Peste 400 km pentru alegeri: „A vota este puterea mea și eu o utilizez de fiecare dată”
Un cuplu din R. Moldova stabilit în Olanda a parcurs peste 400 km pentru a vota. Dorina Baltag și Ion Radu spun că au făcut asta pentru că votul e o exprimare conștientă despre modul de dezvoltare a țării lor.
„Dorința de a merge la vot pentru mine este o normalitate, eu rezonez foarte mult cu procesle democratice or, într-o democrație a-ți executa dreptul constituțional este o normă și nu ceva abnormal. Dincolo de aceasta, atunci când mergem la vot demonstrăm voința poporului – ce direcție ne dorim, cine ne va reprezenta, cum sunt cheltuiți banii publici (or, salariul Președintelui sunt banii publici) și care sunt valorile noastre. A vota este puterea mea și eu o utilizez de fiecare dată – iar la șefia statului meu îmi doresc acea persoană care să mă reprezinte, de care să nu-mi fie rușine, care să rezoneze cu principiile unei democrații și unui stat de drept, care să mă aducă mai aproape de Uniunea Europeană și care să aleagă această direcție pentru țara mea care va pune în valoare oamenii, cea mai de preț resursă a țării noastre”, spune Dorina Baltag.
Totodată, Ion Radu susține că pentru el a merge la vot e un mod de a se se exprima, indiferent de câți kilometri are de parcurs până la secție.
„Este o exprimare conștientă despre modul de dezvoltare a țării mele – astfel eu îmi expun dorințele, viziunile și schimbarea care vreau să aibă loc la noi în țară. Pe cei indeciși îi invit la un exercițiu de vizualizare – cum își imaginează ei țara noastră, cum ei vor ca ea să fie – o țară e contruită de oamenii săi și viziunele acestora. Iar pentru cei care se tem de schimbare îi îndemn să țină cont de faptul că schimbarea este, de fapt, unica constantă din viața noastră. Așa că votul contează”, puntează Radu.
În contextul pandemiei de COVID-19,autoritățile vin îndemnul public ca diaspora să-și exercite dreptul la vot pe parcursul zilei cu respectarea strictă a normelor de conduită în vigoare din statele de reședință și să urmărească actualizările misiunilor diplomatice .
Pe 1 noiembrie 2020, în R. Moldova au loc alegeri prezidențiale. În cursă sunt înregistrați opt concurenți electorali, dintre care șapte desemnați de formațiuni politice și actualul președinte al țării, în calitate de candidat independent. Pentru a fi declarat valabil, la scrutin trebuie să participe cel puțin 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale.