Sărbători fericite… dar nu pentru toți. Prietenii omului, rămași în umbra „luminii” focurilor de artificii
Focurile de artificii deja de mulți ani au devenit o metodă de a „încununa opera” sărbătorilor de iarnă. De la 25 decembrie, când este sărbătorit Crăciunul pe rit nou, și până la 14 ianuarie, când oamenii își iau rămas bun de la vechiul an și îl întâmpină pe cel nou, după calendarul Iulian, cerul este luminat de exploziile a mii de culori, fiecare cu sclipirea sa.
Totuși, nu toți se bucură de aceste artificii. În spatele acestei aparente feerii stau istoriile animalelor de companie, care, speriate de zgomotele produse, o iau la goană în direcții necunoscute, fără a putea găsi calea înapoi, suferă atacuri de panică, iar, uneori, chiar își pierd viața.
Miriam, sau, cum îi mai zic stăpânii, Marusia, este o cățelușă de rasă Beagle care recent a împlinit șapte ani. Ea adoră să se joace cu cei patru prieteni ai săi, patrupezi și ei, cu care este de nedespărțit.
Viața cățelușei nu a fost însă mereu atât de fericită. Când avea trei ani, în perioada sărbătorilor de iarnă, din cauza focurilor de artificii, aceasta a suferit un puternic atac de panică.
„Nu mai respira, avea ochii ieșiți din orbite, limbușoara afară. Fiică-mea repede a sunat la medicul care este foarte receptiv și i-a zis ce ajutor să-i acorde. Așa am reușit s-o salvăm. Evident că a avut ulterior mai multe probleme de sănătate și până în prezent se manifestă uneori, pe fon nervos: începe a tuși și a se îneca”, relatează Doina, stăpâna a cinci câini, printre care și Miriam.
Focurile de artificii au devenit o problemă nu doar în perioada sărbătorilor de iarnă, ci și pe parcursul întregului an, mai ales pentru persoanele care locuiesc în apropierea unui local.
„La sfârșit de săptămână sunt evenimente unde mereu se dau focuri de artificii. Nu vă imaginați ce reacție au ei toți. Ei par atât de curajoși, dar nu știu ce se întâmplă și trebuie să-i iau în casă”, mărturisește Doina.
Acum, pentru a evita asemenea cazuri, atunci când sunt lansate focurile de artificii, femeia îi adăpostește pe cei cinci patrupezi ai săi în spații închise, unde aceștia se simt în siguranță.
„Dacă se aud focuri de artificii, gata, imediat încep a bate cu lăbuțele în ușa de la terasă care e din sticlă și nu ai de ales, dacă ușa e descuiată ei singuri dau năvală, intră în casă, se adăpostesc, deseori se ascund și prin odăi”, relatează stăpâna câinilor.
De sărbători însă situația devine teribilă, potrivit femeii.
„La sărbători, de Revelion, pare că într-adevăr e sfârșitul lumii și e ceva infernal, că nu mai poți să te bucuri de atmosfera de sărbătoare nici pe departe. Am găsit o soluție, pentru că ei fac dezastru chiar și în casă, pentru că devin agitați. Îi duc în beci, în subsol, le dau covoraș, le mai pun și covorașul lor, ca să înțeleagă faptul că nu-s abandonați, lumina rămâne aprinsă, evident”, povestește Doina.
Femeia însă își face griji și pentru maidanezi, care potrivit ei se află într-o situație mai complicată.
„Pe ai noștri îi adăpostim prin beciuri, prin casă, îi luăm cu noi în brațe, dar ce fac bieții maidanezi care și așa au o viață destul de sumbră? (…) Or, cei care ne ascultă și nu au pătruns în lumea animalelor evident că nu ne înțeleg. Aceste animalele, de fapt, sunt membri ai familiei.
(…) Mulțumim că, cel puțin, sunt cu noi, pentru că sunt cazuri când animalele pleacă de-acasă și nu le mai găsesc. Eu nu știu cum să trăiești cu așa ceva, pur și simplu nu-mi imaginez”, spune Doina.
„De atunci, urăsc Revelionul”
Prietenul necuvântător al Tatianei, de asemenea, a avut de suferit din cauza focurilor de artificii. Cu șase ani în urmă, cățelușa acesteia pe care o numise Africa, înfricoșată de zgomotele și luminile artificiilor, a fugit de acasă.
„Părinții au ieșit în drum să se uite la artificiile vecinilor și au lăsat poarta curții deschisă. Atunci când au început exploziile (focurilor de artificii, n.r.), câinele, de frică, a sărit poarta volierului care avea înălțimea de 1,80 m. A fugit pe poarta curții, prin fața părinților, de atunci nu am mai văzut-o. Am căutat-o mult, dar fără succes. De atunci, urăsc Revelionul”, a relatat Tatiana.
Alin, un alt stăpân, a avut ceva mai mult noroc. Acesta a reușit într-un final să-și găsească prietenul, un câine ciobănesc german pe nume Max, pe care l-a pierdut în noaptea de Revelion după ce patrupedul s-a speriat de gălăgia provocată de artificii.
„În seara de Revelion, Max a fost mult mai agitat decât în celelalte nopţi. Deşi una dintre trăsăturile rasei este lipsa sensibilităţii la zgomote puternice, am fost surprinşi, în noaptea dintre ani, imediat după miezul nopţii, să nu îl mai găsim în curte (pe Max, n.r.)”, relatează bărbatul.
