72 de companii locale vor beneficia de granturi în valoare totală de 41 de milioane de lei din partea Guvernului, Uniunii Europene și Băncii Mondiale
Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării au anunțat acordarea a 41 de milioane de lei în granturi pentru 72 de companii locale, din partea Guvernului Republicii Moldova, Uniunii Europene și Băncii Mondiale prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. Valoarea totală a investiției în economia națională se ridică la peste 89 de milioane lei, potrivit ministerului.
Dintre acestea, 19 companii vor beneficia de fonduri din partea Uniunii Europene, totalizând 9,6 milioane de lei. Guvernul Republicii Moldova va sprijini financiar alte 51 de companii, cu o sumă totală de 31,8 milioane lei, iar Banca Mondială acordă finanțare pentru alte două companii cu un milion de lei.
În cadrul evenimentului de anunțare a beneficiarilor, vicepremierul și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba a declarat
„Felicit încă 72 de antreprenori, beneficiari de granturi, care le-au sprijinit afacerile. Dezvoltarea unei afaceri este în primul rând meritul muncii asiduee a antreprenorului. Iar statul vine cu reforme, care să îi ajute să aibă rezultate mari. Debirocratizarea, digitalizarea, reforma impozitului pe venit, dar și Programul guvernamental 373 au facilitat activitatea mediului de afaceri din țara noastră, lăsând antreprenorii să se concentreze pe progres și dezvoltare. Suntem alături de dumneavoastră și ne angajăm să vă sprijinim în continuare pentru a construi un viitor mai bun și mai prosper pentru toți.”
Granturile sunt distribuite printr-o serie de programe, gestionate de ODA, inclusiv Programul de susținere a antreprenoriatului feminin, Programul de Retehnologizare și eficiență energetică a întreprinderilor mici și mijlocii, Programul „PARE 1+2”, Programul de Transformare Digitală a IMM-rilor, Programul de ecologizare a întreprinderilor mici și mijlocii, Programul de Creștere a Competitivității la Export și Internaționalizare a ÎMM, dar și Programul de sprijin al micilor producători.
Cele mai mari investiții sunt alocate sectorului industrial, aproximativ 50% dintre beneficiari provenind din această ramură. Alte 30% dintre antreprenori vor investi în achiziția de mijloace tehnice pentru dezvoltarea sectorului serviciilor, cum ar fi activități profesionale, științifice, tehnice, cazare, alimentație publică și învățământ. Aproximativ 20% dintre beneficiari activează în sectorul agricol, unde vor direcționa fondurile către retehnologizare și ecologizarea afacerilor lor.
Pe parcursul acestui an, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului a facilitat 595 de companii în accesarea de granturi în valoare totală de peste 250 de milioane de lei. Din această sumă, aproape 179 de milioane de lei provin din bugetul de stat, iar 54 de milioane de lei au fost oferite de Uniunea Europeană prin proiectul „UE pentru IMM-uri”. Valoarea totală a investițiilor în economie se ridică la 532,4 milioane lei, scrie Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării într-un comunicat de presă.