3 decembrie – Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități
Anual, pe data de 3 decembrie este marcată Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilităţi. Conform datelor Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS), numărul persoanelor cu dizabilităţi în R. Moldova a constituit 162 de mii de persoane, ceea ce reprezintă 6,4% din populația țării.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS), în 2023, din total persoane cu dizabilități, circa 61 de mii persoane aveau vârsta de 30-45 ani, 51 de mii persoane – vârsta de 55-64 ani, 28 de mii persoane aveau 65 și peste ani, 11 de mii persoane- de 16-29 ani și 9 de mii persoane – cu vârsta de 0-15 ani. Bărbații predomină în rândul persoanelor recunoscute cu dizabilități.
BNS anunță că, ponderea persoanelor cu dizabilități care au beneficiat de prestații sociale în numărul total al populației cu reședință obișnuită, a constituit 6,7%. În profil regional, predomină regiunea UTA Găgăuzia cu 8,7% și regiunea Centru (7,9%). Cea mai mare pondere se atestă în raionul Șoldănești – 17,3%, Telenești de 10,6% și în raionul Edineț – 9,8%.
Numărul persoanelor recunoscute pentru prima dată cu dizabilitate este în creștere față de anul precedent
Conform datelor Consiliului Naţional pentru Determinarea Dizabilității şi Capacităţii de Muncă, în anul 2023, s-au adresat pentru a fi expertizate 14 mii de persoane. Dintre acestea, au fost recunoscute cu dizabilitate primară 12 mii de persoane, inclusiv 11 de mii adulți și o mie de copii. Ponderea persoanelor cu dizabilitate primară, a fost mai mare în mediul rural și a constituit 63,3% în anul 2023.
„În anul 2023, printre principalele boli care au determinat dizabilitatea severă au fost tumorile – 26,7%, tulburările mentale și de comportament – 23,1% și bolile aparatului circulator de 17,5%. Dizabilitatea accentuată a fost acordată preponderent persoanelor care au suferit de tumori – 21,9%, boli ale aparatului circulator de 18,1% și boli ale sistemului osteo-articular, ale mușchilor și țesutului conjunctiv, 11,5%. În cazul dizabilităţii medii, în topul afecţiunilor s-au plasat bolile sistemului osteo-articular, ale mușchilor și țesutului conjunctiv de 23,7%, bolile aparatului circulator – 14,9% și bolile endocrine şi de nutriţie, 11,2%. În categoria altor boli sunt incluse boli ca: tuberculoza, leziuni traumatice, bolile aparatului respirator, care , au avut ponderi mai mici în structură”, specifică BNS.
În ultimii ani, Ministerului Muncii și Protecției Sociale a implementat o serie de reforme pentru a îmbunătăți condițiile de trai ale persoanelor cu dizabilități. Printre acestea se numără dezvoltarea și extinderea serviciilor sociale, cum ar fi echipele mobile, locuințele protejate și asistența personală. Anul acesta, numărul asistenților personali a crescut la 8.500, iar 550 de persoane beneficiază de sprijin din partea echipelor mobile.
„Mărimea medie a pensiei de dizabilitate a constituit 2451 de lei comparativ cu mărimea medie a pensiei per total pensionari de 3676 de lei. În funcție de gradul de dizabilitate, mărimea medie a pensiei s-a diferențiat, constituind 1836 de lei pentru persoanele cu dizabilitate medie, 2637 de lei pentru persoanele cu dizabilitate accentuată și 2950 de lei pentru cele cu dizabilitate severă. Comparativ cu 1 ianuarie 2020, mărimea medie a pensiei de dizabilitate s-a majorat cu 71%, în timp ce mărimea medie a pensiei per total pensionari a crescut cu 75%. Pentru participanții la lichidarea avariei de la Cernobîl și militarii în termen mărimea medie a pensiei de dizabilitate a constituit 5693 de lei și, respectiv, 2560 de lei”, conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale.
Cu ocazia acestei zile, MMPS și instituțiile din subordine, în parteneriat cu societatea civilă, organizează mai multe activități și evenimente la nivel național pentru a evidenția potențialul și contribuțiile persoanelor cu dizabilități, iar vineri, 6 decembrie, Parlamentul Republicii Moldova va găzdui un eveniment dedicat acestei teme, incluzând discuții și expoziții menite să sensibilizeze publicul larg. Tot vineri, Universitatea de Stat din Moldova va organiza un târg de lucrări manuale realizate de persoane cu dizabilități, oferind o platformă pentru promovarea talentului și creativității acestora.