Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   10.000 de cetățeni străini, naturalizați…

10.000 de cetățeni străini, naturalizați ruși, au fost trimiși pe frontul din Ucraina

Rusia a anunțat, joi, că aproximativ 10.000 de cetățeni străini, naturalizați ruși, au fost trimiși pe frontul din Ucraina și a recunoscut că alții au preferat să-i părăsească teritoriul decât să fie mobilizați, scrie Kyiv Independent.

I-au prins

„Am prins peste 30.000 de persoane care au primit cetățenia (rusă), dar nu au vrut să se înregistreze pentru serviciul militar” – a declarat șeful temutului Comitet de Anchetă al Rusiei, organism care investighează cele mai grave delicte comise pe teritoriul Federației, Aleksandr Bastrikin, citat de media internaționale.

„Deja, aproximativ 10.000 au fost trimiși în zona operațiunii militare speciale” – a mărturisit Bastrikin, folosind expresiile obișnuite al autorităților de la Moscova pentru invadarea Ucrainei.

Central-asiatici

Rusia a fost acuzată în mod repetat că face presiuni asupra cetățenilor din fostele republici sovietice din Asia Centrală care trăiesc pe teritoriul său, pentru a se alătura armatei de invazie.  

Milioane de imigranți, majoritatea din Asia Centrală, lucrează în Rusia ca să-și întrețină familiile de acasă.

Criză demografică

Potrivit analiștilor, confruntată cu penuria de forță de muncă, din cauza deceniilor de criză demografică, Rusia a facilitat accesul la cetățenie pentru a atrage migranți.

Odată deveniți cetățeni ruși, aceștia au și obligația de a sluji în armată.