Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Operaţiunea „gropile de milioane”…

VIDEO Operaţiunea „gropile de milioane” ale Chişinăului

Cinci echipe de muncitori de la Întreprinderea Municipală Regia Exploatare a drumurilor şi podurilor (ÎM „Exdrupo”) toarnă beton asfaltic rece în gropile de pe străzi. Reparaţia drumurilor, spun autorităţile, va începe odată cu venirea sezonului cald, iar lucrările de plombare a gropilor, care au loc în prezent, nu sunt decât măsuri temporare, pentru a minimaliza riscul creării situaţiilor de accident pe carosabil.

„Măsurile de moment”, potrivit datelor oferite de şeful departamentului producţie a Exdrupo, Sergiu Tomiţă, costă 400 de lei pentru un metru pătrat de carosabil plombat. În total, se preconizează plombarea a 2 000 de metri pătraţi de drum, respectiv, în acest an, operaţiunea „gropile” va costa 800 de mii de lei.

„Sunt alese prioritar străzile pe care circulă transportul public, după cât sunt de mari găurile şi ce risc prezintă”, declară responsabilul de la Exdrupo, Sergiu Tomiţă, întrebat despre criteriile în baza cărora se plombează străzile.

„Calitate? De exemplu, la aceste lucrări nicăieri în lume nu se dă garanţie. E unica posibilitate de a lichida situaţia la temperatura pe care o avem acum”, explică Tomiţa, care însă dă asigurări că asfaltul e de o calitate mult mai bună decât cel folosit anul trecut pentru aceleaşi lucrări: „atunci s-a lucrat cu asfalt frezat, asfaltul care vara îl frezam la lucrările de reparaţie, acesta era folosit, el nu are nicio aderenţă”.

„Pe parcursul sezonului rece 2017- 2018, ÎM „Regia Exdrupo” nu a fost procurat astfalt rece: lucrările de lichidare a situaţiei de avariere au fost efectuate în pietriş și beton asfaltic frezat, obținut în urma lucrărilor de reparație, cu adaos de ciment”, se arată și într-un răspuns oferit de șeful-adjunct al Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație (DGTPCC), Oleg Caraman.

„Asta-i numai spălare de bani”

Pentru sezonul rece 2018 – 2019, conform DGTPCC, a fost procurat amestec de beton asfaltic rece cu 944 de mii de lei de la compania „Nouconst” SRL.

„Avantajul acestui material este posibilitatea efectuării lucrărilor în condiţii climaterice nefavorabile (umiditate, temperaturi scăzute, etc.) şi poate fi depozitat şi păstrat pe parcursul perioadei rece a anului, când nu funcționează uzinele de producere a betonului asfaltic fierbinte”, face precizări șeful-afjunct al DGTPCC, Oleg Caraman.

Administratorul SRL-ului de la care a fost cumpărat amestec de beton asfaltic rece, Marin Sârbu, a fost condamnat la amendă penală pentru complicitate la trafic de influență în dosarul fostului ministru al Transporturilor, Iurie Chirinciuc. Detalii AICI.

Locuitorii Chişinăului sunt sceptici faţă de calitatea reparaţiilor curente, dar şi precedente ale străzilor.

I-am întrebat pe câţiva chişinăuieni părerea la subiect, în timp ce angajaţii „Exdrupo” astupau gropile pe str. Putnei, din sectorul Râşcani.

Lucrări de plombare a gropilor pe str. Putna din sect. Râșcani al capitalei

„De când trăiesc aici, la Poşta Veche, ei merg şi fac câte o bucăţică şi peste trei zile vine o ploaie şi totul iese înapoi, dar scriu că au făcut kilometri de drum. Nu-i serios. E spălare de bani”, spune un locuitor.

„Vă spun sincer, am fost şi peste hotare, şi în Rusia, dar să toarne asfalt pe apă, unde este omăt, gheaţă, n-am văzut nicăieri. Cred că merităm mai bun, dar se face ca întotdeauna”, afirmă alt chişinăuian.

De cealaltă parte, angajaţii „Exdrupo” susţin că chişinăuienii nu au de ce să fie indignaţi.

„Cred că şoferii n-au de ce să fie indignaţi, precum că se cheltuie bani aiurea. Nu cred că se cheltuie aiurea. Se lichidează găurile care, într-adevăr, pe urmă le creează probleme lor şi şoferilor”, răspunde Gavril Laşcu, de la „Exdrupo”, indicându-le muncitorilor ce gropi să plombeze şi supraveghind procesul.

Sergiu Tomiţă, şef departament producţie, ÎM „Exdrupo”

Promisiuni electorale

Şeful secţiei producere din cadrul întreprinderii municipale „Exdrupo”, Sergiu Tomiţă, dă asigurări că pe toate străzile plombate selectiv se va interveni, în sezonul cald, cu beton asfaltic fierbinte.

„Programul de reparaţie şi întreţinere a infrastructurii rutiere va fi enunţat în urma inspectării de primăvară a străzilor”, susține șeful-adjunct al DGTPCC, Oleg Caraman, care precizează că în 2019 sunt prevăzute 72 de milioane de lei pentru reparaţia şi întreţinerea infrastructurii căilor de comunicaţie din municipiul Chişinău.

