Principală  —  Ştiri  —  Social   —   5 aprilie 2009 - scrutinul…

5 aprilie 2009 – scrutinul parlamentar care a dus la proteste violente și la „zi de doliu național în R. Moldova”

Pe 5 aprilie 2009, în R. Moldova au avut loc alegeri parlamentare care au dus la proteste violente în următoarele zile, pe 6 și 7 aprilie. Rezultatele scrutinului i-au determinat pe mii de tineri să iasă în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) în semn de protest împotriva regimului comunist, care obținuse o majoritate de 60 de mandate în parlament.

În dimineața zilei de 6 aprilie 2009, Comisia Electorală Centrală (CEC) anunța rezultatele preliminare ale scrutinului din 5 aprilie, după prelucrarea a 96,51% din procesele verbale ale secțiilor de votare: PCRM – 49,94% din voturi (60 de mandate), PL – 12,82% din voturi (16 mandate), PLDM – 12,27 % din voturi (14 mandate), Alianţa Moldova Noastră – 9,83 % din voturi (11 mandate).

În urma anunțului făcut de CEC privind rezultatele scrutinului, pe 6 aprilie, în PMAN au ieșit la protest câteva mii de persoane, invocând fraude electorale şi cerând alegeri repetate. Mesajul lansat în spațiul on-line: „Tinerii declară ziua de 7 aprilie – zi de doliu naţional în R. Moldova” a adunat mai mulți protestatari tineri în centrul Chișinăului. Participanții la protestul pașnic au afișat pancarte cu următoarele mesaje: „Mai bine mort decât comunist”, „Trezeşte-te, Patrie drogată”, „Nu fraudării alegerilor”, „Jos clanul comunist”.

Pe 7 aprilie 2009, Procuratura Generală a emis un comunicat de presă prin care califică drept ilegale şi inadmisibile acțiunile organizatorilor și participanților la întrunirea din 6 aprilie sub genericul „Zi de doliu” și anunță pornirea urmăririi penale pe faptul organizării şi participării active la dezordini în masă.

Tot pe 7 aprilie, în jurul ore 11:00, în PMAN protestau aproximativ 8 mii de manifestanți. În după-amiaza zceleiași zile, protestatarii, circa 30 de mii, au început să arunce în clădirile Preşedinţiei şi Parlamentului cu pietre și bolovani. Altercațiile între polițiști şi protestatari s-au intensificat, protestele devenind violente.

În noaptea de 7 spre 8 aprilie, polițiștii au început să intervină în forță împotriva manifestanților care se mai aflau în stradă. În consecință, aproximativ 200 de persoane, printre care și minori, au fost escortate în comisariatele de poliţie pentru cercetări în cauze penale intentate pe acte de tâlhărie, jaf, huliganism şi alte infracțiuni. Mai târziu, s-a constatat că, în noaptea respectivă, zeci de tineri au fost bătuţi în PMAN şi în comisariate.

Pe 10 aprilie, președintele PCRM, Vladimir Voronin, înainta un demers către Curtea Constituțională prin care a solicitat renumărarea integrală a voturilor. Rezultatul renumărării, însă, nu a produs vreo schimbare, comuniștii având asigurate 60 din cele 101 de locuri în Parlament.

Ulterior, opoziția parlamentară, formată din 41 de deputați, au boicotat alegerea șefului statului, prin urmare Vladimir Voronin dizolvă Parlamentul și anunță alegeri legislative anticipate pentru data de 29 iulie 2009, în rezultatul cărora la putere a venit Alianța pentru Integrare Europeană (AIE), formată din PLDM, PDM, PL și AMN.

Vedeți AICI cronologia evenimentelor din 7 aprilie.