Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   16 ani de închisoare în…

16 ani de închisoare în Rusia pentru jurnalistul american Evan Gershkovich

Un tribunal rus l-a condamnat pe jurnalistul american Evan Gershkovich la 16 ani de închisoare, pentru „spionaj”, într-un proces rapid, cu ușile închise, scrie BBC.

Reporterul prestigioasei publicații new-yorkeze Wall Street Journal, în vârstă de 32 de ani, va trebui să-și ispășească pedeapsa într-o colonie penală cu „regim sever”, ceea ce înseamnă condiții de detenție foarte stricte.

Reporterul Wall Street Journal (WSJ) a fost arestat prima dată în martie anul trecut de serviciile de securitate, în timp ce se afla într-o călătorie de reportaj în orașul Ekaterinburg, la aproximativ 1 600 km est de Moscova.
Procurorii l-au acuzat că lucrează pentru Agenția Centrală de Informații (CIA), acuzații pe care Gershkovich, WSJ și SUA le neagă vehement.

„Luare de ostatici”

Recunoscut pentru profesionalismul său, Evan Gershkovich este primul jurnalist occidental condamnat în Rusia pentru spionaj.

Într-un comunicat de presă, Wall Street Journal a denunțat o condamnare „scandaloasă”, în timp ce ONG-ul Reporteri fără Frontiere a acuzat „un alt exemplu flagrant de inacceptabilă luare de ostatici”.

La schimb

Media internaționale amintesc că acuzațiile de spionaj sunt rareori probate de anchetatorii ruși, iar condamnarea jurnalistului ar putea fi o condiție prealabilă pentru un posibil schimb de prizonieri cu Washingtonul.

Rușii nu-și eliberează deținuții străini decât după ce aceștia sunt condamnați.