Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   11 state UE, printre care…

11 state UE, printre care și România, denunță interferențele Rusiei și ale actorilor pro-Kremlin: „Trebuie să furnizăm fapte și să sprijinim presa independentă”

foto: European External Action Service

Serviciul European de Acțiune Externă, Cehia, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Polonia, România și Suedia denunță încercările continue și sistematice ale Rusiei de a manipula și de a interveni în spațiul informațional al societăților democratice, se arată într-o declarație comună publicată de agenția diplomatică a UE care avertizează că „operațiunile de manipulare și interferență a informațiilor străine împotriva Uniunii Europene și a partenerilor noștri vizează destabilizarea societăților noastre, semănarea neîncrederii în instituțiile noastre și subminarea sprijinului internațional și public pentru Ucraina”.

Statele membre semnatare și UE subliniază, într-un comunicat, că nu vor permite actorilor străini răuvoitori să își atingă obiectivele și asigură că Europa este bine pregătită și echipată pentru a detecta, expune și contracara operațiunile FIMI rusești.

„Interferența și manipularea informațiilor străine reprezintă o parte fundamentală a activităților militare rusești. Scopul lor este de a crea neîncredere, de a stârni diviziuni interne și de a influența procesul decizional democratic. Trebuie să le combatem. Cea mai bună modalitate de a contracara astfel de activități malefice rămâne aceeași: să le expunem, să furnizăm fapte și adevărul și să sprijinim presa independentă“, a declarat Kaja Kallas, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate.


Statul rus și actorii afiliați pro-Kremlin se coordonează pentru a efectua atacuri de manipulare și interferență a informațiilor străine (FIMI).

Aceste operațiuni sunt efectuate prin intermediul rețelei diplomatice și al serviciilor de securitate ruse, al mass-mediei controlate de stat, al canalelor de social media, al companiilor private și al proxy-urilor locale, utilizate în mod integrat pentru a se multiplica și a se amplifica reciproc.

Astfel, Uniunea Europeană a impus măsuri restrictive împotriva altor două persoane aflate în spatele campaniei „Doppelganger”, în temeiul unui nou cadru pentru măsuri restrictive, ca răspuns la activitățile hibride și acțiunile destabilizatoare ale Rusiei în străinătate. Campania „Doppelganger”, descoperită pentru prima dată de EU Disinfo Lab în septembrie 2022 , este o tactică FIMI preferată de Kremlin, care se dă drept instituții media sau persoane de renume, încercând să inducă publicul în eroare pentru a consuma propaganda sa.

Potrivit sursei citate, UE și statele sale membre, partenerii internaționali și organizațiile societății civile colaborează îndeaproape pentru a expune și contracara operațiunile FIMI precum campania „Doppelganger”.

Aceasta include schimbul de măsuri și experiențe eficiente în aplicarea instrumentelor juridice naționale și ale UE prin intermediul sistemului de alertă rapidă, efectuarea de cercetări științifice și educarea diverselor grupuri ale societății cu privire la tacticile, tehnicile și procedurile rusești (TTP).

„Facem acest lucru pentru a proteja integritatea spațiului nostru informațional deschis și pentru a consolida reziliența democrațiilor noastre”, au transmis SEAE și țările semnatare.

„Rămânem vigilenți și conștienți de faptul că această campanie și altele similare fac parte din eforturile de lungă durată, persistente și sistematice ale Rusiei de a submina sprijinul internațional pentru Ucraina și de a alimenta diviziunile în cadrul UE și cu partenerii săi din întreaga lume. Suntem uniți cu Ucraina și cu forțele democratice din întreaga lume în angajamentul nostru de a contracara această amenințare, în deplin respect și conformitate cu drepturile omului și libertățile fundamentale, utilizând pe deplin instrumentele și mijloacele de care dispunem”, se mai arată în declarația comună.

La 12 decembrie 2024, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al R. Moldova a publicat raportul privind interferența Rusiei în alegerile prezidențiale și referendumul de aderare la Uniunea Europeană organizate de Chișinău în luna octombrie. Documentul arată că la Moscova a fost instituit un centru de comandă care avea drept obiectiv principal compromiterea celor două procese electorale, implicarea oligarhului fugar Ilan Șor și prezintă schema completă a măsurilor luate de „factorul rus”.