După ore de căutări, Alin a reușit să-l găsească pe Max, care avea atunci aproximativ un an și jumătate, la aproape 2 km de casă, nu departe de un câmp de lângă șosea.
„Am plecat în căutarea lui prin zonele în care ne plimbam de obicei, dar în zadar. Am plecat cu maşina să-l caut prin sat, în speranţa că va recunoaşte sunetul motorului şi o să apară de undeva. Căutarea a durat câteva ore, până a apărut de undeva din câmp, tocmai la şoseaua care duce spre Nisporeni. L-am găsit la aproape 2 kilometri de casă, încă agitat. Noi am avut noroc”, spune Alin.
Bărbatul își amintește că în noaptea aceea prin sat erau „mai mulţi căţei care alergau terorizaţi”.
Care sunt soluțiile?
Pentru a preveni pierderea câinelui în timpul focurilor de artificii, Organizația pentru protecția animalelor „Societatea Umană” recomandă achiziționarea unei plăcuțe de identificare cu adresă pentru câine și a unei lese cu o carabină mare și puternică.
Dacă patrupedul trăiește în curte, este necesar să fie astupate toate găurile în gard, toate porțile și ușile sau, cel mai bine, să fie ascuns câinele într-un spațiu închis: în casă, garaj, subsol etc. Dacă patrupedul trăiește într-un apartament, atunci se recomandă închiderea ferestrelor, cu păstrarea ușilor deschise în toate camerele, astfel încât câinele să-și poată alege un loc sigur.
Specialiștii mai îndeamnă stăpânii să nu-și certe câinele pentru comportamentul său agitat. „Astfel, veți agrava doar teama și panica sa”, explică aceștia.
Activistul pentru protecția animalelor, Karl Luganov, spune că multe animale, speriindu-se de artificii, nu doar că fug de acasă, dar fug și în fața mașinilor, din cauza agitației, deseori fiind lovite mortal.
Totodată, potrivit lui Luganov, unele necuvântătoare, având un sistem nervos mai slab, mor deseori din cauza fricii și a stresului provocat de artificii.
„Este un pericol pentru sănătatea și viața animalelor. (…) Este un zgomot foarte mare și pentru ele (animale, n.r.) este un stres foarte puternic. (…) Sunt cazuri când animalele se sperie și unele chiar mor, fiindcă sunt diferite animale cu sistem nervos mai slab, așa că pentru ele artificiile sunt un pericol”, a explicat activistul.
Un asemenea caz a avut loc în 2021 la Roma, când mii de păsări, multe decedate, altele dezorientate, înspăimântate și incapabile să zboare, au fost surprinse întinse pe asfalt.
Astfel, activistul recomandă stăpânilor să nu iasă la plimbare cu animalele lor de companie în zilele de sărbătoare, să le dea calmante sau să le ducă la traininguri speciale, unde să fie obișnuite cu zgomotul, pentru a evita cazurile triste sau tragice.
În cazul maidanezilor, situația este mai complicată. Potrivi lui Karl Luganov, unica soluție ar fi informarea populației sau interzicerea prin lege de a lansa focurile de artificii în anumite regiuni, cum ar fi grădinile zoologice sau cele botanice.
Legea din R. Moldova vs cea din alte țări
Potrivit Legii articolelor pirotehnice, în R. Moldova este interzisă producerea, importul, exportul, transportul, comercializarea şi utilizarea petardelor, bateriilor de petarde, petardelor luminoase şi bateriilor de petarde luminoase. Totodată, este restricționată utilizarea articolelor pirotehnice în localităţi doar în timpul nopţii, de la ora 22:00 până la ora 07:00, cu excepţia cazurilor lansării focurilor de artificii cu ocazia unor evenimente de interes naţional sau internaţional. În rest, legislația R. Moldova nu prevede alte restricții.
În alte țări, autoritățile centrale sau cele locale limitează utilizarea pirotehnicii în anumite regiuni.
De exemplu, printr-un decret al Primăriei orașului Praga, a fost interzisă în noaptea dintre anii 2023-2024 utilizarea pirotehnicii lângă parcurile vegetale și la 50 de metri de acestea, în apropierea grădinii zoologice și la o distanță de 250 de metri de ele, lângă clinicile veterinare și adăposturile de animale. Deși localnicii au mărturisit pentru ZdG că sunt destul de multe persoane care încalcă legea, acestea sunt sancționate, în conformitate cu legea. Amenzile pot varia între 10 000 și 100 000 de coroane cehe (7 600 – 76 000 de lei).
La Bruxelles, la fel, există o interdicție regională privind artificiile: deținerea, transportul și utilizarea artificiilor în spațiile publice sunt pasibile de amenzi și chiar de închisoare, scrie The Brussels Times.
Și în Georgia a fost interzisă folosirea articolelor pirotehnice, însă într-un alt context: în urma manifestațiilor care au luat amploare în mai multe localități din țară după alegerile parlamentare din 2024, legislativul a aprobat mai multe amendamente la legea privind demonstrațiile publice, care interzic, printre altele, utilizarea articolelor pirotehnice, notează Meduza.