27 de ani de când R. Moldova a devenit parte a Convenției Europene a Drepturilor Omului. Câte hotărâri în cauzele moldoveneşti a pronunţat CtEDO în acești ani
Acum 27 de ani, Republica Moldova a devenit parte a Convenţiei pentru apărarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale omului, document cunoscut și drept Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
„Prin aderarea la CEDO, statul nostru s-a angajat să asigure respectarea drepturilor garantate de Convenție şi protocoalele adiţionale la aceasta”, se arată într-un comunicat al Centrului de Resurse Juridice (CRJM), publicat în contexul a 27 de ani de la alăturarea Moldovei la Convenție.
Totodată, Republica Moldova a recunoscut jurisdicţia Curţii Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) de a examina cererile depuse împotriva Moldovei. „Astfel, cetățenii care nu și-au găsit dreptatea în instanțele de judecată naționale și consideră că le-a fost încălcat cel puțin un drept, se pot adresa la CtEDO”, explică CRJM.
În perioada celor 27 de ani, până la data de 12 septembrie 2024, CtEDO a pronunţat 605 hotărâri în cauzele moldoveneşti.
Potrivit informației de pe site-ul Asociaţiei obştești „Juriştii pentru Drepturile Omului”, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fost instituită prin Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, semnată la Roma la 4 noiembrie 1950 şi intrată în vigoare la 3 septembrie 1953.
Curtea Europeană este un organ de jurisdicţie internaţională creat în cadrul Consiliului Europei. Ea poate fi sesizată de orice persoană fizică sau juridică care pretinde că un stat membru la Convenţie i-a încălcat un drept prevăzut de Convenţia Europeană şi Protocoalele sale adiţionale. Cererile depuse la Curtea Europeană pot fi îndreptate doar împotriva unui stat membru, şi nu împotriva unor persoane fizice sau juridice.
Republica Moldova a devenit parte la Convenției pe 12 septembrie 1997.