3 martie – Ziua mondială a auzului. Noi dispozitive de depistare precoce a surdității la copii
Pe data de 3 martie marcăm Ziua mondială a auzului. În scopul identificării precoce a surdității congenitale la nou-născuți și asigurării accesului copiilor cu probleme de auz la servicii medicale specializate și de calitate, în premieră, în R. Moldova a fost introdus screening-ul audiologic universal obligatoriu pentru toți nou-născuții, anunță Ministerul Sănătății.
În acest sens, Ministerul Sănătăți a distribuit, la începutul acestui an, 40 de dispozitive medicale de screening audiologic neonatal Centrelor Perinatale din toată țara. Echipamentele, în valoare de circa patru milioane de lei, au fost donate de UNICEF, cu suportul financiar al Guvernului Japoniei.
Screening-ul audiologic la nou-născuți este primul şi cel mai important pas în depistarea precoce a surdității la copii. Acest screening nu restituie audiţia şi nu poate influenţa asupra numărului copiilor născuţi cu surditate, dar permite depistarea din timp a acestora, monitorizarea şi reabilitarea ulterioară care vor reduce consecinţele surdităţii în dezvoltarea ulterioară a acestora.
Menționăm că, la sfârșitul anului 2023, 70 de specialiști, inclusiv 62 de lucrători medicali din centrele perinatale de toate nivelurile, au fost instruiți cu privire la utilizarea echipamentelor în diagnosticarea precoce a deficiențelor de auz la nou-născuți, în cadrul Centrului de Audiologie, protezare auditivă și reabilitare medico-pedagogică a Clinicii „Emilian Coțaga”, a Institutului Mamei și Copilului (IMC).
IMC va asigura, în cadrul Centrului Republican de Audiologie, examenul audiologic complex al tuturor nou-născuților identificați cu probleme audiologice, stabilirea diagnosticului și a conduitei de tratament, inclusiv asistența medicală specializată și calificată, reieșind din necesitățile individuale ale fiecărui copil, protezare auditivă și reabilitare medico-pedagogică.
De asemenea, IMC va crea și dezvolta, pe parcursul primului semestru al anului curent, evidența copiilor cu surditate și va asigura schimbul periodic de informații între instituțiile medicale, educaționale, sociale, în vederea asigurării monitorizării, reabilitării, recuperării și socializării oportune a copiilor.De la începutul anului curent, screening-ul audiologic a fost realizat la peste 1400 de nou-născuți din toată țara. La doi dintre nou-născuții examinați a fost confirmat diagnosticul de surditate.