Istoriile a trei femei care au ales să dezvolte afaceri în R. Moldova: „Transmitem copiilor noștri modalitatea de a-și câștiga bucata de pâine cinstit”
Grija pentru produsele care ajung pe masă la membrii familiei, dar și grija de planetă, le-a ambiționat pe mai multe femei să-și deschidă propria afacere. Olesea Plăcintă conduce o afacere de familie prin care aduce pe masa consumatorilor caș din lapte de oi și capre, caș cu adaosuri de semințe, de verdețuri și măsline, brânză de oi, iar din primăvară, la Ungheni, va produce și iaurt din lapte de capre. Victoria Gulpe coace și livrează granola proaspătă de casă. Iar Ana Bradu, pe lângă multe alte produse biodegradabile, a adus pe piața din R. Moldova, în premieră, coșuri pentru compostarea deșeurilor organice.
Olesea Plăcintă este juristă de meserie. Ne-am dat întâlnire la intrarea în satul Semeni, la pauza ei de masă. „O să mă vedeți de cum începe imașul. Sunt în pauza mea de masă și am ieșit repede să vă arăt stâna”, ne spune Olesea la telefon. Olesea este mamă a patru copii. Acum 8 ani, din dorința de a le pune copiilor pe masă produse naturale și sănătoase, familia sa a început să crească oi și capre. Între timp, această ocupație a devenit o afacere de familie.
„Stâna noastră numără în prezent 50 de capre și 50 de oi, iar în 2024, efectivul nostru de animale s-a mărit cu aceste două ieduțe. Sunt Bety și Suzy”, ne povestește Olesea.
Olesea Plăcintă, antreprenoare Bio Lakt, Ungheni
„Producem caș cu adaosuri de semințe, de verdețuri și măsline, dar și brânză de oi”
Astfel, ziua, Olesea activează în calitate de juristă la Primăria din Zagarancea, iar de cum își încheie programul de muncă, vine la stână pentru a lucra împreună cu soțul.
„Muncim toți cot la cot – eu, soțul și copiii. Am avut câteva tentative de a angaja și alte persoane, dar ni se prăpădea stâna de așa-zisa grijă și atitudine a acestora și am renunțat”, spune Olesea.
Și când vine vorba de produse, contează decizia fiecărui membru al familiei. Astfel, familia Plăcintă a tot încercat și testat diferite rețete din laptele de capră și cel de oi, până când a ajuns la actuala listă de produse livrate și consumatorilor.
„Produsul preferat al familiei noastre este cașul din lapte de oi și capre. Mai nou, producem și cașul cu adaosuri de semințe, de verdețuri și măsline, dar și brânza de oi sau cum zice fiul cel mic – brânza murată.”
„Până acum, produsele erau comercializate la piața din orașul Ungheni, dar și prin livrare la domiciliu. Livram direct la poarta consumatorului. Pe viitor, ne dorim să obținem autorizarea și certificarea produselor, pentru ca acestea să se găsească pe rafturile magazinelor”, mai povestește Olesea.
Olesea mărturisește că atât în munca sa de juristă, cât și în cea de la stână, își desfășoară activitatea după un crez – „de a-și câștiga cinstit bucata de pâine, pentru a dormi cu conștiința curată”.
„Un moment destul de important în toată activitatea pe care o facem este că transmitem copiilor noștri modalitatea de a-și câștiga bucata de pâine cinstit. Pentru că tot ce facem noi în ziua de astăzi – adunăm averi, investim în diferite activități, dar cel mai important, este energia pe care o lăsăm noi copiilor noștri. Eu cred că atunci când o persoană își desfășoară activitatea și-și muncește cinstit, în sudoarea frunții, bucățica de pâine și existența, cel mai probabil că lasă copiilor o energie pozitivă”, mărturisește Olesea.
***
Mic dejun sănătos și ușor de preparat
În încercarea de a diversifica micul dejun pentru ea și familia sa, acum trei ani, Victoria Gulpe din Chișinău a ajuns să inițieze o afacere de producere a granolei.
