Principală  —  IMPORTANTE   —   (Video) Cum vor să schimbe…

(Video) Cum vor să schimbe R. Moldova opt dintre cei mai buni studenți ai țării

„Aș demola toate clădirile neautorizate”, „Aș începe de la lucrul asupra curriculei și de la capacitățile profesorilor”, „Fiecare trebuie să-și achite corect contribuțiile”, „Îmi doresc ca fiecare să fie remunerat în măsura în care lucrează”, sunt doar câteva dintre destăinuirile a opt dintre cei 50 de tineri finaliști ai concursului „Burse de Merit 2017”, remunerați cu o bursă în valoare de 12 000 de lei.

Victoria Lungu

Victoria Lungu își face studiile în anul patru la Facultatea Urbanism și Arhitectură, Universitatea Tehnică, specialitatea arhitectură. Este coordonatoarea comunității de absolvenți FLEX, combină voluntariatul cu jobul, se implică în activități de caritate și proiecte internaționale, care au drept scop îmbunătățirea vieții cetățenilor R. Moldova.

„Cred că dacă aș fi arhitectul-șef aș demola toate clădirile neautorizate și toate chioșcurile. Acesta este lucrul care îi deranjează cel mai tare pe locuitorii capitalei”, mărturisește Victoria.

Planifică să călătorească mult, să participe la diferite training-uri și programe internaționale care o vor ajuta să acumuleze mai multă experiență, dar spune că ar reveni să muncească în țară: „Vreau să am un job stabil și o viață decentă aici”.

Stanislav Iarovoi

Stanislav Iarovoi este student la Academia de Studii Economice, Facultatea Finanțe și Bănci. Tânărul lucrează în cadrul unei companii de audit care prestează servicii de contabilitate și are deja șase articole publicate în domeniul de specialitate.

Este membru al Ligii Tineretului din R. Moldova, Clubul economiștilor, iar în 2015 a fost desemnat câștigătorul concursului republican „Cel mai bun business plan”.

„Cea mai mare schimbare începe de la oameni, dacă oamenii ar fi mai onești, la toate nivelurile, nu doar administrație publică. Cred că e suficient ca fiecare să-și achite corect contribuțiile, fiecare să-și facă cu demnitate meseria, căci ingeniozitate ajunge poporului pentru restul”, susține bursierul.

La etapa actuală, Stanislav scrie teza de licență la tema: „Impactul impozitelor directe în Uniunea Europeană” și spune că bursa de merit îl va ajuta la finanțarea cheltuielilor din învățământ, transport și training-uri.

Cristina Voroneanu

Cristina Voroneanu este masterandă, specialitatea Studii Europene la Facultatea de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, Universitatea de Stat.

Cristina este una dintre cele două studente care a obținut 10 pe linie la toate examenele de bacalaureat în 2014, absolventa Școlii de Gândire critică Challenger și câștigătoarea competiției de dezbateri din cadrul aceleiași școli.

Tânăra activează în cadrul platformei comunitare „Primăria mea”, care se ocupă cu promovarea relației și comunicării dintre cetățenii din Chișinău și autorități.

Afirmă că a rămas în R. Moldova pentru că voia să înceapă să activeze anume în țară, iar dacă ar avea posibilitatea, ar schimba în primul rând modul de a face lucrurile și profesionalismul cetățenilor moldoveni: „Îmi doresc ca într-o zi în R. Moldova fiecare să fie remunerat în măsura în care lucrează și se dedică lucrului său”

Natalia Olaru

Natalia Olaru este studentă anul V la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Facultatea de Medicină nr. 1: „Am ales medicina pentru că iubesc să ajut oamenii și cred că am o menire de a salva vieți”.

Tânăra afirmă că urmează să plece în Polonia pentru un stagiu practic de  două săptămâni în urma colaborării USMF cu universitatea din Polonia.

Dorește să facă schimbări  în domeniul sănătății ca tinerii să nu mai plece din țară, iar tinerii medici să meargă în sate să cunoască populația băștinașă, să acorde cel puțin consultații medicale acolo unde locuitorii nu au mai vizitat un medic de ani buni.

Natalia mai speră că până va absolvi vor fi deja politici implementate pentru tinerii specialiști ca să fie stimulați să lucreze în localitățile din țară. Totodată, este convinsă că viitorul îl va construi anume în R. Moldova.

Tudor Cristea

Tudor Cristea este student la Universitatea Tehnică, specialitatea Mașini, instalații frigorifice și sisteme de climatizare. Este pasionat de inginerie și volei, iar recent, a câștigat locul I în campionatul Liga Creștină de Volei.

„Viața unui student este în mare parte ajutată și sponsorizată de către părinți. Eu, de exemplu, am crescut într-o familie cu șapte copii și părinții nu au avut posibilitatea să mă ajute să-mi fac studiile cum mi-aș fi dorit. De multe ori m-am gândit că nu o să ajung la universitate, iar susținerea acestora pentru a-ți urma visul înseamnă extrem de mult pentru dezvoltarea personală”, ne destăinuie Tudor precizând importanța acestei remunerări financiare.

Spune că din cauza lipsei de timp nu a căutat mai multe oportunități de a studia sau a face mai multe schimburi de experiență peste hotare, dar i se pare tentantă oferta de a studia un an în R. Moldova și al doilea peste hotare pentru a obține diploma dublă.

Întrebat despre schimbările pe care le-ar face în țară, punctează că ar începe cu calitatea studiilor: Nu este necesară doar teoria, dar și mai multă practică în domeniul de studii”.

Tânărul declară că intenționează să dezvolte propria afacere în domeniul de specialitate, dar înțelege că înainte de toate are nevoie de experiență în calitate de funcționar și ulterior manager.

Mihaela Bîrliba

Mihaela Bîrliba, studentă la Universitatea „Alecu Russo” din Bălți, Facultatea de drept, susține că încă din anul I de universitate făcea voluntariat la Clinica Juridică Universitară, organizație non-guvernamentală care acordă asistență juridică persoanelor defavorizate.

În 2017, Mihaela a fost într-o vizită de studiu în Polonia unde au participat mai mulți tineri din R. Moldova, Ucraina și Belarus pentru a învăța despre parcursul european al statului și modalitățile de implementare acasă.

Mihaela spune că primele schimbări pe care le-ar face în domeniul justiției ar fi mai multă practică care le-ar permite angajarea imediată după absolvirea studiilor și implicarea încă de pe băncile facultății.

Mai spune că și-ar dori să plece peste hotare doar pentru studii  sau schimb de experiență: „Niciodată nu m-am gândit să plec definitiv din R. Moldova, pentru că m-am gândit dacă eu voi pleca, alți tineri vor pleca, cine va mai rămâne să construiască viitorul? Pentru că tinerii sunt viitorul acestei țări”.

Mihaela Sticea

Mihaela Sticea face studiile la Institutul de Relații Internaționale, specialitatea studii diplomatice. Recent, a participat împreună cu mai mulți reprezentanți ai țărilor Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Georgia, R. Moldova, Ucraina și Belarus) la o conferință în Ucraina, pe tema educației.

„Am revizuit sistemul nostru educațional, trebuia să propunem ameliorări și să identificăm punctele slabe comune în toate țările parteneriatului. Și în R. Moldova schimbarea cred că aș începe-o din domeniul sistemului educațional: lucrul asupra curriculei și a capacităților profesorilor de a adapta materialul cerințelor contemporane”, susține bursiera.

Mihaela a mai reprezentat R. Moldova la sediul Consiliul Europei din Franța, iar în SUA a participat în cadrul unui proiect care presupune implicarea societății civile. Acolo a cunoscut mai multe despre sistemul politic și a interacționat cu refugiați, ajutând la repartizarea produselor alimentare.

Cele mai multe multe dintre călătorii și vizite spune că le datorează activității de voluntariat în organizațiile neguvernamentale.

Alexandru Brecico

Alexandru Brecico studiază la ASEM, specialitatea relații economice internaționale și economia mondială. Tânărul mai este student la frecvență redusă la specialitatea Businessul și administrarea afacerilor.

Alexandru este membru al Euro-Club ASEM, studiază în filiera francofonă, practică voluntariatul în cadrul Comunității Tinerilor Ambițioși și Asociația tinerilor din Edineț.

„Sunt foarte multe de schimbat în R. Moldova. În primul rând cadrul legislativ care are multe probleme, dar care ar putea fi soluționate dacă am lua exemplul altor țări. Trebuie să creăm un climat investițional foarte bun pentru a atrage investiții străine directe, pentru a crește nivelul de trai, sistemul de pensionare, sistemul fiscal, taxele la care sunt supuși atât menajele cât și întreprinderile”, explică premiantul.

Deși finaliștii concursului „Burse de Merit 2017” declară că cei câte o mie de lei pe lună care le-a revenit sunt insuficienți pentru a supraviețui, recunosc că remunerarea respectivă este mai degrabă o oportunitate pentru studenți, o recunoaștere a eforturilor din toți acești ani și un suport financiar pentru materialele didactice necesare.

Joi, 26 aprilie, 50 de studenți au fost premiați cu o bursă în valoare de 12 mii de lei în cadrul concursului „Burse de Merit 2017” organizat de Centrul de Informații Universitare. Dintre cele 50 de burse, 35 au revenit studenților din ultimul an de studii superioare la licență și 15 pentru studenții din primul an la masterat.


În concurs și-au depus dosarele 215 de studenți, cei mai mulți fiind de la Universitatea de Stat – 59 de dosare, Universitatea Tehnică – 48 de dosare și Academia de Studii Economice – 37 dosare. 

Programul „Burse de Merit” are drept obiectiv susţinerea celor mai buni studenţi din R. Moldova și promovarea interesului acestora față de studii. În cadrul celor 22 de ediții organizate anual, la concurs au participat 5 500 de studenţi, dintre care 1 450 au beneficiat de Burse de Merit.