Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   24 de ani de închisoare…

24 de ani de închisoare pentru omor: sentința ex-ministrului  Economiei din Kazahstan care și-a torturat soția timp de 24 de ore. Retrospectiva unui proces transmis în direct

Colaj ZdG

În Kazahstan s-a încheiat procesul de judecată în care a fost vizat fostul ministru al Economiei, Kuandîk Bișimbaev. Magistrații de la Astana l-au găsit vinovat de uciderea cu bestialitate a soției sale, Saltanat Nukenova, acesta fiind condamnat la 24 de ani de închisoare. 

Procesul de judecată privind uciderea lui Saltanat Nukenova a devenit un eveniment internațional de mare anvergură. Toți observatorii remarcă un detaliu – mai mulți oameni au urmărit timp de douăzeci și patru de ore cum un bărbat își ucide soția și niciunul dintre ei nu a venit în ajutorul femeii.

Declarațiile lui Bișimbaev: „Ea a căzut la pământ, apoi am lovit-o de trei-patru ori cu piciorul în coapsă, în fese…”

Pe 8 noiembrie 2023, seara târziu, Kuandîk Bișimbaev, împreună cu soția lui, Saltanat Nukenova, au venit la restaurantul „Bau”, care se află în complexul „Gastrocentre” din Astana. Potrivit acuzatului, ambii se aflau în stare de ebrietate avansată în acel moment. În restaurant, cuplul a ocupat una dintre cabinele VIP, unde a izbucnit o ceartă între soți, după cum s-a dovedit în timpul procesului, din cauza geloziei – Bișimbaev își suspecta soția de infidelitate. Potrivit inculpatului, pentru ca nimeni să nu-i audă, acesta i-a propus lui Saltanat să meargă la toaletă, unde ea și-a scos bijuteriile dăruite de el și le-a aruncat în veceu. Acest gest l-a înfuriat pe Bișimbaev și, potrivit mărturiei acestuia, el ar fi spart ușa cabinei de la toaletă, iar Saltanat s-ar fi lovit de două ori cu capul de vasul de WC, de peretele din toaletă și „a căzut cu fața în jos pe podea”.

Am văzut că ceasul și verigheta n-au fost spălate de apa din toaletă, așa că i-am spus să le scoată. Ea s-a ridicat, avea un control slab asupra corpului, apoi a căzut din nou, și-a pierdut echilibrul și s-a lovit cu fața de gresie”, a declarat Bișimbaev în instanță.

Apoi, Bișimbaev a încercat să-și ducă soția acasă cu mașina, dar, din cauza stării de ebrietate, nu a reușit să controleze mașina și a fost nevoit să se întoarcă la restaurant. Pe drum, a început să-și descarce furia asupra lui Saltanat:

M-am enervat, m-am întors, m-am apropiat de ea, am apucat-o de păr și am pălmuit-o de patru ori cu ambele mâini. Ea a căzut la pământ, apoi am lovit-o de trei-patru ori cu piciorul în coapsă, în fese, dar mi-am dat seama că nu am atins niciun organ vital. Ea nu s-a ridicat, așa că am ridicat-o de păr. Tot ținând-o de păr, am dus-o în VIP.

Ex-ministrul Economiei din Kazahstan a filmat torturile la care și-a supus soția

În restaurant a devenit clar că Saltanat Nukenova nu era stăpână pe corpul ei, deoarece a căzut de mai multe ori, apoi s-a așezat pe canapea și, după cum a spus Bișimbaev în instanță, „sforăia”. Și el s-a întins lângă ea și a adormit. Kuandîk Bișimbaev a filmat majoritatea acțiunilor sale cu telefonul mobil, fapt de care a uitat până în dimineața zilei de 9 noiembrie. Ulterior, aceste înregistrări video au fost incluse în baza de probe a acuzării.

În dimineața zilei de 9 noiembrie, Bișimbaev s-a trezit, a evaluat starea soției sale, a văzut multiple vânătăi și zgârieturi pe fața ei, pe corp și a remarcat că aceasta nu se trezește. Și-a sunat o rudă, pe directorul de la „Gastrocentre”, Bahîtjan Baijanov, cerându-i să aducă niște pături. Cei doi au târât-o pe Saltanat într-o altă cameră. În acel moment, femeia era încă în viață.

Împreună cu Bișimbaev, am ridicat-o pe Saltanat, ținând-o sub braț, eu în stânga și Bișimbaev – în dreapta. În acel moment, Saltanat a încercat să se ridice în picioare și m-a strâns tare de mână. Acum mă gândesc că poate încerca să ceară ajutor, făcându-mi semne”, a declarat Baijanov în instanță.

Iar când a fost întrebat de ce nu a făcut nimic pentru a preveni crima, Bahîtjan Baijanov, care este acuzat și el de mușamalizarea și neraportarea crimei, a răspuns:

Mentalitatea mea kazahă, educația mea kazahă și caracterul meu modest nu mi-au permis să arăt și să-i dau sfaturi lui Bișimbaev, care este mult mai în vârstă decât mine, sau să intervin în viața lor de familie. Am crescut având convingerea că problemele de familie trebuie rezolvate în cadrul familiei.

Apoi, Bișimbaev s-a dus din nou la culcare. Când acesta s-a trezit după-amiază, starea lui Saltanat nu se îmbunătățise, dar, în loc să ceară ajutor medical, i-a sunat unei clarvăzătoare, pe nume Gulnur, pentru a-i cere sfatul. Aceasta i-a răspuns: „Doar doarme. Totul este normal. Creierul ei este obosit.” În același timp, l-a instruit pe Baijanov să distrugă toate înregistrările de pe camerele video care au înregistrat ceea ce s-a întâmplat în noaptea de 8 spre 9 noiembrie.

Bișimbaev și Saltanat, bătută de soț, s-au aflat în incinta „Gastrocentre” toată ziua de 9 noiembrie. Bișimbaev avea întâlniri de afaceri, în timp ce femeia era întinsă pe o canapea în unul din spațiile complexului. Încă de dimineață, în „Gastrocentre” se aflau persoane angajate ale departamentului tehnic care l-au auzit pe Bișimbaev dând ordine să distrugă înregistrările de pe camerele video – femei de serviciu, chelnerițe și bucătari. Bahîtjan Baijanov a văzut personal starea femeii. Și nimeni nu a ajutat-o.

„Mentalitatea kazahă” = neajutorarea victimei

În jurul orei 20:00, Bișimbaev s-a dus din nou la soția lui și a constatat că aceasta nu se mișca și nu mai avea puls. L-a sunat pe Baijanov, care a decis să cheme o ambulanță și a început să-i facă masaj cardiac, iar Bișimbaev se consulta cu clarvăzătoarea Gulnur. La sosire, ambulanța a constatat moartea lui Saltanat Nukenova.

După cum rezultă din materialele expertizei, femeia a murit din cauza unui edem cerebral  cauzat de multiple lovituri. Din mărturiile inculpaților și ale martorilor, se creează impresia că participanții la acele evenimente voiau să pară în fața juraților adepți ai unor valori ultraconservatoare, aproape obscurantiste. Doar așa se explică faptul că o persoană cu studii superioare consultă un clarvăzător în loc să apeleze la un medic privind starea femeii  aflate pe moarte, iar un martor la crimă nu întreprinde nimic pentru a proteja femeia, fiind împiedicat de „mentalitatea kazahă”. Adică, participanții la proces au crezut sincer că aceste argumente vor trezi simpatia juraților. 

Totuși, Curtea de jurați a rămas de partea bunului simț: luni, 13 mai, instanța de la Astana l-a găsit pe fostul ministru al Economiei din Kazahstan, Kuandîk Bișimbaev, vinovat de uciderea cu bestialitate a soției sale, Saltanat Nukenova, fiind condamnat la 24 de ani de închisoare. Acesta a fost condamnat pentru acte de tortură, crimă comisă cu deosebită cruzime și tăinuire a unei infracțiuni. Vărul său, Bahîtjan Baijanov, a primit 4 ani de închisoare, fiind acuzat de mușamalizarea crimei.

Jenia SNEJKINA, Mediaset

Redactare și adaptare în limba română: Olga BULAT