Viața, după coșmarul de acasă. Povestea unei femei care a scăpat de violență după ce a fugit, cu trei copii, de agresorul din propria-i casă
Olesea are trei copii pe care îi crește cu dragostea de care ea nu a avut niciodată parte. A fost abandonată de părinți pe când abia învăța să meargă, iar visul ei de a avea o familie frumoasă s-a transformat într-un coșmar când s-a căsătorit. Bărbatul în care a avut încredere o bătea și o umilea. Olesea a găsit puterea de a fugi de lângă el cu cei trei copii ai lor, iar astăzi își spune povestea ca să convingă femeile ce trec printr-o asemenea experiență să nu se lase învinse.
Și-a dorit o familie, pe care în copilărie nu a avut-o
În fiecare după-amiază Olesea își întâlnește pe rând copiii de la școală, le pune masa și îi cheamă apoi la joacă sau la plimbare. I se pare că e atâta liniște și căldură în micul lor apartament închiriat, încât parcă și pereții s-ar bucura pentru calmul ei și al copiilor.
Își prețuiește serile petrecute așa, pentru că și le-a dorit și le-a obținut cu mare greu. În casa din Ștefan-Vodă de unde a fugit se simțea ca într-o cușcă în care principala ei ocupație era să tremure de frică, după ce le termina pe toate celelalte – îngrijitul copiilor, al grădinii, gospodăriei. El avea oricum de făcut o remarcă, de aruncat o insultă, un pumn, un scaun sau orice apuca, în direcția ei.
Olesea și-a dorit o relație cu el, crezând că va avea în sfârșit familia la care a visat. „Între noi totul a început când eu am vrut să-mi caut părinții. Mare lucru nu îmi amintesc despre copilăria mea, decât că am fost crescută într-o familie străină, după ce părinții m-au abandonat. Țin minte lacrimi și tristețe.”
Visul despre un cămin fericit s-a transformat în coșmar
Olesea și-a găsit mama într-un sat din Ucraina, dar între ele nu s-a înfiripat nimic și în scurt timp s-au despărțit.
„Viața mea cu acel bărbat a început când am fost alungată de mama cu un copil în brațe. M-a luat de soție, doi ani am trăit cum am trăit, iar după doi ani… a fost prima palmă. El îmi spunea mereu: dacă mă asculți pe mine, totul o să fie bine.”
Aveau deja trei copii, iar traiul ei în familia mult dorită s-a transformat într-un coșmar de care nu se mai putea desprinde.
Frica și amenințările o țineau înlănțuită lângă el
„A fost multă durere, mult plâns, multe bătăi”, povestește Olesea. „Tot timpul îmi spunea: unde o să te duci tu și cui o să îi trebuiești? Asta de fapt era frica mea cea mai mare, că nu trebuiesc nimănui. Că dacă plec de lângă el nu mă voi putea descurca. Pentru mine nu mă îngrijoram atât de tare cât pentru copii – cum vor dormi, cu ce îi voi hrăni, unde îi voi duce? În plus mă amenința că dacă plec, mă găsește și mă omoară, că el pleacă la închisoare, iar copiii vor ajunge, ca mine, la orfelinat.”
Copiii sufereau și ei. Se temeau pentru mama, se alegeau cu vânătăi dacă încercau să o apere.
„De la aceasta a și pornit ultima bătaie, cea după care mi-am zis că așa nu se mai poate. El voia să lovească fata cu capul de dulap, iar eu am sărit să-l opresc”, își amintește femeia.
Olesea povestește cu fața împietrită despre cum a stat o lună la pat, neputând să meargă după loviturile crunte, cu capul bandajat, sub privirile disperate ale copiilor lipiți aproape tot timpul de ea.
Când a putut să se ridice din nou, și-a spus că următorul pas pe care îl are de făcut e afară din viața aceea. Și așa a și fost. A sunat la linia fierbinte, 08008 8008, numărul l-a găsit pe internet, iar acolo și-a spus durerea.
„Un agresor nu se schimbă niciodată”
Nu credea că acel moment va schimba totul și o va face să își recapete demnitatea și încrederea. Dincolo de fir a fost liniștită de o voce calmă, i s-a oferit suport psihologic, jurist și un cămin pentru ea și pentru copii. A trăit la Casa Mărioarei o vreme, iar apoi și-a închiriat un apartament, și-a găsit un loc de muncă. Nu îi este ușor, multe nu sunt de ajuns – facturi de plătit, haine, rechizite, școală… Dar se simte încrezătoare și de aceea toate îi reușesc.
– Cum vă este aici? – am întrebat-o pe fetița Olesei.
– Aici, la Chișinău?
– Aici, în noua voastră viață.
– E liniște și e atât de bine.
Olesea și-a spus povestea sperând că alte femei, care trec prin experiența violenței în familie, vor găsi în ea speranță și îi vor urma îndemnul: „Eu le-aș sfătui pe toate cele care se regăsesc în istoria mea să nu rabde, să nu se teamă și să plece fiindcă un agresor nu se schimbă niciodată.”
Potrivit unui studiu realizat de Centrul de Drept al Femeilor, trei din patru femei din Moldova sunt supuse abuzurilor în familie, fiind vorba de agresiune fizică, sexuală, economică sau psihologică. Pentru fiecare dintre ele pot fi găsite soluții, de aceea sunt îndemnate să apeleze la specialiști.
Acest articol a fost realizat la inițiativa UN Women în cadrul Campaniei „16 Zile de Activism pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor și Fetelor” care este o campanie internațională desfășurată anual în colaborare cu autoritățile publice, organizațiile internaționale și societatea civilă. Campania începe pe data de 25 noiembrie, Ziua internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, și se încheie pe 10 decembrie, Ziua Drepturilor Omului, indicând faptul că violența împotriva femeilor este cea mai răspândită încălcare a drepturilor omului la nivel mondial.