„Am încercat să testez în limitele bucătăriei mai multe rețete de granola și când am depistat că asta mă face fericită, să fac o combinație din mai multe ingrediente, plus la toate ne dă o savoare atât de mare meselor noastre, încât am vrut să împărtășesc cu toată lumea și să ies pe scară largă, pentru ca mai multe familii să-și economisească timp de dimineață, pentru că se pregătește într-un timp record – în doar 30 de secunde ai un mic dejun gata. Am inițiat asta fiind mămică, cu copil micuț și prețuiam extraordinar de mult să-mi petrec dimineața cu el câteva minute în plus și să nu petrec mult timp la bucătărie”, povestește Victoria.
„Noi suntem producători de granola care nu conține conservanți sau alți aditivi deloc sănătoși pentru sănătatea noastră. Este îndulcită cu miere, coaptă în cuptor, deci cum îi spun eu – este un adevărat mic dejun regesc”, spune Victoria în timp ce-și aranjează produsele pe raft.
***
Acum câțiva ani, din grija pentru planetă, Ana Bradu din Chișinău a decis să-i molipsească și pe alții de practicile de minimizare a producției deșeurilor și de valorificare a acestora. Astfel, a adus pe piața din R. Moldova alternative pentru ambalajele din plastic.
Ana Bradu, antreprenoare Green Pack Moldova
„Pe măsură ce discuțiile despre schimbările climatice deveneau tot mai dese, eu am început să-mi schimb obișnuințele de consum, am început să merg la cumpărături cu torbița, am exclus mai multe ambalaje din plastic tradițional, am început să reciclez deșeurile, colectam separat hârtia, plasticul și mă gândeam – ce aș putea eu să fac mai mult ca să schimb situația, să contribui într-o măsură mai mare. Și atunci, asta a fost calea care mi-a venit așa, organic cumva. Mi-e interesant, o tratez și simt activitatea aceasta ca pe un mare proces de creație”, povestește Ana.
Grija pentru casa noastră comună, planeta Pământ
„Avem saci biodegradabili, sacoșe pentru cumpărături, genți reutilizabile, caserole pentru livrări, pungi din hârtie, farfurii. Am adus de curând și tacâmuri din lemn. Cel mai nou produs din gama noastră ar fi aceste pahare din hârtie, zero plastic, pentru că știm că paharele din hârtie obținute au acel strat de plastic pe interior, acestea nu îl au”, ne povestește Ana în timp ce ne arată tot ce se găsește în „laboratorul său verde”.
Iar piesele de rezistență sunt coșurile pentru compostarea deșeurilor organice.
„Sunt pe cât de simple, pe atât de bine gândite ca să asigure compostarea deșeurilor în condiții de casă. Iată avem acest vas care are un fund dublu. Procesul este destul de ușor – tot ce ne rămâne din bucătărie: resturi de alimente, nu doar de fructe și legume, dar și de mâncare gătită, zaț de cafea, frunzulițe de ceai, totul punem aici. Avem și tărâțele Bokashi care funcționează ca un accelerator de compostare. Și punem în straturi tărâțe și resturi alimentare. Atunci când se umple vasul, îl lăsăm să se fermenteze timp de două săptămâni. Între timp, avem grijă să scurgem aici lichidul Bokashi care se acumulează. Lichidul ăsta este un fertilizant 100% natural pentru plantele din apartament, iar la finalul procesului de fermentare, după acele două săptămâni în care îl ținem în bucătărie, îngropăm resturile direct în grădină și ele într-un termen mult mai scurt decât în cazul compostării tradiționale se vor transforma în îngrășământ organic”, explică Ana.
Ce le unește pe aceste femei pe lângă ambiția de a crește și a dezvolta o afacere acasă? – dorința continuă de a învăța. Astfel, în iulie 2023, acestea și-au dat întâlnire la Școala de Liderism Feminin în Afaceri.
„A fost o energie nebună”
„Noi, femeile, suntem motorașul care mișcă lucrurile în familie, în societate, dar la un moment dar, suntem și noi cumva cu sursa de energie mai scăzută și cumva avem nevoie să ne conectăm, să facem conexiunile acestea, schimbul de energie cu alte femei”, susține Olesea Plăcintă.
„Problema micilor antreprenori este că adeseori ei se simt singuri și atunci participarea la asemenea proiecte ne oferă posibilitatea să vedem că există femei ca și noi, cu probleme similare, că putem să ne inspirăm unele de la altele și asta este minunat – să faci parte dintr-o comunitate”, mai spune Ana Bradu.
