Principală  —  Ştiri  —  Social   —   18 automobile hibride și 125…

18 automobile hibride și 125 de camere de corp au fost oferite Poliției R. Moldova de către Guvernul Japoniei, cu sprijinul PNUD

Sursa foto: Ministerul Afacerilor Interne

Guvernul Japoniei, prin intermediul Programului Națiunilor Unite (PNUD) a oferit 18 automobile hibride și 125 de camere de corp Poliției R. Moldova, anunță Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Echipamentele au o valoare totală de 870 000 de dolari.

Camerele de corp, utilizate la scară largă de poliția din întreaga lume, sunt repartizate către 10 inspectorate raionale, care deservesc comunități cu un număr mare de refugiați din Ucraina, și anume la Anenii Noi, Bălţi, Cahul, Căușeni, Cimişlia, Edineț, Hîncești, Orhei, Soroca și Ungheni.

Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a mulțumit Guvernului Japoniei și Programului Națiunilor Unite pentru susținerea acordată în modernizarea sistemului afacerilor interne. 

„Echipamentul furnizat, inclusiv cele 18 unități de transport și cele 125 de camere de corp, vor permite Poliției să documenteze corespunzător încălcările ordinii publice și să prevină amenințările emergente la adresa siguranței rutiere”, a subliniat Adrian Efros.

La ceremonia de donare a fost prezent și Yoichiro Yamada, Ambasadorul Japoniei în R. Moldova.

„Încrederea dintre poliție și cetățeni este un semn distinctiv al unei democrații funcționale. Menținerea ordinii publice necesită o disciplină și o pregătire considerabilă. A face acest lucru într-un moment de criză, cu un război adevărat în țara vecină și un război hibrid în propria țară este considerabil mai dificil. Sperăm că purtarea camerelor de luat vederi va ajuta ca munca polițiștilor să fie mai sigură și mai eficientă”, a spus Yoichiro Yamada, Ambasadorul Japoniei în R. Moldova.

Reducerea timpului de răspuns al poliției la 15 minute până la sfârșitul anului 2024 este printre prioritățile Strategiei de dezvoltare a domeniului afacerilor interne pentru anii 2022-2030, iar automobilele donate vor contribui la realizarea acesteia. Datele pentru anul 2022 indică faptul că timpul de răspuns al poliției la un apel de urgență 112 a fost în medie de aprox. 26 de minute.

„Echipamentul donat va ajuta polițiștii să reducă timpul de răspuns, să colecteze probe și să mențină ordinea publică, construind, în același timp, responsabilitate și încredere”, a menționat Daniela Gasparikova, Reprezentantă rezidentă PNUD în R. Moldova.

Programului Națiunilor Unite (PNUD) este o agenție de dezvoltare a ONU, care are prezență în aproximativ 170 de țări și teritorii, contribuind la eradicarea sărăciei, la reducerea inegalităților și excluziunii și la construirea rezilienței, astfel încât țările să poată obține progrese în dezvoltare.