Principală  —  Ştiri   —   30 de ani de la…

30 de ani de la adoptarea Constituției R. Moldova. Ședință solemnă la Parlament

Sursă foto: flickr/Parlament

Luni, 29 iulie, este Ziua Constituției R. Moldova. În acest an, principalul set de legi al statului împlinește 30 de ani. La Parlament va avea loc o ședință solemnă dedicată celebrării celui de-al treilea deceniu de la adoptarea Legii Supreme a statului. Totodată, în clădirea Legislativului este organizată o expoziție tematică.

Ședință solemnă dedicată celebrării a 30 de ani de la adoptarea Constituției

La 29 iulie, începând cu ora 11:00, actuali și foști deputați, ex-președinți de țară și de Parlament, foști președinți ai Curții Constituționale, membri ai Comisiei și grupului de lucru pentru elaborarea proiectului Constituției R. Moldova, care au fost implicați direct în elaborarea Legii Supreme a statului se vor reuni la Legislativ.

La ședința solemnă moderată de către președintele Parlamentului, Igor Grosu, mai sunt așteptați prim-ministrul țării, Dorin Recean, senatori din România, membri ai Curții Constituționale, ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și ai Consiului Superior al Procurorilor (CSP), conducători ai instituțiilor și autorităților de stat, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în țara noastră și ai mediului academic.

„Constituția R. Moldova la 30 de ani și integrarea europeană”

Începând cu ora 14:00, se va desfășura Conferința practico-științifică „Constituția R. Moldova la 30 de ani și integrarea europeană”, care va fi moderată de președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca, și de omologul său din Senatul României, Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș.

Conferința va reuni în jur de 100 de participanți – deputați, senatori din România, reprezentanți ai mediului academic, care vor prezenta lucrări despre investigații științifice în domeniul dreptului constituțional și aspecte ale integrării europene. Lucrările prezentate vor fi incluse în culegerea de lucrări a Conferinței.

Expoziție la Parlament cu genericul „Constituția R. Moldova – 30 de ani de la adoptare”

Expoziția conține peste 150 de publicații selectate din colecțiile Bibliotecii Naționale a R.Moldova, Bibliotecii și arhivei Parlamentului, „care valorifică Legea supremă a statului – Constituția”, anunță Legislativul de la Chișinău, care anunță că vizitatorii vor avea ocazia să o vadă până la 2 august.

Printre documentele expuse se regăsește Constituția Republicii Moldova, adoptată la 29 iulie 1994 cu ultimele modificări și completări, culegeri de hotărâri și decizii ale Curții Constituționale, hotărâri privind interpretarea Constituției. De asemenea, este expusă o ediție protocolară specială a Constituției Republicii Moldova, oferită instituției legislative de președintele Curții Constituționale. Expoziția conține și o serie de lucrări semnate de foști judecători ai Curții Constituționale, profesori universitari, experți în drept constituțional: Alexandru Arseni, Victor Popa, Victor Pușcaș, Pavel Barbalat, Boris Negru, Nicolae Osmochescu, Gheorghe Costachi, Liliana Creangă, Ion Guceac, Valeriu Kuciuk, Andrei Smochină și alții.

În atenția publicului sunt expuse și o serie de documente de arhivă, printre care nota informativă cu privire la activitatea Comisiei pentru elaborarea Constituției, stenogramele ședințelor plenare în cadrul cărora a fost examinat și adoptat proiectul Constituției, rezultatele votării Constituției și lista nominală a parlamentarilor.

Ziua Constituției R. Moldova este marcată anual pe data de 29 iulie. Legea Supremă a fost adoptată de Parlament la 29 iulie 1994 şi a intrat în vigoare la 27 august 1994.