Principală  —  RECOMANDAT   —   35 de ani de la…

35 de ani de la Revoluția din România: povestea tablourilor împușcate în decembrie 1989

La 35 de ani de la Revoluția din 1989, Artmark prezintă „(R)EVOLUȚIA TABLOURILOR”, primul proiect multimedia din România care a adus laolaltă istorie, arte plastice, teatru, fotografie, video și tehnologie. Realizat de jurnalistul și fotograful Florin Ghioca, proiectul reprezintă prima colaborare între Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București (TNB) și Muzeul Național de Artă al României (MNAR) și este vernisat la Galeriile Artmark, la Palatului Cesianu-Racoviță din București.

„(R)Evoluția tablourilor” este un proiect n cadrul căruia 11 actori ai TNB spun tot atâtea povești ale unor tablouri celebre realizate de mari pictori români, opere care au fost împușcate în timpul evenimentelor din 1989 și restaurate ulterior de o echipă de restauratori ai MNAR, pe parcursul mai multor ani. Cu acest prilej, au fost lansate 11 clipuri video, disponibile prin scanarea unor coduri QR imprimate pe fotografiile expuse la Galeriile Artmark până la 19 ianuarie 2025.

Proiectul „(R)Evoluţia tablourilor” a început în 2020, a fost îmbogățit anual și la realizarea sa au participat actorii Ion Caramitru (director TNB în perioada 2005-2021), Emilia Popescu, Amalia Ciolan, Monica Davidescu, Ileana Olteanu, Cosmina Olariu, Mircea Rusu, Alexandru Potocean, Lari Giorgescu, Richard Bovnoczki şi Daniel Badale. Aflaţi faţă-n faţă cu picturile restaurate, actorii povestesc, simt şi transmit încărcătura operelor de artă. Rememorarea tragicelor evenimente de acum 35 de ani, reanalizarea fiecărei lucrări în parte şi chiar simpla vizionare a stadiilor înainte şi după restaurare transformă proiectul de faţă într-un adevărat manifest istoric, făcând apel la conştiinţă.

„Este un proiect special, care nu reprezintă numai o fascinantă lecţie de istorie spusă cu har de actorii Teatrului Naţional din Bucureşti, ci şi un moment dedicat împlinirii a 35 de ani de la Revoluţia din 1989, pe care suntem datori să nu o uităm. Rănile suferite de tablouri sunt rănile culturii româneşti. Ion Caramitru spunea că Revoluţia la care a participat domnia sa nu a reuşit. «Revoluţia la care a participat Sergiu Nicolaescu a reuşit». Astăzi vin să completez în mod fericit și puțin mai optimist această vorbă, spunând că măcar «Revoluția tablourilor» a reușit, iar asta se datorează și celor care nu uită ce s-a întâmplat în 1989, iar în cazul de față celor de la Artmark, care găzduiesc această expoziție, precum și actorilor care dau voce poveștilor tablourilor împușcate”, a precizat autorul acestui proiect, fotograful Florin Ghioca.

„(R)Evoluția tablourilor” poate fi vizitată gratuit până în data de 19 ianuarie 2025, fiind disponibilă de data aceasta la Galeriile Artmark – la Palatul Cesianu-Racoviță. Vizitatorii sunt încurajați să scaneze cu telefoanele codurile QR imprimate pe fotografii pentru a vedea și asculta poveștile tablourilor împușcate la Revoluția din 1989, povești spuse de cei 11 actori. Istoriile povestite pot fi accesate aici: