„22 de mii de lei nu este o garanție care va preveni ca această persoană să fugă din țară”. Declarațiile Veronicăi Dragalin, șefei PA, despre eliberarea lui Vladimir Andronachi
Veronica Dragalin, procurora-șefă la Procuratura Anticorupție (PA), a declarat că nu este de acord cu decizia luată de Gheorghe Balan de a-l elibera din arest la domiciliu pe ex-deputatul democrat Vladimir Andronachi, figurant în trei dosare penale (dosarul „Metalferos”, dosarul privind „Consulatul Moldovei la Odesa” și „Frauda bancară”). Șefa PA a venit cu mai multe precizări despre decizia luată, dar și depre dosar, într-un live pe Facebook.
Potrivit șefei PA, chiar dacă potrivit procuraturii decizia este una incorectă, legea nu ar permite la această etapă contestarea acesteia.
„22 de mii de lei nu este o garanție care va preveni ca această persoană să fugă din țară. Dar aceasta este decizia judecătorului și noi o s-o respectăm, pentru că așa lucrează legea. Dar venim public să explicăm poziția Procuraturii, a procurorilor, ca să înțeleagă societatea, jurnaliștii și tot restul de ce se întâmplă ceea ce se întâmplă în acest dosar. (…) Au fost mai multe decizii pe parcursul acestui dosar cu care noi, procurorii, nu suntem de acord, dar legea nu ne permite să contestăm aceste decizii la un judecător ierarhic, pentru că așa scrie în Codul de procedură penală”, a accentuat procurora-șefă.
Aceasta a venit cu un îndemn către Parlament de a modifica Codul de procedură penală, pentru ca contestarea să fie posibilă.
„Dacă Parlamentul ar schimba legea, mai exact Codul de procedură penală, să permită procurorilor să conteste anumite decizii pe care noi le considerăm incorecte, uneori ilegale, (…) am putea preveni așa fel de rezultate. (…) Noi, Procuratura Anticorupție, ne-am făcu treaba. Am acumulat probe puternice, pe care nu le poți contesta”, a explicat Veronica Dragalin.
Vladimir Andronachi a fost eliberat din arest la domiciliu. Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat că, prin încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 11 august 2023, a fost respins demersul acuzatorului de stat de prelungire a măsurii preventive ”arestarea la domiciliu” în privința lui Vladimir Andronachi și, respectiv, a fost admisă cererea părții apărării privind înlocuirea măsurii preventive din arestarea la domiciliu în garanția personală.
Ulterior, Procuratura Anticorupție a confirmat informațiile publicate de ZdG despre garanții care au permis eliberarea lui Vladimir Andronachi din arest la domiciliu. Potrivit unui comunicat de presă publicat pe 11 august partea apărării a prezentat patru cereri în scris a garanților – a doi primari din cadrul raionului Cahul, unei persoane în etate deținătoare a ordinului „Gloria Muncii”, precum și a unui reprezentant al unui cult religios.
- Cine a „garantat” pentru eliberarea lui Vladimir Andronachi și ce prevede „garanția personală”, conform Codului de Procedură Penală
- Numele persoanelor care au „garantat” pentru eliberarea lui Vladimir Andronachi. Trei dintre ei, reprezentanți ai PDM
- Cine este judecătorul care l-a eliberat pe ex-deputatul Vladimir Andronachi din arest la domiciliu. Detalii din carieră
Fostul deputat democrat Vladimir Andronachi, care a fost expulzat în noiembrie 2022 de autoritățile din Ucraina, figurează în dosarele penale „frauda bancară” și „metalferos”, care se află în gestiunea PA și Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).
Potrivit procurorului anticorupție Octavian Iachimovschi, în dosarul „frauda bancară”, Andronachi este învinuit de infracțiuni de „escrocherie în proporții deosebit de mari în interesul unei organizații criminale”, precum și de „spălare de bani în proporții deosebit de mari, la fel, în interesul unei organizații criminale”.
În dosarul „Metalferos”, Andronachi este învinuit de „crearea și conducerea unei organizații criminale”, escrocherii în proporții deosebit de mari și spălarea banilor.