Că se vor repara absolut toate gropile din oraş dădeau asigurări anul trecut, în prag de alegeri locale noi, fosta primară interimară Silvia Radu şi şeful Direcţiei Generale Transport Public şi Căi de Comunicaţie, Vitalie Butucel. Oficialii vorbeau despre un buget de milioane de lei şi despre lucrări ca la carte.

„Vom repara toate gropile din oraş. Se va intra în fiecare stradă şi se va lucra, în cel mai scurt timp vor fi astupate gropile şi vor fi asfaltate”, dădea asigurări fosta primară interimară.

„În anii precedenţi, se mergea pe formula astupării: ai turnat asfaltul în groapă, ai mers cu utilajul şi după asta ai plecat. În acest an noi punem accent pe calitate, adică fiecare groapă va fi frezată, prelucrată şi după aceasta se va aplica asfaltul”, preciza şi şeful DGPTPCC, Vitalie Butucel.

Tot, atunci, primara interimară Silvia Radu declara că Centrul Național Anticorpție investighează aspecte privind reparația necalitativă a drumurilor.

„Am fost informată de către experți că utilzarea materialului pentru reparația drumurilor din Chișinău nu a corespus cu cerințele tehnice necesare ca aceste drumuri să fie durabile. Se presupune că utilizând alte materiale, mai ieftine, și catalogându-le ca scumpe, acești bani au fost furați. Materialele se află la CNA. Sper eu că într-o bună zi se va face lumină și la acest capitol”, declara Silvia Radu.

Angela Starinschi, purtător de cuvânt la CNA, a declarat că instituția nu are în examinare vreun dosar penal care ar elucida astfel de aspecte.

„În anchetă nu este nimic, dar ar putea să fie materiale operative care se investighează. Cert estenu există dosar penal. Dar că se investighează sau nu, la nivel operativ, nu pot să divulg asemenea informaţie”, a declarat Anghela Starinschi.

Într-un răspuns la o solicitare de informații, conducerea Direcției Generale Transport Public și Căi de comunicație a Primăriei mun. Chișinău precizează că în 2018,  au fost executate lucrări de reparaţie şi întreţinere a străzilor şi căilor de comunicaţie în sumă de 87,3 milioane de lei, dintre care peste 83 de milioane de lei constituie resurse financiare alocate din bugetul de stat.

Lucrările de reabilitare a carosabilului în 2018 au fost realizate atât de ÎM „Exdrupo”, cât și de alți agenți economici, contractați de autorități.

Amestecurile de beton asfaltic și emulsiile bituminoase utilizate în 2018 pentru lucrările de reabilitare a străzilor au costat peste 36 de milioane de lei și au fost achiziționate de la trei agenți economici.

 

Milioane pentru gropi „anuale”

În pofida acestor investiții, după topirea zăpezii din acest an însă, se întâmplă ca Chişinăul să se trezească din nou cu străzile pline de gropi.

Spre exemplu, strada Meşterul Manole, de la Ciocana, a fost reparată în anii 2014-1017 cu 2,9 milioane de lei. Anul trecut, când autorităţile dădeau asigurări de reparaţii de calitate, pentru reabilitarea aceleiaşi străzi s-au cheltuit 1,3 milioane de lei. În acest an, după topirea zăpezii, au apărut noi gropi şi crăpături în asfalt, strada necesitând, iarăşi, investiţii.

Noi gropi şi crăpături în asfalt au apărut şi pe alte străzi reparate în ultimii ani. Spre exemplu, bulevardul Mircea ce Bătrân a fost reparat în 2012-2015 cu peste patru milioane de lei, iar în 2018 s-au cheltuit 200 de mii de lei pentru reabilitarea carosabilului.

Bulevardul Dacia a fost reabilitat în ultimii cinci ani cu peste 4,6 milioane de lei.

În acest context, Sergiu Tomiţă susţine: „La lucrările din 2018 nu avem deteriorări. Se deteriorează carosabilul de alături, unde nu s-a intervenit. Unde se lucrează strada integral – avem o situaţie, unde doar local – altă situaţie”.

„Conform prevederilor contractuale, ÎM Regia Exdrupo este obligată să asigure integritatea şi calitatea lucrărilor pe toată perioada de garanţie de 12 luni din data recepţiei. Direcţia generală transport public şi căi de comunicaţie monitorizează execuţia şi recepţionează lucrările. Lucrările necalitative nu sunt recepţionate până când nu sunt remediate toate defectele”, este răspunsul șefului-adjunct al DGTPCC, întrebat cine a inspectat calitatea lucrărilor efectuate în 2018 și dacă există vreun raport în acest sens, având în vedere că anul trecut, fosta primară interimară, Silvia Radu, declara că vor fi contractați experți care vor verifica lucrările.

În ultimii șapte ani, străzile din municipiul Chișinău au fost reparate cu 651,6 milioane de lei.