Baza de date a INTERPOL, conectată la sistemele informaţionale de la frontieră
Biroul Naţional Central Interpol al MAI şi-a extins serviciile la punctele de trecere a frontierei de stat şi asupra organelor de drept naţionale. Această conectare a fost iniţiată sub egida Secretariatului General INTERPOL şi OSCE şi presupune verificarea on-line în baza de date ale Interpolului a cetăţenilor străini, mijloacelor de transport, obiectelor, etc. în vederea stabilirii urmăririi internaţionale a acestora.
Obiectivul acestui proiect constă în asigurarea securităţii frontierelor de stat prin prevenirea şi depistarea infractorilor anunţaţi în căutare internaţională, a proprietăţii furate, migraţiei ilegale şi a falsului de documente.
Pe parcursul anului curent, la bazele de date ale Interpolului, au fost conectate 16 puncte de trecere a frontierei de stat.
În consecinţă, ofiţerii Serviciului Grăniceri au reuşit să reţină la punctul de trecere a frontierei de stat Aeroportul Internaţional Chişinău, un cetăţean al Turciei, anunţat anterior în căutare internaţională de către Interpol Bucureşti, pentru comiterea unui şir de infracţiuni economico-financiare.
În cadrul aceluiaşi proiect, au fost conectate la baza de date Interpol 11 comisariate de poliţie, situate pe segmentul transnistrean (CPR Soroca, Şoldăneşti, Floreşti, Rezina, Orhei, Dubăsari, Criuleni, Anenii-Noi, Căuşeni, Ştefan-Vodă, Bender).
În contextul liberalizării regimului de vize, în special la compartimentul securităţii documentelor, este preconizată transferarea informaţiei cu privire la actele de identitate moldoveneşti furate/pierdute în baza de date SLTD (Stolen/Lost Travel Documents) a Secretariatului General Interpol.
În prezent, informaţia despre paşapoartele furate sau pierdute este transmisă la Secretariatul General Interpol în formă neautomatizată. Din anul 1995 până în prezent au fost transmise circa 268 000 paşapoarte furate şi pierdute.