moldova.

Forumul a inclus și sesiuni dedicate atragerii de fonduri pentru dezvoltarea comunităților locale cu scopul de a instrui participanții în identificarea oportunităților de finanțare și în crearea unor propuneri de proiecte eficiente, adaptate nevoilor specifice ale localităților. 

„Alianța Asociațiilor de Băștinași din Moldova se consolidează ca o platformă importantă în dezvoltarea comunităților locale și cooperarea cu Diaspora. Cele 78 de Asociații de băștinași membre AABM lucrează cot la cot cu autoritățile locale pentru condiții mai bune de trai pentru aproximativ 263 mii de locuitori ai acestor comunități. Asociațiile de băștinași pot face auzită vocea locuitorilor și băștinașilor din Diasporă, doar unindu-și forțele în poziții comune. Tocmai de aceea, împreună, am adoptat o rezoluție care abordează trei subiecte-cheie: 1. Cooperarea OSC-urilor cu autoritățile publice locale și Diaspora; 2. Sustenabilitate financiară și antreprenoriat social pentru OSC-uri.; 3. Rolul societății civile în soluționarea problemelor de schimbări climatice. Cu siguranță aceasta va contribui la creșterea capacităților asociațiilor de băștinași de a atrage fonduri pentru inițiative locale sustenabile, esențiale pentru bunăstarea comunităților din Moldova”, a spus Violeta Ciuperca, directoare executivă a Alianței Asociațiilor de Băștinași din Moldova.

Alianța Asociațiilor de Băștinași este o organizație-umbrelă, creată cu suportul Guvernului Elveției și PNUD Moldova în cadrul proiectului „Consolidarea coeziunii sociale prin participare incluzivă și cetățeni implicați” și formată din 78 de reprezentanți ai unor asociații de băștinași.