„Noi am avut posibilitatea să interacționăm cu multe femei tare faine, deci, a fost o energie nebună”, își amintește Victoria Gulpe despre activitățile din cadrul Școlii de Liderism Feminin în Afaceri.
La final, fiecare participantă a primit câte un grant pentru dezvoltarea afacerii. Astfel, din această susținere financiară, afacerea Bio Lakt condusă de Olesea Plăcintă a fost echipată cu vas de răcire a laptelui, pasteurizator, frigider, iaurtiere și o masă de inox.
„În cadrul proiectului implementat de către Asociația «Femei pentru femei», eu am obținut în primul rând consiliere și o dezvoltare pe plan personal și ulterior deja, și obținerea grantului a fost o motivație destul de benefică în activitatea noastră”, povestește Olesea.
„Apoi, după ce am obținut sursa de finanțare, a fost achiziționat un tanc de răcire a laptelui și un pasteurizator, cât și un frigider vitrină. Anume pasteurizatorul și tancul de răcire a laptelui sunt utilaje care sunt parte componentă din linia de producere pentru produsul inovativ cu care ne dorim să venim pe piață în primăvara 2024, și anume – iaurtul din lapte de capre”, susține Olesea.
Antreprenoarea Victoria Gulpe a orientat grantul spre implementarea unui soft, pentru ca brandul „Granoleya” să-și fidelizeze cumpărătorii.
„Noi avem mai multe surse în care consumatorii noștri ne caută – fie asta rețelele de socializare, instagramul, facebook, fie solicitare de site, fie asta telefonic sau prin viber, whatsapp, telegram. Și sunt mai multe platforme care îți vine foarte complicat să le gestionezi pe toate separat, să răspunzi la mesaje. Aplicația asta le adună pe toate la un loc, deci, doar dintr-o simplă aplicație, fie desktop sau mobilă, ai posibilitatea să ții legătură strânsă cu consumatorul tău și să-l deservești la cel mai bun nivel și să fii foarte receptiv, să nu pierzi absolut niciun consumator. Acest soft o să ne ajute foarte mult la sistematizarea procesului de vânzări, respectiv, asta o să ne ajute să creștem productivitatea”, crede Victoria.
Iar din grantul obținut în cadrul proiectului „U-Power,” pe www.greenpack.md a fost adăugată rubrica de achiziționare directă, adică, platforma s-a ales cu segmentul e-commerce și permite consumatorilor disponibilitatea de a alege produsele ecologice cu un singur click.
„Din grantul obținut de la organizația «Femei pentru femei» construim o platformă de e-comerț. Era o dorință de-a mea mai veche ca să reușim să punem toată gama de ambalaje ecologice pe o platformă unică și fiind mici, sigur că ne era foarte greu să croim acest buget ca să începem lucrările. Înțelegem că tendințele generale de comerț sunt acestea – oamenii noștri se află o mare parte din timp on-line și atunci, acolo trebuie să fim și noi prezenți”, spune Ana Bradu.
Planuri de viitor: o afacere comună
Și planurile de viitor nu se opresc aici, căci Olesea Plăcintă „coace” o idee de afacere comună.
„M-am gândit să avem cu aceste femei o colaborare și pe plan de afaceri. De exemplu, am putea ambala produsele noastre lactate în ambalajele biodegradabile de la Green pack Moldova, Iar în primăvară, când vom produce iaurt din lapte de capră, să livrăm acest iaurt pentru granola proaspătă de casă de la Granoleya. Cred că ar fi o colaborare destul de fructuoasă”, plănuiește Olesea Plăcintă.
„Ceea ce nu este posibil pentru alții, este posibil pentru noi. Și dacă noi credem în asta, înseamnă că trebuie să mergem înainte și să nu ne oprim”, punctează Victoria Gulpe.
Ne-am luat rămas bun de la aceste femei cu promisiunea că ne revedem în primăvară când se va produce iaurtul din lapte de capră și când va lua naștere „afacerea celor trei”.
Proiectul „U-POWER – susținerea liderismului femeilor și a coeziunii sociale în procesul de consolidare a păcii” este implementat de A.O. „Femei pentru Femei” în parteneriat cu Centrul de educație nonformală „Diversitate” și CRISP – Conflict Simulation, cu susținerea UN Women Moldova și finanțat de Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară.