Principală  —  Ştiri  —  Social   —   5 iunie - Ziua Mondială…

5 iunie – Ziua Mondială a Mediului. Maia Sandu: „Ne-am propus să plantăm 145 de mii ha în următorii 10 ani”

Sursa foto: facebook Maia Sandu

În fiecare an, la data de 5 iunie este sărbătorită Ziua Mondială a Mediului Înconjurător, începând cu anul 1974, la inițiativa Organizației Națiunilor Unite (ONU). Evenimentul este găzduit în fiecare an într-o țară diferită, cu activității axate pe o temă anume. Ziua Mondială a Mediului Înconjurător – 2024 are loc în Arabia Saudită, iar conferințele desfășurate vor pune accentul pe regenerarea terenurilor, pe deșertificare și pe rezistența la secetă.

În acest context, anul acesta, de Ziua Mondială a Mediului, președinta Maia Sandu a venit cu un mesaj către cetățenii R. Moldova: „De Ziua internațională a mediului, e bine să conștientizăm și să atragem atenția asupra lucrurilor importante. Un mediu sănătos nu este un lux, este o necesitate vitală și avem consens la nivel de societate că trebuie să creștem suprafețele împădurite. Pădurile înseamnă sănătatea pământului, apei, aerului și sănătatea cetățenilor noștri”, a scris Maia Sandu pe rețelele de socializare.

Șefa statului le-a mulțumit „celor peste 6000 de persoane care au participat la campania de împădurire din această primăvară și tuturor celor din anul precedent – silvicultori, muncitori, voluntari, reprezentanți ai comunității ecologiste, tuturor cetățenilor care au grijă de natură”, iar pe unii dintre ei, i-a premiat.

„În semn de recunoștință, am decis să înmânez mai multor angajați ai Agenției „Moldsilva” și întreprinderilor silvice medalia „Meritul Civic” pentru contribuția pe care au avut-o la protejarea naturii. În 2023 am reușit să plantăm 7 mii de hectare de pădure, mult mai mult decât în trecut și sper să continuăm cu ritmuri accelerate. Ne-am propus să plantăm 145 de mii ha în următorii 10 ani! Să plantăm ți să avem grijă de păduri!”, a mai scris Maia Sandu.

În această primăvară, la data de 10 martie, a fost inițiată campania de împădurire 2024, cu scopul plantării a peste 13 milioane de puieți, iar pentru următorii zece ani, R. Moldova își propune să planteze 145 mii hectare de păduri. În anul 2023, în cadrul campaniei de împădurire, au fost plantate 7 hectare de pădure.

Totodată, în acest an, cu prilejul Zilei Mondiale a Mediului, Ministerul Mediului al R. Moldova, în colaborare cu Centrul internațional de Expoziții MOLDEXPO S.A. și A.O. „GREEN CITY LAB MOLDOVA” vor desfășura, în perioada 5-7 iunie, începând cu ora 11.30, mai multe activități planificate în cadrul Expoziției internaționale specializată de tehnologii verzi și protecția mediului „ECO & GREEN EXPO – 2024”.

În cadrul expoziției, sunt organizate 6 paneluri de discuții, în cadrul cărora participanții vor aborda cele mai stringente probleme de mediu. În prima zi a expoziției, va avea loc un eveniment, prin intermediul căruia vor fi transmise mai multe automobile Inspectoratului pentru Protecția Mediului (IPM).

„Expoziția asigură o continuitate a evenimentelor anuale de mediu din Republica Moldova și regiune, cum sunt Ziua Mondială a Mediului, Săptămâna Verde Europeană, Săptămâna Europeană de Reducere a Deșeurilor”, informează Ministerul Mediului. Aici puteți găsi agenda activităților planificate în cadrul expoziției.

Potrivit Convenției ONU pentru combaterea deșertificării, până la 40% din pământul planetei este degradat, afectând direct jumătate din populația lumii și amenințând aproximativ jumătate din PIB-ul global (44 trilioane USD). Numărul și durata secetelor au crescut cu 29% din 2000 – fără acțiuni urgente, secetele ar putea afecta peste trei sferturi din populația lumii până în 2050.

Restaurarea terenurilor este un pilon cheie al Deceniului ONU privind restaurarea ecosistemelor (2021-2030), un apel de mobilizare pentru protecția și revigorarea ecosistemelor din întreaga lume, ceea ce este esențial pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă, informează Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP)